תובענה ייצוגית סביבתית

מתן תגמול לתובע ולבא כוחו נותן תמריץ כלכלי - דבר שללא ספק יגדיל במהרה את כמות התובענות שתוגשנה

על-פי הניסיון שנצבר בעולם, התובענה הייצוגית הסביבתית משמשת בידי אזרחים ככלי רב עוצמה נגד מפעלי תעשייה כדי לקבל פיצוי עבור נזקים שנגרמו עקב זיהום, או בכדי להעניש את המפעל המזהם, ככלי אכיפה נוסף בידי המדינה, במקום בו אין לה את המשאבים המתאימים.

מאז חקיקת החוק למניעת מפגעים סביבתיים (תובענות אזרחיות) (להלן - החוק הקיים) שאיפשר במתכונתו המקורית להגיש תובענות סביבתיות להסרה או לטיפול במפגע נגד גופים מזהמים, הוגשו מספר מצומצם של תובענות.

לאחר שבית המשפט העליון בדיון נוסף בעניין א.ש.ת "המליץ" למחוקק להסדיר את התובענות הייצוגיות בכלל, הוחש קצב הדיונים ובמארס 2006, פורסם חוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו - 2006 (להלן - החוק החדש).

חדשנותו של חוק זה היא ראשית בכך שהסדיר והביא להאחדה של ההליכים להגשת תובענה ייצוגית בעילות שונות; שנית, בהפיכת התובענה הייצוגית לכלי חברתי, על-ידי הקלת הגישה לאוכלוסיה המתקשה לפנות לבית המשפט בעצמה; ושלישית ביצירת מנגנונים, כגון הקמת קרן למימון תובענות ייצוגיות, והצגת פנקס תובענות ייצוגיות לציבור שמטרתם להקל על תובעים פוטנציאליים בתביעתם.

לגבי תובענות סביבתיות, החוק החדש קובע הסדרים ייחודיים. ראשית, לאור החוק החדש תובע יכול להגיש תובענה בשני מסלולים: במסלול אחד, על-פי החוק החדש ניתן להגיש תובענה ייצוגית לקבוצה בלתי ידועה של אנשים שנפגעו ממפגע סביבתי; ובמסלול השני, על-פי החוק הקיים, יוכל תובע להגיש תובענה שנקראת תובענה קבוצתית, והיא של קבוצת אנשים מוגדרת ומזוהה המביע רצון להשתייך לקבוצה.

הבדל נוסף טמון בהרשאה להגשת תובענה ייצוגית. החוק החדש מרחיב את מעגל התובעים - רשאים להגיש תובענה מי שיש לו עילת תביעה, רשות ציבורית, או ארגון בתחום אחת המטרות הציבוריות בהן הוא עוסק.

אחד השינויים המהותיים בשני המסלולים הוא דווקא בהכנסת מנגנון למתן גמול הולם לתובע המייצג ושכר טרחה ראוי לבא כוח המייצג. מתן תגמול כזה, ללא ספק יגדיל את כמות התובענות הסביבתיות.

על-פי רוב, בתובענות ייצוג סביבתיות ימצא עצמו האזרח הקטן, חסר אמצעים מול מפעל בעל עוצמה ויכולות כלכליות. על רקע זה, נראה שחלק גדול מהחידושים בחוק החדש רלוונטים ביותר לתובענות ייצוג סביבתיות. כך לדוגמא, נקבע בחוק החדש שבבואו לקבוע את הגמול לתובע המייצג ולבא כוחו, השיקולים שיעמדו בפני בית המשפט יכללו בין השאר את התועלת שהביאה התביעה, הסיכון שנטלו התובע ובא כוחו והחשיבות הציבורית של ההליך.

עזרה במימוש זכות הגישה, לאוכלוסייה המתקשה לפנות בעצמה לבית המשפט, מרחיבה מאוד את היכולת לתבוע.

בנוסף, הקמת קרן למימון תובענות ייצוגיות, אשר על-פי קביעת ועדה יש חשיבות ציבורית וחברתית בהגשתן, תאפשר לתובעים חסרי אמצעים להגיש ולממן את תביעתם. מאז כניסת החוק החדש לתוקף הוגשו כבר שתי תביעות ייצוג סביבתיות מכוחו, שתיהן בגין מפגעי זיהום אוויר בסכומים של מאות מיליוני שקלים כל אחת.

הכותבים ממשרד עו"ד צבי לוינסון