מקור רשמי בכיר באו"ם אמר, כי הוא צופה שצפון קוריאה תצטרף ליוזמת האו"ם לחבר את חצי האי הקוריאני לאירופה באמצעות מסילת רכבת. לדבריו, צפון קוריאה עשויה להודיע על הצטרפותה והתחברותה המיידית כבר בחודש נובמבר, למרות המתיחות האחרונה סביב ניסויי הטילים שלה.
קים האן-סו, בכיר בוועדת הכלכלה של האו"ם לאזור אסיה והפסיפיק, אמר לעיתון הדרום קוריאני "קוריאן הרלד" כי פיונגיאנג הראתה לאחרונה סימנים חיוביים בנוגע להצטרפותה לפרויקט הרכבת הטראנס אסיאתית. כידוע, לדרום קוריאה, הכלכלה ה-11 בגודלה בעולם, יש גבול יבשתי רק עם צפון קוריאה, והיא תלויה בה בכל הקשור לחיבור יבשתי עם אסיה ואירופה. לחיבור שכזה עשויה להיות השפעה מכרעת על כלכלת חצי האי.
לדברי קים, אם צפון קוריאה תחתום על הסכמתה במסגרת ועידת תחבורה אזורית שתיפתח ב-6 בנובמבר בבוסאן, תוכל לצאת לדרכה רכבת מטען ניסיונית ראשונה מקוריאה מערבה. הסכמה שכזו להצטרפות לדרך המשי המודרנית תיתן גם דחיפה ליחסים המגומגמים שבין הקוריאות.
"צפון קוריאה צפויה לחתום על ההסכם, לפי כל הסימנים. אם אכן זה יתרחש, אנחנו מתכננים נסיעה היסטורית של מכולות מנמל בוסאן, דרך סאול, פיונגיאנג, שינויג'ו ובייג'ין עד לאירופה".
רשת המסילות הטראנס אסיאתית מורכבת מ-81 אלף ק"מ של מסילות, המחברים 28 מדינות שונות באסיה ובאירופה. הרשת כוללת חמישה קווים, מתוכם רק הקו הקוריאני עדיין מנותק. ארבעת הקווים הפעילים עוברים דרך סין, סיביר, מונגוליה ומנצ'וריה.
ועדת הכלכלה של האו"ם לאזור אסיה והפסיפיק עומדת בראש המאמצים לקדם את הפרויקט השאפתני, כחלק משאיפתה לקדם את פיתוחו הכלכלי והחברתי של האזור. ניסיון קודם כשל: בשנת 2001 סירבה צפון קוריאה לחתום על הסכם בינלאומי ליישום נסיעות מבחן של מכולות בקו הטראנס אסיאתי. קים תולה את תקוותיו בלחץ קבוצתי: אחרי שיחתמו מדינות האזור, יופעל על הצפון קוריאנים לחץ גדול לא לתקוע את הפרויקט.
המאמצים הבינלאומיים לצרף את צפון קוריאה לפרויקט יסללו למעשה את הדרך גם למיסוד קשר רכבתי בין הקוריאות. התשתית מוכנה כבר למעלה משלוש שנים: מסילת הרכבת בין סאול לפיונגיאנג חוברה מחדש, ובדרום קוריאה אף הקימו טרמינל חדש ומפואר באזור המפורז בין המדינות, ובו כבר מוכנות עמדות מכירת הכרטיסים, השילוט לרציפים מלא, וזר שיקלע למקום לא יוכל לחשוד שהרכבת האחרונה עברה כאן לפני למעלה מ-55 שנה. קו טראנס-קוריאני נוסף מתוכנן לאורך החוף המזרחי של חצי האי.
התשתיות אומנם מוכנות, אך הבעיות הפוליטיות אינן פתורות. בסוף חודש מאי השנה ביטלה צפון קוריאה ברגע האחרון נסיעת מבחן שתוכננה להעביר מטענים בין הקוריאות על גבי המסילה המחודשת, שהושלמה ב-2003. התנגדות צבא צפון קוריאה מנעה את הניסוי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.