חברת פולאר נדל"ן בינלאומי, בראשות המנכ"ל דובי וויס, חתמה אמש (ג') על הסכם הבנות עם החברה הקנדית Living bridge להקמת פרויקט ענק בעיר שנחאי בסין. מדובר בפרויקט הכולל את פינויו של הרובע היהודי המשתרע על פני 200 דונם, והקמת 400 אלף מ"ר של מלונות, משרדים, מסחר ומגורים. היקף ההשקעה בפרויקט נאמדת ב-700 מיליון דולר. רשויות התכנון המקומיות בשנחאי אישרו את תכנית-האב לפיתוח הרובע ביוני 2005.
בכוונת פולאר, אשר קיבלה אופציה ל-95% מהחברה המשותפת שתבנה ברובע, לצרף אליה גופי נדל"ן ומימון בינלאומיים, כפי שעשתה בפרויקט Rock Park Hard - פארק שעשועים ענק שיוקם בדרום קרוליינה, בהשקעה של 370 מיליון דולר.
במסגרת התוכנית ישומרו מבנים היסטוריים קיימים ברובע, כדוגמת בית הכנסת אוהל משה ותיאטרון ברודואיי.
לפולאר בלעדיות של 180 יום מהחברה הקנדית, לצורך השלמת כל הבדיקות הדרושות כדי לחתום על הסכם סופי ומפורט.
חברת Living bridge נמצאת בבעלות Tom Rado ו-Ian Leventhal. מדובר בשני חברים יהודים שטיילו לפני מספר שנים בשנחאי ובמקרה נקלעו למתחם הרובע היהודי בעיר. הרובע היהודי ממוקם בסמוך לנהר ומשקיף אל בנייני המשרדים החדשים בעיר. המבנים שברובע היהודי לא תוחזקו במשך שנים רבות והם במצב רע.
השניים זיהו את הפוטנציאל והחלו לגייס מקורות מימון לפינוי-ובינוי הרובע. השניים פנו לשלטון המרכזי זכו להכרתו וקיבלו גושפנקא להקמת הפרויקט.
על-פי ההסכם שנחתם, השלטונות יפנו את 5,000 בתי-האב היהודים המתגוררים ברובע, ויעבירו אותם לבנייני מגורים חדישים באזור. כמו כן, נקבע מנגנון של חלוקה בהכנסות בין היזמים לשלטונות.
הרובע היהודי בשנחאי הכיל כתוצאה ממספר גלי הגירה, האחרון בהם היה לפני ובזמן מלחמת העולם השנייה, 40 אלף יהודים, כאשר בזמן הכיבוש היפאני הוקם בו הגטו היהודי. היהודים ניהלו בשנחאי חיי קהילה מלאים שכללו שני בתי כנסת, מקווה, תאטרון יידיש, וכו'.
וויס הכיר את טום ואיאן בעקבות השתתפות בכנס העסקים של "גלובס" לפני מספר חודשים.
במהלך זה מצטרפת פולאר לחטיבת הנדל"ן של סיטי-גרופ אשר הודיעה, כי בכוונתה להגדיל את השקעותיה בשווקי הנדל"ן בסין עד ל-800 מיליון דולר בשלוש השנים הקרובות.
יזמי נדל"ן רבים נוהרים אל עבר השוק הסיני אשר צמח ברבעון הראשון של השנה ב-10.3% לעומת 9.9% בכל 2005. סין משכה ב-2005 השקעות חוץ ישירות בהיקף של יותר מ-60 מיליארד דולר.
לדברי וויס, הפרויקט ממוקם במרכז שנחאי ובקרבת הנהר. לדבריו, אופי הפרויקט מאפשר לשלב בקונסורציום מספר חברות המתמחות בסקטורים שונים.
וויס התראיין לאחרונה במוסף הנדל"ן של "גלובס" ואמר, כי סין נמצאת כיום בנקודה בה ארה"ב הייתה לפני 7 שנים, וזה הזמן הטוב ביותר להיכנס להשקעות במדינה.
"לאחרונה יצא לי לקרוא מאמר ב'ניו-יורק טיימס', בו הומלץ לכל משפחה אמריקנית ללמד את ילדיה את השפה הסינית כשפה השנייה. ממש ככה. אין ספק שהכלכלה העולמית הולכת לסין בכל האספקטים", אמר.
וויס הוסיף באותו ראיון, כי "לציבור יש סטיגמה כאילו סין מפגרת אחרי המערב, אך בשנחאי למשל יש יותר בנייני משרדים מאשר בניו-יורק, וכמעט שלא ניתן למצוא משרדים ריקים".
"כבר שלוש שנים אני מסתובב בסין ובודק פרויקטים למגורים ולמסחר. מדובר בשוק אינסופי. בסין יש ערים קטנות בנות 7 מיליון תושבים, שמבחינת הפיתוח שלהן הן מתקדמות מישראל", אמר.
שנחאי היא אחת הערים המתפתחות בעולם עם 18 מיליון תושבים, ו-3 מיליון תיירים בשנה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.