ויקי ניוס הצטרפה בשנה שעברה לסוכנות ללא כוונת רווח שמטרתה לסייע לאמריקנים בעלי הכנסה נמוכה לקנות בית או לשפץ את ביתם.
כעת, כששיעורי הריבית בארה"ב עולים, היא עדה ליותר ויותר לקוחות הנאבקים על מנת להמשיך ולהחזיק בנכסיהם. ניוס, שמנהלת שירותי משכנתאות ב-AHC בע"מ בארלינגטון שבמדינת וירג'יניה, אומרת שמשפחות רבות זקוקות לעזרה, מאחר שפג תוקפם של שיעורי המשכנתא הגמישים שלהם.
כמו אמריקנים רבים אחרים, לקוחות AHC נכנסו לשוק הבעלות הפרטית על בתים בשנים האחרונות על ידי לקיחת משכנתא בריבית משתנה, אשר הוצעה להם בריבית נמוכה במיוחד, לעתים כדי מחצית משיעורי הריבית במשכנתא ה"מסורתית" ל-30 שנה.
השערים הנמוכים היוו עבור האמריקנים העניים יותר את הדרך היחידה בה יכלו להרשות לעצמם להיכנס לשוק הבעלות על בתים פרטיים.
כרבע משיעור המשכנתאות בארה"ב הם משכנתאות בריבית משתנה, מה שגרם לשיעור בעלי הבתים ברחבי ארה"ב להגיע לכדי שיא של 70%.
בשנה שעברה למשל, 43% מכל בעלי המשכנתאות ברחבי ארה"ב שנלקחו, היו בריבית משתנה או אקזוטית (כמו למשל אלו הדורשות פירעון הריבית בלבד בשנתיים הראשונות, ללא פירעון הקרן).
למרות זאת, הריביות על משכנתאות עלו בשנתיים האחרונות, לעתים כפליים משיעורם ב-2003 או ב-2004.
משמעות הדבר, שרוכשי בתים שפעם שילמו מעט יותר מ-3% ריבית, נאלצים פתאום להתמודד עם ריביות של 5% או 6%, הממשיכות לעלות. ככל ששיעורי הריבית עולים, ההתרשלות בפירעון תשלומים הופכת לנפוצה יותר ויותר. אחרי 90 יום של איחור בפירעון, ניתן לפי החוק להתחיל בתהליכי עיקול הנכס.
כלכלנים בארה"ב חוזים שטף של פירעון מאוחר, ודאגה בלתי נמנעת אצל לווים ומלווים כאחד, שהלוואות שלא נפרעו יובילו להתמוטטות של שוק הדיור הפרטי.
שיעור הפורעים תשלומי משכנתא באיחור עלה ל-4.7% בסוף הרבעון האחרון של 2005 (בהשוואה ל-4.4% בסוף הרבעון השלישי). זאת לפי איגוד בנקאי המשכנתאות, ארגון אשר עוקב אחר תשלומי הלוואות.
חלק מהגורם לעלייה היה ההוריקן קתרינה, אך לפי ארגון בנקאי המשכנתאות חלקם העולה של משכנתאות בריבית משתנה והלוואות סוב-פריים, מעודד אף הוא עבריינות והתרשלות בפירעון המשכנתא.
לפי מחקר של אנטוני דיאן, כלכלן בכיר ב-ג'יי.פי. מורגן, שיעורי ההתרשלות והאיחור בתשלום המשכנתא עולים בהתאם לשיעורי הריבית המשתנה בהפרש של שנה. פירוש הדבר, ששיעורי האיחורים בפירעון תשלום המשכנתאות ימשיכו לטפס מעלה, כשנה לאחר ששיעורי הריבית עולים. לפי דיאן, משמעות הדבר, שב-12 החודשים הקרובים עלינו לצפות להרעה במצב ולא לשיפור.
אולם, לפי דיאן יש גם חדשות טובות: הריבית המוניטרית בארה"ב כמעט בשיאה, ומרבית הסיכויים שבשנה הבאה יבוא קיצוץ פדראלי בריבית ולא העלאה שלה.
יתרה מכך- הקישור המסורתי בין שיעורי ריבית בשוק כגון משכנתאות ושיעורי ריבית רשמיים, נשבר, וכעת שיעורים רשמיים גבוהים אינם בהכרח משפיעים על שוק המשכנתאות. אחרי הכל, שיעורי הריבית הרשמיים עלו כמעט פי 4 בשנתיים האחרונות, בעוד ששיעורי המשכנתאות אף לא הוכפלו. לפי דיאן, עובדה זו, אם לא יחול שינוי, צפויה ל"הציל" אנשים רבים.
למרות כל זאת, לפי "המרכז להלוואות אחראיות", קבוצה שמקורה בוושינגטון שפועלת למען הגנת הצרכנים, רוכשי בתים רבים מבינים רק כעת מהי רמת הסיכון לה התחייבו כאשר חתמו על משכנתא בריבית גמישה. לפי דבי גולדשטיין, סמנכל"ית המרכז, רבים אינם מבינים ששיעור הריבית שהם משלמים עתיד להשתנות, עד הרגע בו הוא משתנה בפועל.
בינתיים, ב-AHC ויקי ניוס מנסה להציל משפחות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית מעיקולים, אך כעת, כששיעורי הריבית מעל 6%, ייתכן שמדובר בקרב אבוד.
ניוס מספרת כי משפחות רבות אינן יכולות לעמוד אף לא בהלוואה של אחוז אחד, "אך אנו עושים כל שביכולתנו על מנת לסייע. עיקול הוא המוצא האחרון עבורנו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.