שוק הנדל"ן ההודי ממשיך להתרחב במהירות וסוחף משקיעים, הן מקומיים והן זרים. סך ההשקעות הזרות בלבד בשוק הנדל"ן ההודי צפויות להסתכם בחמש השנים הבאות ב-16 מיליארד דולר. אחד הסימנים לאטרקטיביות השוק היא, שאפילו קרנות הפנסיה השמרניות ביותר בארה"ב נכנסו לאחרונה להשקעות בהודו.
ויש מי שמספק את הביקושים: יזמי נדל"ן בכל המדינה להוטים להיכנס לפרויקטים חדשים, כמעט מכל סוג ומין. דירות יוקרה, שמחירן כבר חוצה את המיליון דולר במקומות הטובים; בנייני משרדים חדישים עבור תעשיית ה-IT ההודית המפותחת; קניוני ענק שרק לפני עשור היו פרי הדמיון; ובנייה באזורי הכלכלה המיוחדים.
לדברי מנהל השקעות של קרן נדל"ן בנקאית, "אפילו המשקיעים לטווח קצר מתעניינים בהשקעה יציבה ל-24 חודש, בעוד שקרנות הפנסיה מהמרות על שוק הנדל"ן ההודי לטווח ארוך. הן מחפשות שווקים שצפויים להישאר יציבים בטווח של 10-12 שנים. הבחירה שלהן בהודו היא סימן מאוד חיובי ליציבות השוק ואיתות למשקיעים זרים נוספים".
לפי סקר של מריל לינץ' לשנת 2005, המסחר המאורגן בהודו, המרכיב כיום רק 2% מסף נפח המסחר במדינה, צפוי לגדול בתוך 5 שנים מ-4 מיליארד דולר ל-15 מיליארד דולר. המשמעות היא גידול עצום בביקושים לשטחים מסחריים, קניונים וחנויות: שווי הנדל"ן המסחרי צפוי לגדול בהתאמה מ-12 ל-50 מיליארד דולר. זאת, כתוצאה מעלייה בכוח הקנייה ושינויים דמוגרפיים בהודו, כגון הגירה מהכפר אל העיר.
בין החברות הבינלאומיות המשקיעות או מתכוונות להשקיע בהודו ניתן למנות את קרן הנדל"ן של מורגן סטנלי, היינס, JP מורגן, קרן הפנסיה של עובדי הציבור בקליפורניה וטישמן ספייר. קבוצה של NRI גייסה 150 מיליון דולר תחת קרן השקעות נדל"ן מקומית עבור מספר פרויקטים בהודו. בסה"כ, קרוב ל-3 מיליארד דולר יהיו זמינים להשקעות בשוק הנדל"ן ההודי בתוך 15 חודש.
מנהל סניף הודו של קוליירס אינטרנשיונל, אקשייה קומר, מוסיף: "כבר כיום מוכנים 500 מיליון דולר להשקעות שכבר אושרו. במהלך 24 עד 36 החודשים הבאים, יסתכמו הכספים המושקעים בהודו בסביבות 3-5 מיליארד דולר".
בין המשקיעים הבולטים בהודו ניתן למנות את המיליארדר הסינגפורי לי קים טה. גם קרן ההשקעות בנדל"ן טישמן ספיירס גייסה 6 מיליארד דולר במיזם משותף להשקעות בהודו, וכן חברת אמאר מדובאי השקיעה חצי מיליארד דולר בשיתוף עם חברה מדלהי.
כל אלו, כמובן, בנוסף לכספים שגויסו על ידי מוסדות פיננסיים הודיים, כגון HDFC, ICIC, IDFC. לדברי קומר, "הכסף יכול לשמש לפיתוח פארקי טכנולוגיה עילית ומסחר בעיקר בשבע או שמונה הערים הגדולות".
לפי מקורות הודיים רשמיים, שוק הנדל"ן ההודי גדל בקצב מדהים של 30% בשנה. מה שהופך את השוק אפילו ליותר אטרקטיבי הוא שיעור התשואה הפנומנאלי בהשוואה ליעדי השקעה אחרים באסיה. התשואות בהודו נעות סביב 10% לשנה, בעוד שבשווקים אסיאתיים אחרים 7% נחשב להישג טוב.
על גודל ההתקדמות שעשה השוק ההודי - שעד לפני 3 שנים כוון בעיקר לפרטיים - אפשר ללמוד אפילו מהעובדה שעיר כמו היידראבאד רשמה שתי עסקאות נדל"ן בגובה של מעל 50 מיליון דולר כל אחת - בתוך חודש.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.