העיר הונג-קונג במזרח אסיה ידועה בעיקר כסמל מובהק של קידמה טכנולוגית וקפיטליזם נאור, בו מתקנאות מדינות מערביות רבות.
על רקע זה, נשמעו לאחרונה בעיר יותר ויותר קולות להעלות את קרנה גם בתחום התרבות והרוח - אלמנט שככל הנראה חסר לתושבים.
הממשל המקומי, שידוע בהתנהלותו הפרגמטית בשנים האחרונות, מיהר להרים את הכפפה, ויזם מכרז בהיקף של כ-3 מיליארד דולר (כ-32 מיליארד דולר הונג-קונגי) לחידוש רובע שלם בעיר, שיוקדש לחיי הרוח.
עם זאת, הסתבר שבמכרזים מסוג זה, גם בהונג-קונג מתגלעים חיכוכים רבים בין הסקטור הציבורי, הפרטי ומי שביניהם. למכרז הממשלתי לבניית רובע האומנות בהונג-קונג פנו שלושה יזמים מפורסמים, שהיו אחראים בשנים האחרונות לפרוייקטים הגדולים ביותר שבוצעו במושבה הבריטית לשעבר.
הבולטת בהם היתה קבוצה בראשות לי קה-שינג
(Li Ka-Shing), האיש העשיר באסיה ואחד מעשירי העולם, ששולט גם בחברת הסלולר הישראלית פרטנר באמצעות חברת האצ'יסון שבבעלותו.
מתמודדים נוספים היו מיליארד נוסף בשם לי שאו-קי (Lee Shau-kee) אשר ניגש למכרז באמצעות חברה פרטית בבעלותו וקבוצת יזמים נוספת, בראשה עמד היזם רוברט סינו (Robert Sino) וחברת השקעות סינית.
הבעיות החלו כשגורמים המקורבים לממשל וליזמים אחרים הפעילים בעיר רמזו על כך שהמכרז, אחד הגדולים שיזם בשנים האחרונות הממשל העצמאי בהונג קונג, מתנהל שלא כשורה, תוך העדפה ברורה של היזמים הגדולים, אשר חברו דרך קבע לעטיני השלטון.
עקב כך, החליט לאחרונה הממשל לדחות את הגשת המועמדויות לסוף 2006, אז יתווספו גם גופים נוספים למירוץ להקמת אחד הפרוייקטים המרתקים שייבנו במזרח-אסיה. במסגרת השינויים שיוכנסו במכרז יוחלט ככל הנראה גם על הקלות בהיבטי מימון ופיננסים.
על פי התכנית, צפוי רובע האומנות בהונג-קונג להיות אחד הגדולים בעולם מסוגו.
הרובע ייבנה באזור Kowloon ויכלול שורה ארוכה של מוזיאונים מהמובילים בעולם. בין המוזיאונים שכבר הבטיחו את מקומם ברובע: מוזיאון מרכז פומפידו מפריז, מוזיאון גוגנהיים וכן המוזיאון לאומנות מודרנית של העיר ניו-יורק.
הכוונות הראשונות להקמת הרובע החדש פורסמו כבר לפני כשנתיים, וההשקעה הכוללת בו מוערכת בכ-4 מיליארד דולר.
מלבד המוזיאונים ושאר השטחים שיוקדשו למיצגים אומנותיים שונים, ייבנו ברובע גם שורה ארוכה של בתי-מלון, מרכזי קניות ומתחמי בידור, פנאי והסעדה.
על פי התכנון המוקדם, היזם אשר היה זוכה במכרז היה נדרש לשלם את הסכום האמור לממשל, ולזכות בזיכיון להפעלת הרובע ב-30 השנים הבאות.
בהתאם להודעה האחרונה שפרסם הממשל, הוחלט למעשה לתפור את המכרז מחדש.
כדי למנוע התנגדות ציבורית, הוחלט לערב בוועדה האמונה על הנושא גם גורמים מהציבור הרחב, שיעלו הצעות ודרישות הקשורות בתכנון הרובע עצמו מחד, וכן הצעות לפתרון בעיית משוא הפנים, שיוחסה לממשל מאידך.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.