בתי השקעות אמריקנים משקיעים מיליארדים בשוק נדל"ן הסיני

מורגן סטנלי מתכננת השנה לשלש את השקעותיה בנדל"ן הסיני ל-3 מיליארד דולר

חטיבת הנדל"ן של Citigroup Inc. מתכננת להגדיל את השקעותיה בשווקי הנדל"ן בסין לסכום של 800 מיליון דולר בשלוש השנים הקרובות, בעקבות הדרישה הגוברת למשרדים, חנויות ובתי מגורים.

"נתמקד בחלק המזרחי של סין על מנת לנצל את הביקוש הגובר שיצרו משקיעים זרים באזור", אמר סטפן קויל, אסטרטג השקעות ראשי של Citigroup Property Investors, בהודעה שמסר בשנחאי.

גידול זה מתייחס לסין רבתי, כולל טייוואן, הונג-קונג ומקאו.Citigroup מצטרף ליריביו - Morgan Stanley ו- Goldman Sachs Group, בניסיונות לתת מענה לביקוש, שגדל ב-10% בממוצע שנתי בשלוש השנים האחרונות.

סין משכה אליה ב-2005 השקעות חוץ ישירות בהיקף של יותר מ-60 מיליארד דולר, כאשר 87% מתוכם הופנו לאזור החוף Bohai Bay ולאזורי הנהרות Pearl ו-Yangtze, לפי סיטיגרופ.

"שוק הנדל"ן הסיני ירשום בשלוש השנים הבאות תשואות מהגבוהות בעולם", אמר סטפן אאו, מנהל שווקי נדל"ן ב-Wachovia Securities LLC, בכנס בנושא נדל"ן שהתקיים בשנחאי. " כלכלת סין המשגשגת תתמוך בצמיחת שוק הנדל"ן". Citigroup Property Investors תרכוש משרדים, נדל"ן מסחרי ותעשייתי, אמר קויל בראיון בכנס. היחידה הניו-יורקית מתכננת להשקיע גם בנדל"ן למגורים ב"ערים משניות" בסין, בהן יש למחירי הדיור פוטנציאל להתייקרות גדולה יותר.

בחודש שעבר הודיעה ממשלת סין על סדרת גזירות, כולל העלאת המיסים ותשלומים מראש, כדי לצנן את מחירי הדיור המאמירים. מחירי הדיור בחלק הדרומי של Shenzhen קפצו ב- 35% בשנה, בזמן שבבייג'ין עלו ב-15%, על פי נתוני הממשל העירוני.

ריסון ההשקעות

הממשל המרכזי הציב ב-2004 הגבלות על מתן הלוואות לענפים שונים, בהם נדל"ן, מתוך חשש שההשקעות והמחירים צומחים מהר מדי, ובכך גדל הסיכון להתמוטטות בנקים כתוצאה מחובות אבודים - דבר שיגרום להאטה פתאומית בכלכלה בעלת שיעור הצמיחה הגבוה ביותר בעולם.

הדבר לא הרתיע משקיעים ב-Morgan Stanley . החברה השלישית בעולם בתחומה מתכננת השנה לשלש את השקעותיה בנדל"ן הסיני ל-3 מיליארד דולר, כפי שמסר סוני קאלסי - מנהל עסקי הנדל"ן במשרד הניו- יורקי של Morgan Stanley - בראיון שערך בטוקיו במארס 13.

Citigroup מעוניינת בשוק הנדל"ן הסיני מכיוון שהצמיחה היוצאת דופן של הכלכלה שם מגדילה את ההכנסות, ומעלה את הביקוש לנדל"ן תעשייתי, מסחרי ומשרדי, אמר קויל.כלכלת סין צמחה בקצב של 10.3% ברבעון הראשון, מ-9.9% ב-2005.

קטר כלכלי

"השווקים התעשייתיים בסין יהיו גם בעתיד הנראה לעין אטרקטיביים במיוחד", אמר קאלסי. "סין היא הקטר הכלכלי של העולם, ותמשיך להיות כזו גם בעתיד."

התשואות על השקעה בנדל"ן משרדי מסוג A הן, בשלב זה, 7% בשנחאי, לעומת 4.5% בארה"ב; 4% בלונדון; 3.5% עד 4% בהונג קונג; ו-3.5% בטוקיו, לפי קויל.

Citigroup Property Investors, הינה זרוע של חברת השירותים הפיננסיים הגדולה בעולם, המנהלת נדל"ן בשווי יותר מ-7 מיליארד דולר בכל העולם, עבור לקוחותיה ועבור עצמה.

יעד שמרני

יעד השקעות בנדל"ן סיני בהיקף של 800 מיליון דולר הוא שמרני, אמר רמי צ'אן, יועץ נדל"ן של Jones Lang LaSalle האמריקנית, היושב בשנחאי.

מחירי הנדל"ן למגורים והמסחרי בסין עלו באפריל האחרון בקצב שנתי של 5.6% - כך עולה מסקר על 70 הערים הגדולות בעולם שנערך על ידי הועדה הלאומית לפיתוח ורפורמה.

מחירי דירות חדשות עלו ב-14.9% ב-Hohhot - Mongolia, ואחריה עלייה של 13.6% ב- Shenzhen ו-11.1% בעיר הצפון-מזרחית Dalian. לנוכח שיעורי החיסכון וההכנסה הגבוהים בקרב הבוגרים הצעירים של סין - שרבים מהם מתגוררים עדיין בבית הוריהם - יגדל הביקוש לדיור, אמר קויל.

ההכנסה הפנויה באזורים העירוניים בסין גדלה ב-9.6% בשנה שעברה ל-10,493 יואן (1,309 דולר) לפי נתוני הממשלה. Citigroup הוציא אשתקד 50 מיליון דולר לרכישת 75% מקבוצת Yongxin, יזמית נדל"ן סינית. קויל סירב להתייחס להשקעות פרטיות בסין.