יועץ הנדל"ן ריצ'ארד דייויס יעץ ללקוח שלו, פרופרטי סקרטס האנגלית, לרכוש קומפלקס למגורים בקראקוב שבפולין, לפני שישה חודשים. אפילו הוא היה מופתע מהזינוק במחירים: שוויין של הדירות נסק בלמעלה מ-50%. לדבריו, "השוק הפולני נמצא בהחלט במגמת צמיחה". רמות ההתייקרות עליהן מדווח דייויס הן אומנם מעל הנורמלי בפולין, אך תשואות צנועות יותר של 20%-30% לא היו נדירות בשנה שעברה, ושיעורים דומים צפויים גם ב-2006.
"בפולין קיימים כיום היצעים מצומצמים מאוד מול ביקושים עצומים", אמרה דורוטה קוסווסקה, יועצת השקעות בחב' אופן אינבסטמנט. לדבריה, בפרויקט מגורים בדרום-מרכז ורשה, כל 102 הדירות נחטפו עוד לפני שהיזם אפילו קיבל אישור לתכנון! בפרויקט אחר היא ניסתה לרכוש מספר דירות עבור לקוחותיה, אך עוד בטרם פתח היזם את דלתותיו - רכש משקיע זר את הבניין כולו. היא מציינת, כי במיוחד דירות שניים ושלושה חדרים נמכרות כמו לחמניות.
הגאות בשוק הנדל"ן למגורים החלה בורשה והמשיכה דרומה לקראקוב. משם היא התפשטה לערים גדולות נוספות - פוזנן, ורוצלאב וגדנסק. הטריגר לגאות היה צירופה של פולין לאיחוד האירופי במאי 2004, אשר הקטינה משמעותית את הסיכונים בשוק אך שמרה על שיעורי תשואה הגבוהים בהרבה ממדינות מערב היבשת. מגמה דומה החלה לאחרונה גם הרומניה, לקראת הצטרפותה לאיחוד ב-2007.
"לפני 2004 היו הרבה פחות משקיעים זרים בפולין", אמר מנכ"ל קבוצת ראונט פרופרטי, רוברט צ'וז'סקי. "המצב השתנה ברגע שפולין הצטרפה לאיחוד האירופי והמשקיעים ראו שמחירי הנדל"ן עולים". אחד המשקיעים הגדולים בשוק המגורים בפולין הוא חברת נאנט, שבבעלות החברות הישראליות אולימפיה ומשולם לוינשטיין, אשר הגדילה בשנה האחרונה את מלאי הקרקעות לבניית דירות מ-2,900 יח"ד ל-5,300 יח"ד. מנכ"ל אולימפיה, אוסקר כצנלסון, אמר ל"גלובס" כי הוא צופה המשך עליית מחירי המגרשים למגורים בפולין.
צ'וז'סקי אינו רואה סכנה גדולה לנפילת מחירים בקרוב. גם הוא מדגיש כי הביקושים עולים בהרבה על ההיצע בערים הגדולות, בין היתר בשל ההגירה מהכפר אל העיר והמחסור בבניינים חדשים. הוא מציין כי היעדר תכנון אורבני בערים רבות מקשה על פיתוח הקרקע, כמו גם קרקעות רבות שמעמדן אינו ברור מאחר והן נתבעות ע"י בעליהן הקודמים, מהזמן שלפני עליית הקומוניסטים לשלטון.
מגמה נוספת שמחזקת את הביקושים לדירות היא הנטייה החדשה יחסית של הפולנים לעבור משכירות לבעלות. הריבית הנמוכה של 4% מהווה רוח גבית, כמו גם משכנתאות שנותנים הבנקים בהיקף של 100% מעלות הרכישה.
פרויקטים גדולים בבנייה למגורים כוללים כיום את 2,000 יחידות הדיור בפרויקט וילאנוב בדרום ורשה, ו-1,500 הדירות בפרויקט מרינה מוקוטוב, הסמוך למרכז הבירה. גם היצעים אלה נבלעים בביקושים הגדולים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.