גם אספן נדל"ן רוצה חו"ל: מנהלת מו"מ לרכישת מבנים בהולנד ב-230 מיליון שקל

במקביל במו"מ לרכישת נכסים מניבים בשוויץ ובייזום פרויקטים בארה"ב

אספן נדל"ן מקבוצת אספן בנייה ופיתוח לא רוצה להישאר מאחור. בהמשך למגמת ההתרחבות של חברות נדל"ן מקומיות אל מחוץ לגבולות המדינה, הודיעה כי היא נמצאת בשלבי מו"מ ובדיקות נאותות לגבי רכישת תשעה נכסים בשטח כולל של כ-50 אלף מ"ר ברחבי הולנד, בתמורה לכ-230 מיליון שקל (41 מיליון אירו). במידה שהמו"מ יבשיל לכדי חוזה, תהיה זו העסקה הראשונה שאספן נדל"ן מבצעת מחוץ לגבולות המדינה. בחברה החלו לבדוק דרכי מימון לעסקה העתידית, וככל הנראה התקשרו עם בנק הולנדי שיעניק לאספן נדל"ן הלוואה של כ-80%-85% מהסכום ואת היתרה תזרים החברה מהונה העצמי.

הנכסים - בעיקר משרדי ומבני מסחר ותעשייה - מוחזקים כיום על-ידי ארבע חברות נדל"ן הולנדיות ומפוזרים בבירה אמסטרדם ובפרבריה. מהחברה נמסר כי שיעור תפוסת הנכסים מגיע ל-75%, וכי השכרתם תניב לה הכנסה שנתית נטו (NOI) של 18.5 מיליון שקל, המשקפת תשואה של כ-8%. בין השוכרות הבולטות נמנות חברות תקשורת ובנייה.

"המחיר נגזר מאחוזי התפוסה בפועל, ולכן אני רואה ב-25% שיעורי התפוסה הריקים אפשרות לאפסייד", אמר היום (ב') ל"גלובס" מנכ"ל אספן נדל"ן, אבי נחמיה. "עם ניהול נכון ועבודה עקבית אני מאמין כי נהיה מסוגלים להגיע לרמות תפוסה של 90%-95% ובכך לעלות את התשואה המניבה. כמו כן נשקול שינוי ייעוד בחלק מן הנכסים", הוסיף נחמיה.

למרות שרוב הנכסים מושכרים לתקופת שכירות קצרת טווח של שלוש שנים בממוצע, נחמיה לא מודאג; "להערכתי נמשיך חוזים קיימים - חלק מהשוכרים הביעו עניין בחידוש, ויכול להיות שמחירי השכירות בחלק מן הנכסים יעלו".

באשר לשאלה מדוע הולנד, אומר נחמיה כי "מדובר בשוק שמרני, בו אחוזי התשואה יחסית נמוכים אך המבנה הפיננסי איתן ונוח. אנו מתייחסים בעיקר לסוג הנכסים וטיבם, ופחות למדינה הספציפית בה הם נמצאים". במקביל מנהלת החברה משא ומתן לרכישת נכסים מניבים בשוויץ ובייזום פרויקטים בניו-ג'רסי, ארצות-הברית.

מרכז הכובד בישראל

ביולי האחרון מכר אליעזר פישמן 37% ממניות אספן בנייה ופיתוח, המחזיקה ב-82% ממניות אספן נדל"ן, לקבוצת סקאיוורדס שבשליטת אנשי העסקים שמעיהו רייכמן, אהוד עמיר ורוני צארום, בתמורה ל-52 מיליון שקל. הרכישה המיועדת בהולנד הינה חלק מיישום אסטרטגיית הרכישות של קבוצת הניהול החדשה, שבמסגרתה צפויה החברה להשקיע מעבר לגבולות המדינה.

ועדיין, ימשיכו נכסי הנדל"ן המקומיים להוות את חלק הארי בתיק האחזקות של החברה." יש נהירה אל מחוץ למדינה. אנחנו עדיין נמצאים במיתון - הצמיחה רק בתחילתה ובאה לידי ביטוי במרכז, במיוחד בתל-אביב ובירושלים. בפרברים היא עדיין לא נראית. מי שאחראי לעלייה במניות הנדל"ן הם המוסדיים", אומר נחמיה.

תזרים המזומנים של אספן נדל"ן, הנסחרת לפי שווי של 73.5 מיליון שקל, עמד בסוף 2005 על 17.3 מיליון שקל, זינוק של כ-220% לעומת 2004. מחזור המכירות של החברה רשם גידול של כ-28% והסתכם ב-36.3 מיליון שקל, אך עם זאת הרווח הנקי נחתך ל-700 אלף שקל לעומת 2.3 מיליון שקל ב-2004. "