כמו האמנות והסקס: וול-סטריט זוכה לקבל מוזיאון משל עצמו

המוזיאון הפיננסי של ארצות הברית חכר שלוש קומות בבניין בן ה-79 של "בנק אוף ניו-יורק"

בניו יורק, בה יש מוזיאון לכל דבר, גם הכסף זוכה למקומו הראוי. מוזיאון הכלכלה האמריקנית, המוזיאון הציבורי היחיד בארה"ב המוקדש להיסטוריה הכלכלית של המדינה, עובר לוול-סטריט.

המוסד, שנחבא עתה במרתף של בניין "ג'ון ד. רוקפלר סטנדארד אויל בילדינג", מתוכנן לעבור לשנים הקרובות למבנה בו שכן בעבר המטה הראשי של "בנק אוף ניו-יורק", שנשאר עזוב לאחר מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001. שטח המבנה יורחב מ-188 מטרים רבועים, ל-2,820 מטרים רבועים.

"המוזיאון שייך לוול-סטריט", אומר ג'ון וייטהד, היו"ר לשעבר של גולדמן זאקס, מי שעומד כיום בראש החברה לפיתוח מנהטן תחתית, שהעניקה בחודש שעבר למוזיאון מענק של מיליון דולר.

ההרחבה מגיעה בעקבות העובדה, שניו-יורק, בית לשש חברות הביטוח העצמאיות הגדולות בעולם, נהנית ממבקרים ותיירים רבים, כאשר רק השנה צפוי שיא של 43 מיליון תיירים, לפי ה-NYC & co., ארגון התיירות הרשמי של ניו-יורק. זאת שעה שאנשים מתעניינים לאחרונה יותר ויותר בכלכלה.

לפי ג'ון הרצוג, מייסד המוזיאון והיו"ר שלו, דרכו של המוזיאון להסביר את המתרחש בעולם הכספים תהפוך את הבנת השוק לחוויה משמעותית הרבה יותר.

הרצוג, 70, מנכ"ל לשעבר של חברת תיווך עסקאות ני"ע, "הרצוג הין גדולד בע"מ", שמוזגה במריל לינץ' ושות'.

הרצוג הוא גם בעל אוסף פריטים פיננסים, כגון מסמכי מניות ומטבעות ישנים. מאז 2001 המוזיאון הוא סניף של מוסד Smithsonian שבוושינגטון, והוא ממוקם כיום בברודווי 28. המוזיאון יעבור למשכנו החדש בוול-סטריט 48, מרחק בלוק אחד מהבורסה הניו-יורקית.

מקום זה היה בעבר אולם הבנקאות העיקרי של גוף שייסד אלכסנדר המילטון (שר האוצר הראשון של ארה"ב).

"בנק אוף ניו-יורק", הבנק הוותיק ביותר בארה"ב, שעבר לרחוב וול-סטריט מספר 1 בשנות התשעים המאוחרות.

לפי סטיב וילר, מנהל הארכיון והתכניות הפילנתרופיות, ישנן תקוות רבות להצלחת המוזיאון. לדבריו, גלריית המבקרים של הבורסה הניו-יורקית משכה בעבר כ-800 אלף אנשים בשנה.

ניו-יורק היא בית ליותר משמונים מוזיאונים. ה"מטרופוליטן מיוזיאום אוף ארט" הוא מוזיאון האמנות הגדול ביותר בעולם המערבי, והמוזיאון האמריקני להיסטוריה חולש על ארבעה בלוקים במערב הסנטרל-פארק.

בעיר גם מוזיאונים קטנים יותר, כמו מוזיאון הסקס בשדרה החמישית, המכוונים לקהלים מוגדרים וספציפיים יותר. למרות שניו-יורק היא המרכז הפיננסי של העולם, עד ל-1988 לא היה בה מוזיאון שהוקדש לכסף. עד להקמת המוזיאון הפיננסי.

גלריות המבקרים של הבורסה של ניו-יורק ושל בורסת הקומודיטיז בעיר, שהציעו מידע בנושא ההיסטוריה של שוק הסחורות והבורסה, נסגרו כאמור לציבור הרחב לאחר ה-11 בספטמבר.

לדברי ג'ון הרצוג, המוזיאון הוקם עקב תסכול על היעדר פרספקטיבה היסטורית בכיסוי החדשותי של התמוטטות הבורסה ב-1987. "נראה כי איש לא התעניין בהיסטוריה הכלכלית של ארה"ב", הוא אומר.

לצורך הקמת המוזיאון, תרם הרצוג 150 פריטים מהקולקציה הפרטית שלו וביקש מבורסות וחברות ברוקרים מקומיות לתרום גם כן פרטיטים שברשותם.

כך, נוצר הבסיס לתערוכה למשך שלושה חודשים, שמשכה כאלף מבקרים.

לאחר תערוכה שנייה שמשכה 6,000 מבקרים, החליט הרצוג שהקמה של מוזיאון תוכל למשוך לא פחות מבקרים מאלו הפוקדים את המוזיאונים הקטנים שבמנהטן התחתית.

המוזיאון, שנפתח ב-1992 ב"סטנדרד אויל בילדינג", מושך אליו כ-25 אלף מבקרים מדי שנה, רבים מהם ילדי בית ספר. המוזיאון הכלכלי נמנה עם תריסר מוסדות קטנים יותר, שנהנים כעת מפריחה תיירותית מחודשת, שגדלה פי כ-1.5 מאז מתקפת הטרור ב-2001.

המוזיאון החדש לאמנות עכשווית בונה כעת גלריה חדשה בת שבע קומות, בהשקעה של 50 מיליון דולר. ספריית מורגן מסיימת בימים אלו פרוייקט התרחבות בהיקף 102 מיליון דולר ואמורה להיפתח מחדש ב-29 באפריל.

המוזיאון הפיננסי חתם בנובמבר על חוזה חכירה של שלוש קומות בבניין בן ה-79 של "בנק אוף ניו-יורק".

עבודות השיפוצים, שיכללו רסטורציה של השיש והמנורות המקוריים צפויות להתחיל ביוני הקרוב. לפי לי קיילרן, מנכ"ל המוזיאון, התכניות כוללות הקמת אודיטוריום עם 250 מושבים, כמו גם מרכז חינוכי.

קיילרן מקווה לקיים שלוש תערוכות קבועות במוזיאון, שיעסקו בנושאים הבאים: כסף ובנקאות, היזמים האמריקנים הגדולים ושוקי הון.

תערוכת השווקים תקבל סיוע מהבורסה של ניו-יורק, שתרמה 250 אלף דולר למימון הרחבת המוזיאון.

ייתכן והמוזיאון יכלול גם שידור טלוויזיוני חי של קומת המסחר בבורסה - הדבר הקרוב ביותר למציאות בוול-סטריט שיוכלו המבקרים לראות, לפי קיילרן.

קיילרן סירב לפרט מהו התקציב המדויק של המוזיאון, אך ציין כי המוזיאון גייס עד כה כ-30% ממנו.

חכירת מיבנה המוזיאון ב"וול-סטריט 48" תעלה כ-18 מיליון דולר ב-15 השנים הקרובות.

בכוונת קיילרן לייסד קרן בשווי לפחות 15 מיליון דולר, שתממן בעתיד את פעילות המזויאון. קיילרן מצפה להפוך את המוזיאון למקום שימשוך אליו התעניינות בין לאומית.