הודו: זינוק של עשרות אחוזים במחירי הדירות בהיידראבאד בחודשים האחרונים

תקנה חדשה למלחמה בעבירות בנייה צמצמה את הבקשות להיתרים בעיר ב-97%

קניית דירה בהודו הופכת לעניין יקר מאוד עבור ההודי הממוצע. ביקושים גדולים, בתים חדישים ומודרניים ועליית מחירי המלט והברזל הביאו לעלייה דרמטית במחירי הדירות.

לדוגמא, בעיר הגדולה היידראבאד שבמרכז-דרום הודו, התייקרו דירות בפרויקטים כגון בנג'רה הילס וג'ובילה הילס, מ-450-550 דולר למ"ר לפני חודשיים בלבד, ל-550-900 דולר למ"ר. מחירים אלה דומים למחירי הדירות בפריפריה בישראל.

לדברי ארגון הקבלנים המקומי, אפילו היזמים המובילים הפסיקו לקחת פרויקטים חדשים בשל הנסיקה במחירים. "לא נותרה לנו ברירה אלא לייקר שוב ושוב את הדירות, לאור העלייה במחירי תשומות הבנייה", אמר אחד היזמים לעיתון "אינדיה טיימס".

גם הבירוקרטיה ההודית הידועה אינה מפשטת את התמונה. תקנות חדשות בנוגע לבניית דירות הוסיפו גם הן לעלות הבנייה, ויותר ויותר שכבות אוכלוסיה הודיות אינן משיגות לבעלות על דירה.

לגורמים הרשמיים יש נקודת ראות אחרת על מצב הענף. לדבריהם, עד לחודש מארס 2006 חגגו היזמים בהיידראבאד בעבירות בנייה, ובמקרים מסוימים היקף הבנייה בפרויקט מסוים היה כפול מהתוכנית המאושרת. את הבעיה הזו באו התקנות החדשות לפתור, ואכן היזמים חושבים כעת פעמיים לפני שהם מבצעים חריגות בנייה.

לפי התקנות החדשות, שהותקנו בתחילת חודש מארס, היזמים למעשה מבצעים סוג של שיעבוד של שטח הריצפה בפרויקט, ואם אותו יזם אינו נצמד לתוכנית הבנייה במדויק - הוא מסתכן במימוש השיעבוד והוצאתו למכרז. הקבלנים כמובן לא אהבו את התקנה הזו, וארגון הקבלנים הפעיל לובי חזק על הממשלה המקומית להסיר את התקנה - אך השיג רק את אי הכללתם בתקנה של בתים פרטיים בשטח קטן מ-200 מ"ר בנוי.

על עומקן ורוחבן של עבירות הבנייה בעיר אפשר ללמוד גם מהנתון הבא: במהלך החודשיים הראשונים (מארס-אפריל) שלאחר התקנת התקנות המגבילות עבירות בנייה - לא הוגשה ולו תוכנית בנייה אחת לאישור. היזמים פשוט קיבלו רגליים קרות. במהלך החודשים הבאים (מאי-אוגוסט) אומנם הוגשו כבר בקשות להיתרי בנייה, אך מספרן צומצם ל-50, בהשוואה ל-2,000 בקשות בתקופה המקבילה.

הבנק המרכזי ההודי פועל באופן מסורתי למניעת חשיפה גדולה מדי של הבנקים המרכזיים לענף הנדל"ן, כלקחים ממדינות דרום-מזרח אסיה, בהן הגיעו בנקים לסף קריסה עם התפוצצות בועת הנדל"ן.

בנקים הודיים מממנים כיום פרויקטים נדל"ניים בהיקף כולל של 1.8 מיליארד דולר - שיעור זעום של 1.5% מסך ההלוואות שהבנקים מעניקים. לשם השוואה, בישראל מעניקים הבנקים לענף הנדל"ן למעלה מ-17% מסך האשראי. בסין מעניקים הבנקים 114.7 מיליארד דולר ליזמי נדל"ן פרטיים - שיעור של 4.7% מסך האשראי הבנקאי.