על-פי הערכות בענף התחבורה זה רק עניין של זמן עד שוועדת המכרזים בפרויקט הרכבת הקלה בת"א תכריז על קבוצת MTS כזוכה במכרז. על-פי המסתמן הצעתה של MTS זולה יותר והיא מבקשת פחות מ-7.5 מיליארד שקל. ועדת המכרזים צפויה להודיע על בחירת הזוכה בתוך שלושה שבועות ועד אז התחרות על הכסף הגדול בפרויקט ההנדסי המורכב ביותר היא בעיצומה.
בשבוע שעבר ביקשה מטרו-רייל, המתחרה השנייה בפרויקט, לפסול את הצעתה של MTS בטענה כי הצעתה אינה ישימה הנדסית.
בהרבה מובנים הקרב מתנקז בעיקר בתחרות שבין יצרניות הרכבות - סימנס מגרמניה השותפה ב-MTS; ואלסטום מצרפת שטרם איבדה את התקווה כחלק ממטרו-רייל.
בין שתי הקבוצות הללו ישנה תחרות עזה והיסטורית בשוק הבינלאומי. רק בזירה הישראלית ניתן לתת דוגמאות מהשנים האחרונות: סימנס הפסידה לאלסטום במכרז ברכבת הקלה בירושלים ואלסטום הפסידה לסימנס במכרז לאספקת קרונות לרכבת ישראל. הקרב המשמעותי ביניהן היום הוא ללא ספק הקרב בפרויקט הרכבת הקלה, בת"א, הקו האדום.
באחרונה הגיע לביקור בישראל סגן נשיא סימנס מערכות תחבורה, פרדריך סמקסוויל, לכנס ספקים שערכה סימנס. סמקסוויל אמר: "לא משנה מה תהיה תוצאת המכרז, לנת"ע ולוועדת המכרזים מגיעות תשבוחות על ההתנהלות המקצועית של ההליך. נוכחנו בפעילותנו בארץ בשנים האחרונות לגלות כי ניהול המכרזים הגדולים מתבצע במקצועיות ובשקיפות ועל-פי סטנדרטים של הכלכלות המערביות. אני יודע בוודאות כי ועדת המכרזים הביאה לכך ששתי הקבוצות בפרויקט הרכבת הקלה בת"א מיצו עד למקסימום את גבולותיהן במכרז". סמקסוויל אמר בביקורו, כי "הופתע לגלות את ההדלפות לתקשורת".
בסימנס אמרו, כי "חרף הפידבק החיובי על זכייה במכרז אנחנו עדיין לא פותחים את בקבוקי השמפניה. אף אחד לא באמת יודע מהן התוצאות, מהו המידע הנכון ומהו המידע המוטעה. אנחנו בעיקר ממתינים לתוצאות הוועדה ואנחנו רוצים לוודא שלא יפסלו את שיטת המנהור, שהצענו שהיא טובה בהרבה מהשיטה שהציעה המתחרה. הגשנו את ההצעה ועד שלא נדע באופן רשמי את ההחלטה של הוועדה מבחינתנו אין זכייה".
הפער המרכזי בין ההצעות של MTS למטרו-רייל נובע בעיקר בשיטת הכרייה. הצעתה של מטרו-רייל מתייחסת לשיטת כרייה המכונה COVER&CUT. על-פי שיטה זו נדרשים לסגור קטע כדי לבצע את עבודות המנהור תוך הפרעה משמעותית לנעשה מעל פני הקרקע.
השיטה שמציע MTS היא כריית מנהרה בטכנולוגיה המכונה TBM, כריית המנהרה נעשית באמצעות מכונות קידוח גדולות הנכנסים לתת הקרקע ומבצעות את הכרייה בלי להפריע מעל.
כיום אלסטום תוקפת את השיטה וטוענת כי כריית מנהרה באמצעות ה-TBM תביא לפגיעה חמורה במי התהום וכן כי היא אינה בטיחותית. בסימנס דוחים את הביקורת ומציינים, כי שיטת הכרייה שלהם היא שיטה מקובלת במדינות רבות בעולם. לטענתם, זאת היא שיטת הכרייה המקורית ולכן העיתוי כעת של מטרו-רייל תמוה.
"אנחנו עומדים מאחורי ההצעה שלנו גם בהיבט הכספי וגם בהיבט ההנדסי. אנחנו מבינים שהמהלך של מטרו-רייל הוא חלק מתחרות אגרסיבית. אנחנו נפגשים איתם בכל העולם ומתחרים בהם, זה הביזנס שלנו ושלהם, אנחנו לא מתרגשים מהתרגילים שלהם". החשש העיקרי היום בסימנס בפרט, וב-MTS בכלל, הוא שוועדת המכרזים תיעתר ללחצים שמפעילה מטרו-רייל לסבב התמחרות נוסף.
מנכ"ל סימנס ישראל, אורן אהרונסון, אמר בנוגע לסוגיית רכש הגומלין של סימנס, כי ב-2005 רכשה סימנס מהמשק המקומי בישראל סחורות ב-120 מיליון אירו וב-2004 ב-113 מיליון אירו.
פרויקט הרכבת הקלה בת"א - הקו האדום, הוא באורך של 22 ק"מ מבת-ים עד פתח-תקווה, בתכנון 10 ק"מ במנהרה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.