על רקע מחאות וגל ספקולנטיות: סין מרסנת את מחירי הדירות

הרוכשים יחויבו בתשלום מקדמה של 30%, וישלמו מס מיוחד אם ימכרו אותה בתוך 5 שנים

הקבינט הסיני נקט החודש בצעדים אגרסיביים לצינון אחד הסקטורים הלוהטים ביותר בכלכלה הסינית הדוהרת: סקטור הנדל"ן. המטרה היא לרסן את עליות מחירי הדירות ולהקשות על הספקולנטים.

הצעדים כללו הידוק מדיניות ההלוואות של הבנקים, שנתונים לשליטת הממשלה, והגדלת ההון העצמי הדרוש לרכישת דירה, כלומר הקטנת חלקה של המשכנתא במימון הרכישה. צעדים אלו באו שבוע בלבד לאחר שהבנקים קיבלו הוראה להעניק העדפה למשפחות הרוכשות את דירתן הראשונה על פני משקיעים בדירות יוקרה ובתים פרטיים.

צעדי הקבינט הוסברו ב"צורך לקדם התפתחות בריאה של שוק הנדל"ן". ממשלת סין מתערבת מדי פעם באופן בוטה בכלכלה, אשר רבים מעריכים כי היא צומחת בקצב מהיר מדי. הצמיחה בסין מסתכמת בכ-10% לשנה בשלוש השנים האחרונות. בחודש אפריל קראה הממשלה לצעדי ריסון, לאור העלייה החדה בהשקעות בבניית מפעלים ודירות. עלה אז חשש שהבנקים מלווים כספים רבים בקלות רבה מדי, ועלולים להישאר עם חובות אבודים.

רגישות גדולה במיוחד מופנית למגזר המגורים, בו מחירי הדירות הנוסקים מגבירים את אי השקט בקרב מעמד הפועלים הענק של סין, שחלומו לרכישת דירה בעיר הולך ומתרחק. הפערים בין העשירים לעניים הולכים ומתרחבים.

לפי נתוני הממשלה, מחירי הדיור בסין עלו ב-5.5% ברבעון הראשון של 2006 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, אך באזורים מסוימים מדובר בעלייה חדה בהרבה.

לפי הצעדים עליהם הכריז כאמור הקבינט, קבלנים המוכרים דירות חדשות מחויבים לגבות מקדמות בגובה של 30% ממחיר הדירה - עלייה לעומת שיעור של 20% שהיה נהוג עד כה. עם זאת הונהגה הקלה, לפיה משפחות בעלות הכנסה נמוכה יוכלו להמשיך לשלם 20% מקדמה בלבד, אם הן רוכשות דירות בשטח של עד 90 מ"ר.

גם על היזמים עצמם הוטלו מגבלות חדשות: רמת המינוף בפרויקטים הוגבלה, ומעתה יצטרכו היזמים להביא 35% מסכום ההשקעה מהונם העצמי.

בעלי דירות שמוכרים דירתם לאחר פחות מ-5 שנים מיום הרכישה יאלצו לשלם מס מכירה מיוחד - זאת כדי להילחם בספקולנטים, שקונים ומוכרים דירות בתכיפות בציפייה ליהנות מעליית מחירים. גם זו החמרה חדשה, לעומת תקופה של שנתיים בין רכישה למכירה שהיתה נהוגה עד כה.

שוק הנדל"ן היווה את אחד הסממנים הברורים ביותר לזינוק הכלכלה הסינית: את המנופים ואת הבנייה החדשה רואים בעין בכל פינה. עם זאת, סין דוחפת גם שינוי חברתי בכך שהיא מעודדת בעלות פרטית על דירות. זאת, משום שהתחממות הענף גרמה למתחים חברתיים כאשר חקלאים ופועלים מפונים מדירותיהם כדי לאפשר בניית מגדלי דירות יוקרתיים תחתיהם, עבור המעמד הגבוה והמתעשרים החדשים. אלפי הפגנות, חלקן אלימות, התקיימו בכל רחבי סין במחאה על פינוי האיכרים מאדמתם תמורת פיצוי מגוחך או ללא פיצוי כלל.