דן ציפורין לשעבר מנכ"ל שופינג.קום: "אני מאמין שהדור הבא של החברות בתחום האינטרנט יגיעו מישראל"

ציפורין מונה לעמוד בראש מיזם חדש שישקיע בחברות בתחום האינטרנט בישראל, ממנה, הוא מאמין, תבוא הבשורה הבאה בתחום * "אנחנו כבר רואים את הניצנים לזה"

הראיון המלא - הערב במהדורה המודפסת ובעיתון הדיגיטלי

בחודש פברואר הכריזו קרנות ההון סיכון הישראלית ג'מיני והאמריקאית לייטספיד על הקמת מיזם משותף, "מעבדת האינטרנט" שמו. המעבדה אמורה לבצע השקעות בעשר חברות סטארט-אפ בשלבי הסיד, הפועלות בתחום האינטרנט. הקרנות הקצו 10 מיליון דולר לפעילות המעבדה בשלב הראשון.

השבוע מונה דן ציפורין, לשעבר מנכ"ל שופינג.קום, לתפקיד יו"ר המעבדה.

המעבדה, תשקיע סכום מקסימלי של מיליון דולר בכל חברה שתנוהל באופן עצמאי. ציפורין, אוריאל אוחיון שמונה לתפקיד מנכ"ל המעבדה ושני השותפים שהקרנות הקצו לפעילות, ינהלו באופן שוטף את ההשקעות וליווי החברות. השותפים דניאל כהן וטלי אבן מג'מיני וראבי מהטרה וג'ייק סייד מלייטספיד ילוו את החברות תוך כדי מינוף הקשרים והניסיון של הקרנות בשיתוף ציפורין ואוחיון.

המשימה המוצהרת של המעבדה היא להשקיע בחברות הפונות לתחום האינטרנט, להרחיב את הפעילות בתחום האינטרנט בישראל ולהגדיל את מספר החברות שיצליחו לפרוץ לשוק העולמי. לכן, ההשקעות יתמקדו במיזמים שיפתחו רעיונות Web 2.0, תוכן, מסחר אלקטרוני ויישומים לעולם המכשירים הניידים.

המיזם של ג'מיני ולייטספיד הביא להרמת גבה בקרב הקולגות המקומיות. ישראל, להוציא מספר מצומצם של חברות כמו שופינג או ICQ, מעולם לא הייתה מעצמה בתחום זה.

דן ציפורין הוא אולי הבחירה הטובה ביותר לתפקיד. ציפורין (47) היה מנכ"ל ויו"ר שופינג בין השנים 1999 ל-2005. שופינג.קום, כזכור, מפעילה אתר להשוואות מחירים. לפני כשנה אי-ביי רכש את שופינג.קום תמורת 634 מיליון דולר במזומן וציפורין פרש. לפני שציפורין הצטרף לשופינג.קום, הוא כיהן סגן נשיא בכיר בחברת כרטיסי האשראי מאסטרקארד.

בראיון בלעדי ל"גלובס" ציפורין אמר כי שמח לקבל על עצמו את התפקיד. ציפורין: "מנקודת המבט שלי, הרעיון היה מיוחד. ישראל ידועה כמקום של חדשנות ויצירתיות בתעשיית ההיי-טק. בעקבות המעורבות שלי בשופינג.קום אני מכיר היטב את התרבות היזמית בישראל, והחדשנות הטכנולוגית המקומית. ישראל היא המקום. הרעיון של המעבדה מושך כי מדובר בשילוב של קרן הון סיכון מובילה בישראל החוברת לקרן מובילה בסיליקון ואלי במטרה להקים חברות בתחום האינטרנט. זה נראה לי נכון ויעיל ומתאים ליזמים. הרעיון של מיזם שיוכל להמר על חברות בשלבים המוקדמים ביותר, פותר לא מעט בעיות של קרנות הון סיכון שלא יכולות לעיתים להשקיע בחברות בשלבים המוקדמים הללו. אני מאמין שהדור הבא של החברות בתחום האינטרנט יגיעו מישראל".

לא היה לך מספיק מישראל?

"לגמרי לא. הרעיון של המעבדה מצא חן בעיני כי הוא יאפשר לי להמשיך ולהיות בקשר עם קהילת ההיי-טק בישראל ויאפשר לי להמשיך לעשות את מה שאני אוהב, ללוות חברות מהשלבים המוקדמים ביותר. אני אוהב לעשות עסקים בישראל ואני אוהב את המנטליות".

אבל חברות אינטרנט? בישראל לא צמחו כאן חברות רבות ומוצלחות בתחום

"היו לישראל שתי הצלחות יפות, ICQ ושופינג.קום. אני מאמין שהזמן בשל לשינוי. יש בישראל תשתית חדשה שתאפשר צמיחה של חברות חדשות בתחום האינטרנט. כמו שאני רואה את זה תעשיית ההיי-טק של ישראל התחילה בתחום החומרה, עברה לתוכנה ועכשיו בשל הזמן לפנות גם לתחום השירותים".

דניאל כהן מג'מיני מזדרז להוסיף: "סקייפ לא צמחה בארה"ב אלא באירופה. אני חושב שהיום אפשר להקים חברת אינטרנט בתחום השירותים כמעט בכל מקום בעולם. יש הזדמנויות במזרח הרחוק, באירופה ואנחנו מאמינים שגם בישראל. המעבדה היא הדרך שלנו לשנות את התפיסה בישראל ולדחוף את התחום קדימה".

זה לא עוד טרנד? עכשיו שהקרנות המקומיות נמנעות מלהשקיע בחברות תוכנה, אז אתם פונים לתחום האינטרנט?

כהן: "אנחנו מאמינים שיש בשוק המקומי הזדמנויות טובות בתחום כמו גם הזדמנויות בתחום התוכנה לארגונים. זה לא קשור אחד לשני".

באיזה אופן תתבצענה ההשקעות?

ציפורין: "ההשקעה תעשה בהתבסס על הרעיונות מבלי להיות מוגבלים עם הערכות שווי, כמו שעושות בדרך כלל קרנות הון סיכון כשהן בוחנות השקעה בחברה חדשה. אנחנו נשקיע ונהמר ונוכל לדחות את העיסוק בהערכות השווי לשלב מאוחר יותר, לשלב ההשקעה הראשונה. אני מאמין שזה יהיה מאד מושך עבור יזמים שנמצאים בשלב הראשוני של בדיקת הרעיון. נשתף איתם פעולה בשלבים המוקדמים של בדיקת ההיתכנות ובדיקת השוק אליו פונה הרעיון. יהיה ליזמים את כל התועלת שבסיוע של קרנות ההון סיכון בלי להתעסק בצדדים הפחות נוחים".

הראיון המלא - הערב במהדורה המודפסת ובעיתון הדיגיטלי