קזחסטן מקווה לתמיכה כספית אירופית בתכנית שלה להתחיל בניית מסילת רכבת, בעלות של 4 מיליארד אירו, שתחבר בין אירופה לסין.
פרויקט זה עשוי להתחרות עם המסילה הטרנס-סיבירית המפורסמת שברוסיה.
מחקר של בנק EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) שפורסם לאחרונה הפגין "חוסר נוחות" מצד הבנק ביחס לתכנית ולישימותה מאחר ולפי הגדרתו "עד כה אין תכניות לתיעול הקרנות" אליה.
אולם, דיפלומט מקזחסטן טען כי הבנק דווקא גילה התעניינות, והודיע כי "יש לקזחסטן מספיק כסף לבנות את המסילה הזו בטריטוריה שלה".
מבט על מתווה המסילה עלול לצנן את התלהבותם של כמה אנשי עסקים ישראלים שכבר חושבים להיעזר בה לקידום עסקיהם: מתוך קו המסילה הכולל באורך של 4500 ק"מ, 3700 ק"מ, אשר מתחילים מהגבול עם סין, נמצאים אמנם בקזחסטן, לה יש יחסים דיפלומטיים עם ישראל, אולם משם, המשך קו המסילה המתוכנן עובר לכיוון דרום בטורקמניסטן (עימה אין לישראל יחסים דיפלומטיים), ומשם הנתיב עובר באיראן.
לאחר מכן המסלול ממשיך הלאה מתחת לבוספורוס הטורקי בתעלה תת ימית חדשנית, ומסתיים בבולגריה.
פקיד אירופי ציין בנוגע לתועלת שבביצוע הפרויקט, כי "באופן תיאורטי נתיב תחבורה למזרח הרחוק הוא רצוי ביותר, וצפוי לצמוח במהירות".
אם יימצאו בקרוב הקרנות שיהיו מוכנות להשקיע בפרויקט, הוא יוכל להסתיים ב-2011, בה אמורה בולגריה, המדינה בה מסתיימת המסילה, להצטרף כחברה מלאה באיחוד האירופי.
מסילת הרכבת אמורה לאפשר העברת 35-40 מיליון טון של משא מדי שנה, עם אפשרות להגיע ל-100 מיליון בשנה בשלבים מתקדמים יותר. בנוסף, תהיה קיימת האפשרות להוסיף קרונות נוסעים.
"יש עכשיו מגמה לחזק את הקשרים עם קזחסטן בגלל שיש צמיחה מאד מהירה של הכלכלה", ציין נציג פרלמנט אירופי בפני משלחת ממרכז אסיה. "אבל אנחנו בוחנים אם פרויקט מסוג זה יסייע לזכויות האדם והדמוקרטיה באזור זה, שהרי רוב החברות המעורבות בבנייה שייכות לנשיא קזחסטן או למשפחתו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.