גייטס: הכפלת מספר אשרות העבודה בהיי-טק בארה"ב - המשימה הראשונה במעלה מבחינת מיקרוסופט

הקונגרס האמריקני ידון השבוע בהצעה להכפלת האשרות * מייסד מיקרוסופט: "לא ייתכן שסטודנט בוגר סטנפורד יחזור להודו רק כי אין לו אשרה"

הקונגרס יתחיל לדון השבוע על הצעת חוק להכפיל את מספר האשרות מסוג H-1B, שמשמשות רישיון עבודה זמני בארה"ב לבעלי מקצועות נדרשים, בעיקר בעלי כישורים טכנולוגיים. חברות היי-טק לוחצות על מחוקקים לאשר את הצעת החוק, אך האיגודים המקצועיים מנהלים נגדה מסע נמרץ.

המכסה השנתית הנוכחית של אשרות H-1B היא 65 אלף. המכסה לשנת 2006 התמלאה כבר באוגוסט אשתקד, אך בינואר הסכים הקונגרס להעניק 20 אלף אשרות נוספות מסוג זה לבעלי תארים מתקדמים. לפי הצעת החוק המונחת עתה בקונגרס, תוגדל המכסה ל-115 אלף אשרות בשנה הראשונה לחקיקה, ובכל שנה לאחר מכן ב-20%.

בשלב זה, כדי לקבל אשרת H-1B זקוק פונה להציג לפחות תואר ראשון, התמחות במקצוע מסוים והצעה ממעביד בארה"ב. האשרה ניתנת בדרך כלל לשש שנים, עם אופציה להארכה. אשרות אלה הן כרטיס הכניסה לארה"ב של רבבות מקצועני היי-טק מרחבי תבל, וכמובן גם מישראל.

הגדלת המכסה היא חלק מיזמת חקיקה של יו"ר ועדת המשפטים בסנט, ארלן ספקטר, שנועדה לערוך רפורמה בכל מערך ההגירה לארה"ב. הצעת חוק נוספת שכלולה בה: השקת אשרה מסוג חדש, F-4, לסטודנטים שמבקשים ללמוד בארה"ב לתואר מתקדם במדעים, טכנולוגיה, הנדסה או מתמטיקה. לפי ההצעה, יוכלו הסטודנטים לקבל רישיון עבודה קבוע ("גרין קארד") אם יוכלו למצוא עבודה בתחום התמחותם בארה"ב וישלמו 1000 דולר. ההכנסות מתשלומי הסטודנטים יוקדשו למימון השתלמויות עובדים מקומיים, ומלגות ללומדים במוסדות השכלה גבוהה.

לאשרות H-1B יש היסטוריה מרתקת, שמשקפת את התהפוכות הפוליטיות והביטחוניות בארה"ב. הקונגרס אישר בחדווה את הגדלת המכסות בסוף שנות ה-90, בעיצומה של הפריחה בתעשיות ההיי-טק. מספרן הגיע לשיא של 195 אלף ב-2003. פיגועי הטרור ב-11 בספטמבר 2001 שינו את הלך הרוח של המחוקקים והם צמצמו את מספר האשרות לרמה הנוכחית.

ההיצע המקומי בארה"ב אינו עונה על הביקושים בסיליקון ולי או בכביש 128 בבוסטון לבעלי מקצועות טכנולוגיים. ראשי תעשיות ההיי-טק זועקים כבר שנים, שמחסור בעובדים בעלי מיומנויות טכנולוגיות מכרסם בבכורת ארה"ב בענפי היי-טק שונים.

ביל גייטס, יו"ר מייקרוסופט, שאינו אוהב במיוחד את וושינגטון, בא בשבוע שעבר לבירה ושיחר על פתחי מחוקקים כדי לשכנעם בצורך להרחיב את מאגר העובדים הטכנולוגיים בארה"ב. השורה התחתונה שלו: מה שהאוניברסיטאות המקומיות אינן יכולות לספק, אנו חייבים לייבא.

בראיון לבעל טור בוושינגטון פוסט, אמר גייטס, כי סוגיית כניסתם לארה"ב של בעלי כישורים טכנולוגיים גבוהים היא "הנושא הראשון במעלה, מכל בחינה שהיא, על סדר היום הוושינגטוני של מייקרוסופט ושל התעשייה האלקטרונית בכלל... זה נושא ענקי מבחינתנו".

מכל מקום, בשלב זה בבית-הנבחרים לפחות יש אין התלהבות להגדיל את מספר העובדים הזרים במדינה בדיוק בשנת בחירות.