הבנקים ההודים מתחילים אומנם לפתוח את שעריהם בפני יזמי נדל"ן מקומיים, אך עדיין מסווגים את היזמים הללו כבעלי חוב בסיכון גבוה. התוצאה היא הלוואות בריבית גבוהה, שם אותן מתקשים היזמים להשיג, בשוק שצומח בקצב מהיר.
הודו הקלה אשתקד בתקנות לגבי השקעות פנים בענף הבנייה, והתירה בכך את הרסן לשטף של השקעות נדל"ן, בעיקר מצד קרנות השקעה. ענף הנדל"ן ההודי משווע למימון: אנשי עסקים צעירים צובאים על דלתות הבנקים ברצותם להצטייד במזומנים כדי למשוך משקיעים זרים למיזמים משותפים. מיזמים אלו במקים רבים כוללים מעין עסקאות קומבינציה של בניית משרדים או שטחים מסחריים על קרקעות פרטיות של היזמים.
עם זאת, בכירים בענף טוענים כי הבנקים שמרניים למדי ומתקשים להסתגל לגל החדש. גם משקיעים זרים לא חווים זמנים קלים בבנקים ההודיים: החברה האמריקנית טאובמן סנטרס, המתמחה בפיתוח קניונים, מעוניינת במימון מבנקים מקומיים, אך מתקשה להעמיד את הערבויות האישיות והקונצרניות אשר דורשים הבנקים ההודיים.
"חוסר הבגרות של שוק ההלוואות ההודי הוא אחד מהמכשולים העיקריים בהשקעה כאן. לא מדובר רק בדרישות מופרזות לערבויות, אלא גם בתנאי ההלוואה עצמם - הריבית ושיעור המימון שהבנק מוכן להעניק ביחס להשקעה המבוקשת", אמר מנהל אזור אסיה של טאובמן סנטרס.
המצב אינו ממש מפתיע. הבנק המרכזי ההודי פועל באופן מסורתי למניעת חשיפה גדולה מדי של הבנקים המרכזיים לענף הנדל"ן, כלקחים ממדינות דרום-מזרח אסיה, בהן הגיעו בנקים לסף קריסה עם התפוצצות בועת הנדל"ן.
בנקים הודיים מממנים כיום פרויקטים נדל"ניים בהיקף כולל של 1.8 מיליארד דולר - שיעור זעום של 1.5% מסך ההלוואות שהבנקים מעניקים. לשם השוואה, בישראל מעניקים הבנקים לענף הנדל"ן למעלה מ-17% מסך האשראי. בסין מעניקים הבנקים 114.7 מיליארד דולר ליזמי נדל"ן פרטיים - שיעור של 4.7% מסך האשראי הבנקאי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.