פיסת הנדל"ן הלוהטת ביותר בקנדה לא נראית כזו מעל פני הקרקע: היא מכוסה בביצות וביערות עצי אורן, בצפון מדינת אלברטה שבמערב קנדה. אך מתחת לחזות זו שוכנים מאגרי חולות נפט עצומים, אשר לפי מספר הערכות הם המאגרים הגדולים בעולם מחוץ לערב הסעודית.
חברות כגון רויאל דאץ' של PLC משלמות סכומי שיא עבור קרקע בלתי מפותחת באזור. התוצאה היא שכבר באמצע חודש פברואר חצו הכנסות הממשלה המקומית מענף הנפט את ההכנסות בכל שנת 2005.
"חולות הנפט הפכו לבוורלי הילס של קנדה", אמר גרג סקוט, נשיא סקוט לנד אנד ליס, סוכנות הנדל"ן הגדולה ביותר בקנדה, שבסיסה בקלגארי אלברטה. "זהו המהלך הבולט ביותר שראיתי ב-24 שנותי במקצוע".
יצרנים מהענף, כגון "של קנדה", הזרוע הקנדית של "רויאל דאץ' של", מחפשים אתרים חדשים לפיתוח חולות נפט, מהם מפיקים נפט ע"י לחץ וטמפרטורה מתאימים. הביקושים גוברים לאור עליית הצריכה במדיניות אסיה וחיפושיה של ארה"ב אחר מקורות נפט מחוץ למזרח התיכון. כדי להבין את העניין האמריקני בחולות הנפט הקנדיים די לציין, כי שר האוצר של ארה"ב, ג'ון סנואו, ביקר אשתקד בחולות הנפט - למעלה מ-20 שנה לאחר הביקור הקודם של שר אוצר אמריקני בקנדה כולה.
חברות נפט יוציאו 63 מיליארד דולר ארה"ב ב-20 השנים הבאות כדי להאיץ את ייצור הנפט באלברטה, כך לפי הערכת משרד האנרגיה במדינה. בעיטת הפתיחה במרוץ שייכת לסיננקו אנרגיה, המפתחת פרויקט בשווי 4.57 מיליארד דולר ארה"ב בשיתוף תאגיד צ'יינה פטרוכמיקל, אשר רכשה בספטמבר 2005 שטח של 92 אלף דונם של חולות נפט תמורת 65 מיליון דולר - פי 3,300 ממחיר המינימום שנקבע למכרז.
מחיר שיא לחבילת קרקעות אחת במסגרת מכרז הושג ב-8 בפברואר השנה, אשר יחד עם שני מכרזים נוספים לחולות נפט באלברטה הסתכמו ב-728 מיליון דולר ארה"ב - כפליים מסך 21 המכרזים שפורסמו ב-2005.
השטח הכולל של חולות הנפט במדינת אלברטה מסתכם בכ-150 אלף קמ"ר - כמעט כמו שטחה של פלורידה, ופי 7 משטחה של מדינת ישראל. חולות הנפט, המתחילים 750 ק"מ צפונית לקלגארי, מכילים לפי הערכות 175 מיליארד חביות נפט - המאגר השני בגודלו בעולם לאחר סעודיה (259 מיליארד חביות). בזכות חולות הנפט הפכה קנדה ליצואנית הנפט הגדולה ביותר לארה"ב.
החברות היצרניות מוכנות לשלם הרבה תמורת הקרקע היקרה - המחיר לדונם הגיע השנה ל-186 דולר, כפליים ממחיר דונם אשתקד. תפוקת חולות הנפט באלברטה צפויה לקפוץ ממיליון חביות נפט ליום כיום, ל-3 מיליון חביות נפט ליום ב-2015. תפוקה זו משתווה לתפוקת לוב ואלג'יריה יחדיו.
אך הקרקע היא למעשה רק קצה ההשקעה: "בהשוואה להשקעה של מיליארדים בבניית מכרות ובתי זיקוק, הקרקע היא הרכיב הזול ביותר בפרויקטים של חולות נפט", אמר וילף גוברט מסוכנות פיטרס מקלגארי.
אם המרבצים ממוקמים בעומק של פחות מ-75 מטר מתחת לפני הקרקע, הנפט יכול להיות מופק רק באמצעות כרייה, שעלותה 21.5 דולר לחבית, לעומת עלות של 10 דולר לחבית בשאיבה רגילה. עם זאת, לאור מחירי הנפט בשנה האחרונה, סביב 60-70 דולר לחבית, היזמים בטוחים שאפילו בהשקעה כה נכרת רווחיהם מובטחים. לדבריהם, נקודת האיזון היא מחיר של 30 דולר לחבית.
המרוויחים הגדולים, במזומן ומיד, הם תושבי מדינת אלברטה. ראש הממשלה ראלף קליין (זו לא טעות) שלח בחודש שעבר צ'ק על סך 400 דולר קנדי לכל אחד מ-3 מיליון אזרחי אלברטה, כדי לחלוק עימם את עושרה של הממשלה. אלברטה היא המדינה היחידה מבין 10 מדינות קנדה שאין לה חובות, ונמצאת בעודף תקציבי ב-12 השנה האחרונות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.