המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי • האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock
בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

יוזמה של כמה מדינות מהאיחוד האירופי להשעות את היחסים עם ישראל על רקע המלחמה בעזה קיבלה ביממה האחרונה חיזוק מפתיע מהולנד, מדינה שעד כה נחשבה כתומכת בישראל. שר החוץ ההולנדי, קספר וולדקאמפ, הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלאס, כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם ישראל נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי. התחייבות זו עומדת בבסיס הסכם האסוציאציה בין ישראל לאיחוד האירופי, שאחראי על כל הסחר, היחסים הכלכליים והדיפלומטיים בין הגוש לישראל. האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו.

טראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים. החוזים קופצים
מזרים כסף ואמל"ח: ארדואן לקח תחת חסותו את פקיסטן במלחמה מול הודו

את היוזמה להשעות את היחסים הציג בשנה האחרונה ציר מדינות פרו-פלסטיני באיחוד האירופי, הכולל את אירלנד, ספרד, לוקסמבורג וסלובניה. לטענתן, בשל המלחמה בעזה ישראל אינה מפגינה מחויבות יותר למשפט הבינלאומי ועוברת על החוק הבינלאומי, כך שיש להשעות את הסכם האסוציאציה. הדרישה שלהן לעשות זאת נתקלה בסירוב מצד בריסל עד כה, וכן בהתנגדות של מדינות משמעותיות כמו גרמניה, אוסטריה והונגריה. כעת, הן מקבלות חיזוק משמעותי מהולנד.

ווולדקאמפ כתב כי הסירוב של ישראל להכניס סיוע הומניטרי לרצועה יוצר "מצב קטסטרופלי" וכי הדבר עומד בניגוד מוחלט לחוק הבינלאומי. במכתב הוא מציין כי לדעתו, ישראל כעת אינה ממלאת את הסעיף המחייב אותה להישמע למשפט הבינלאומי ולכבד עקרונות אוניברסליים של זכויות אדם. וולדקאמפ כיהן בעבר כשגריר בישראל, והוא חבר בממשלה מטעם מפלגת מרכז. הוא שיגר את המכתב לקאלאס לקראת פגישה של שרי החוץ בשבוע הבא. המכתב זכה לגינוי מיידי מחירט וילדרס, מנהיג מפלגת החופש ההולנדית החברה גם היא בממשלה. "שר חוץ חלש תומך במפגינים האנטי-ישראלים", כתב וילדרס ברשת X.

וטו על כל התקדמות ביחסים עם ישראל

לפי המכתב, לא רק שישראל עוברת על סעיף 2 בהסכם האסוציאציה, אלא שהולנד תטיל וטו על כל התקדמות ביחסים בין המדינות. לפני כשלוש שנים הוסכם על שורת שיתופי פעולה, כולל בתחום האקלים, המדע והמשפט. כדי להתקדם עם הסעיפים השונים בתוכנית דרושה הסכמה פה-אחד של כל חברות האיחוד, ושר החוץ ההולנדי הודיע כי האג תסרב לכך. "הגיע הזמן לקבוע קו אדום", כתב. וולדקאמפ כתב כי המדיניות תמשך כל עוד ישראל תסרב להכניס סיוע הומניטרי לרצועה. "אנחנו שולחים סימן לישראל, ונוקטים צעד ברור", כתב.