זה היה הרבעון הגדול של מדד הנדל"ן

מדד נדל"ן 15 - המרכז את החברות הציבוריות הגדולות בענף - הניב מתחילת הרבעון תשואה של 24%, אשר בולטת במיוחד על רקע התשואות בשוק

עם סיום הרבעון הראשון של שנת 2006 ניתן לומר, שסקטור הנדל"ן היה הטוב ביותר בביצועיו בבורסה של ת"א, ואולי ניתן להשליך מכך גם על הנעשה בענף בשטח. הנתונים מראים, שמדד הנדל"ן-15, המרכז את 15 החברות הציבוריות הגדולות בענף במונחי שווי שוק, הניב מתחילת הרבעון תשואה של 24%, אשר בולטת במיוחד על רקע התשואות הנמוכות שייצר השוק.

אמנם המדד כולל בעיקר חברות שמרכז פעילותן בחו"ל, ולכן אולי אינן משקפות במדויק את הנעשה בשוק המקומי, אך אינדיקציות נוספות, כמו עיסקת אזורים-בוימלגרין ושצף העסקאות בשוק הנכסים המניבים בארץ, מחזקות את ההערכה, שענף הנדל"ן המקומי סיים את שלב הבלימה וכבר החל לצמוח.

כך או כך, מבט על מניות מדד הנדל"ן מראה, שכולן עומדות לסגור את הרבעון הראשון עם תשואות חיוביות, הגבוהות בשיעורים ניכרים מהתשואות שהניב השוק. הנתון בולט במיוחד עקב העובדה, שהרוב המכריע של החברות אף רשם עליית ערך דו-ספרתית במהלך הרבעון הראשון, וזאת מבלי לקחת בחשבון את התשואות הגבוהות שרשמו חברות הענף שאינן נמנות על 15 הגדולות.

GTC קוצרת את הפירות

מניית GTC הייתה הטובה ביותר בביצועיה ברבעון הראשון. במקרה של GTC ניתן לומר שהחברה בהחלט סיפקה קבלות לעליית הערך הגבוהה שרשמה בחודשים האחרונים. זאת, על רקע הצמיחה החדה של עסקי החברה הנכדה שלה GTC פולין, שנחשבת כיום לאחת מחברות הנדל"ן המובילות במזרח אירופה.

GTC, שבשליטת קבוצת קרדן, הייתה מהחברות הישראליות הראשונות שזיהו את פוטנציאל הצמיחה במדינות מזרח אירופה עוד בשנות ה-90. כיום, כשהשווקים באזור כבר רותחים, החברה קוטפת את הפירות, תוך שהיא נהנית מעלייה חדה בערך נכסיה מחד, ומהניסיון שצברה באותם שווקים המסייעים לה להמשך הצמיחה מאידך.

חברת נדל"ן מניב נוספת שבלטה ברבעון החולף היא דלק נדל"ן, שרק לא מזמן הנפיקה בבורסה של ת"א. לחברה, שבשליטת קבוצת דלק, היו אמנם "קשיי קליטה" בבורסה, אך שורה של עסקאות מרשימות בהן השתתפה מאז, שלוו במימושים מוצלחים, הצליחו להזניק את שווייה בלמעלה מ-100% מאז אותה הנפקה, אל מעל רף ה-700 מיליון דולר. אם הכול ילך כשורה, אזי בחודשים הקרובים צפויים קברניטי דלק להנפיק את פעילות החברה באירופה בבורסת ה-AIM בלונדון, לפי שווי של כמעט מיליארד דולר. מה שעשוי להפוך לאחד ממהלכי הצפת-ערך המוצלחים שביצעה אי-פעם חברת נדל"ן מקומית.

בזירת הנדל"ן המניב אי אפשר שלא להזכיר גם את גזית גלוב ואלוני-חץ, שמאוד דומות בהתנהלותן. שתי החברות נהנות משדרה ניהולית עתירת ניסיון, שזוכה להערכה רבה בשוק ההון ומחוצה לו. שתיהן מרכזות פעילות ענפה מעבר לים, ושתיהן זיהו פחות או יותר באותו העיתוי את הפוטנציאל הטמון בשוק המקומי, ולא היססו להשקיע בו מאות מיליוני שקלים.

אלוני-חץ, שדיווחה לאחרונה על תוכניותיה העסקיות לשנה הקרובה, צפויה ליהנות מהאמון שרכשה לשוק הישראלי כבר לפני מספר חודשים, כשתציף לעצמה ערך רב עם הנפקת חברת אמות, אותה היא מתכננת השנה. גזית גלוב יצרה לעצמה גם היא דריסת רגל לא מבוטלת בשוק המקומי, אך נראה שהחברה, המתהדרת בתואר חברת הנדל"ן המניב הגדולה ביותר במונחי שווי שוק, מתרכזת בעיקר במיצוי יכולת הצמיחה שלה בשווקי חו"ל.

גם אצל החברה הכלכלית לירושלים, שבשליטת אליעזר פישמן (בעל השליטה בגלובס), נמשך בחודשים האחרונים מסע הרכישות בחו"ל, תוך שהיא הופכת למעשה לאחת החברות הפעילות ביותר בשוקי חו"ל. אחד השווקים המעניינים בו פועלת החברה כיום הוא השוק הרוסי, שעל פי הערכות צפוי להפוך בשנים הקרובות לאחד ממוקדי המשיכה המרכזיים למשקיעי הנדל"ן הגדולים.

חברה בולטת אחרת היא אלקטרה נדל"ן, שהמשיכה להציף ערך לחברה האם אלקטרה, והפכה למעשה בתקופה האחרונה לזרוע העיקרית של הקבוצה הוותיקה לאחר שביצעה שורה של עסקאות מוצלחות בחו"ל. בדומה לדלק נדל"ן, גם אלקטרה הנפיקה רק לאחרונה את מניותיה בבורסה של ת"א, וכבר היום ניתן לומר, שהייתה זו אחת ההנפקות המוצלחות בבורסה בשנה החולפת.

לבייב ממשיך להאמין

בתחום היזמות, נהנתה אפריקה ישראל מהאמון הרב שהביע בה בעל השליטה, לב לבייב, ברבעון החולף, כשבחר לרכוש את אחזקת לאומי בחברה תמורת למעלה ממיליארד שקל. אפריקה, יזמית הנדל"ן המובילה בשוק המקומי, מפתחת היום מספר פרויקטים מרשימים בניו-יורק ובלאס-ווגאס, אשר צפויים להציף לה ערך רב בשנים הקרובות.

בנוסף, החברה מחזיקה גם בזרוע הנכסים המניבים, אפריקה נכסים, אשר מקנה לה חשיפה לשוק זה בארץ ובחו"ל. חברה-בת אחרת, דניה סיבוס, שנפלטה לאחרונה ממדד הנדל"ן, פועלת בעיקר בתחום הבנייה למגורים והתשתיות, ומשלימה את הנגיעה הרחבה של אפריקה לענף, ומאפשרת ליהנות מהציפיות לשיפור בסגמנטים השונים.

יזמית נדל"ן אחרת היא אלביט הדמייה, אשר השלימה בחודשים האחרונים שורה של אקזיטים מרשימים בהונגריה, שהזרימו לקופתה מאות מיליוני שקלים. מלבד האקזיטים, החברה השלימה ברבעון החולף את המיזוג עם זרוע המלונאות אלסינט, מהלך שכבר הספיק להציף ערך באמצעות עסקת מימון מוצלחת בבריטניה.

אלביט הדמייה אמנם נהנית לאחרונה מעליית ערך גם בעקבות ההנפקה הצפויה של חברת המכשור הרפואי אינסייטק, אך הרוח היזמית של בעליה היא הסיבה העיקרית לעובדה, שהיתה אחת הראשונות לזהות את פוטנציאל שווקי הנדל"ן במזרח אירופה. כיום, החברה מכוונת לשווקים חדשים, כשהבולט מביניהם הוא שוק הנדל"ן ההודי, שמסתמן כיעד השקעה חם בקרב יזמים מערביים בשנים הקרובות.

נכסים ובניין, מקבוצת אי.די.בי, היא אחת החברות הבודדות במדד שמייצגת את מצב השוק המקומי, למרות שגם היא הכריזה לאחרונה שברצונה להתרחב בעיקר בחו"ל. מלבד העובדה שהיא חולשת על שורה ארוכה של מבני משרדים בפריסה ארצית באמצעות גב-ים, יש לחברה חשיפה גם לשוק הנדל"ן המסחרי באמצעות ישפרו, וכן לשוק הבנייה למגורים באמצעות פעילות ישירה, כמו למשל בחברת נווה גד.

בכל מקרה, נראה שהאירוע המהותי ביותר מבחינת נכסים ובניין ברבעון החולף הוא מכירת זרוע הנדל"ן השנייה של אי.די.בי, אזורים. העיסקה בעצם רומזת, כי נכסים ובניין תקבל מהחברה האם הרבה יותר תשומת לב בשנה הקרובה.

עסקת אזורים, במסגרתה מכרה אי.די.בי את אחזקתה בחברה ליזם הנדל"ן החרדי שעיה בוימלגרין, היא למעשה אחד האירועים החשובים שחווה הסקטור לאחרונה. אזורים היא אחד המותגים החזקים בשוק הבנייה למגורים המקומי, ואחת הגדולות בענף. העובדה שיזם נדל"ן עתיר ניסיון כבוילמגרין רכש את השליטה בה לפי פרמיה של 25% על מחיר השוק בעת העיסקה, משקפת למעשה את הציפיות של לגבי שוק הבנייה למגורים, וגם מייצרת סוג של מפתח תמחור נדיב לשאר חברות הענף, שאכן רשמו בעקבות המהלך עליות שערים חדות.

קונצרן שיכון ובינוי, שבשליטת משפחת אריסון, ייצרה גם היא לא מעט כותרות ברבעון החולף על רקע המגעים למכירתה, אך בסיום נותרה בידי בעלי השליטה הנוכחיים משיקולים כאלו או אחרים. בכל מקרה, לאחר שסיימה את שנת 2005 עם הפסדים בגובה של כ-180 מיליון שקל, אפשר להתעודד מהצהרה ששחרר מנכ"ל החברה הנכנס, אורי שני, לפיה בשנת 2006 צפויה גם אחת מספינות הדגל של הענף לעבור סוף-סוף לרווחיות.