הפרויקט לסלילת כביש הרוחב 531 ממחלף חורשים שעל כביש חוצה ישראל ועד למחלף שפיים שעל כביש החוף, הכולל גם הקמת מסילת השרון, אמור היה להיות עוד פרויקט PFI מוצלח. הפרויקט, שהיקפו הכספי נאמד ב-3 מיליארד שקל, מקודם באמצעות הסקטור הפרטי, כמו אחיו הבכור והמוצלח כביש 431, מראשון לציון למודיעין.
אלא שלהבדיל מ-431, מתיחות עזה בין משרד האוצר לתחבורה מאיימת על הצלחת כביש הרוחב הצפוני. ועדת המכרזים בראשות סגן החשכ"ל, עמי לנדאו, החליטה באופן חד צדדי ובניגוד לעמדה המוצהרת של משרד התחבורה להמשיך בהליכי המכרז, והיא פרסמה את השלב השני - הגשת ההצעות הכספיות. מנכ"ל משרד התחבורה, גדעון סיטרמן והסגל המקצועי במשרד גילו לתדהמתם על המשך ההליכים דרך העיתון.
בראיון ל"גלובס" מותח סיטרמן ביקורת נוקבת על הקולגות באוצר ומצהיר על כוונתו להיאבק על המנדט לניהול המדיניות התחבורתית. עם זאת, הוא מבטיח שלא לחבל בפרויקט.
גלובס: מה בכוונת משרד התחבורה לעשות בנוגע לפרסום המכרז המנוגד לתפיסתכם המקצועית?
סיטרמן: "אני מתכוון לפנות כבר בימים הקרובים ליועץ המשפטי לממשלה, בבקשה שיכריע בשאלה מי אמור לנהל את המדיניות התחבורתית בישראל. אני ביקשתי מאגף התקציבים והחשכ"ל לקיים דיון דחוף טרם פרסום המכרז, על מנת להכניס למכרז שינויים תחבורתיים מהותיים, שיתנו פתרון הולם למערך התנועה באזור. להפתעתי גיליתי שהחלטות תחבורתיות מובהקות לא מתקבלות אצלנו, אלא על ידי ירון זליכה וקובי הבר באוצר. אני נדהם אבל לא מופתע מהגישה הכוחנית של משרד האוצר. עם זאת אני שמח שבקרבות של משרד האוצר נגדנו הצלחנו ליצור שיתוף פעולה שלא נראה במקומותינו זמן רב, בין החשכ"ל לראש אגף התקציבים".
- מדוע משרד התחבורה מתנגד לפרסום המכרז במתכונתו המקורית?
"המתכונת הנוכחית צפויה לייצר קטסטרופה תחבורתית בכניסות וביציאות מהערים והישובים הסמוכים. למשל הוד השרון, כפר סבא ורעננה. אנחנו יצרנו פתרון אינטגרטיבי שלוקח בחשבון את דרכי הגישה וההתחברות של הערים הסמוכים לכביש הרוחב. החלטנו להפחית את מענק ההקמה בכ-7%, על מנת לייצר תקציב של כ-80-100 מיליון שקל. חשוב להבין שמטרה של כל פרויקט תשתיתי הוא לשרת את האזרח ולא ליצור בעיות תחבורתיות ואורבניות נוספות ולכן אנחנו יצרנו פתרון אינטגרטיבי שלוקח בחשבון שיקולים מערכתיים".
- האם המתמודדים צריכים לחשוש מהקפאה או ביטול של המכרז?
"משרד התחבורה לעולם לא יחבל במכרזים ולא יחבל בקשר עם הסקטור הפרטי. אני מצפה שהסקטור הפרטי לא יחשוש מהמתיחות בין האוצר לתחבורה, כי הפרויקט הזה ימשיך ויקום. הגישה שלי היא גישה מקצועית. לא חייבים לקבל את דעתי, אך לצערי לא אפשרו לי אפילו להציג אותה. משרד התחבורה תומך בקידום פרויקטים באמצעות הסקטור הפרטי, אך אני סבור שהדרך בה מתבצעים הפרויקטים היום היא שגויה. אגף התקציבים זורק עצם קטנה לחשב הכללי, ונותן לו לכל היותר לעשות פרויקט אחד או שניים".
- במשרד האוצר טענו שהתנגדותם נובעת משיקולים פוליטיים ולא מקצועיים.
"זהו הפרויקט הראשון שאני מקדם כמנכ"ל משרד התחבורה. יש לי ויכוח עקרוני מול אגף התקציבים על אופן קידום פרויקטים בשיטת ה-PFI. אני סבור שאין מקום לקדם פרויקטים כאלה עם מענק הקמה. מה שנכון לאנגליה ולמדינות אחרות באירופה נכון גם לישראל. לצערי, משרד האוצר מנהיג גישה גזברית קצרת טווח. אני לא אתן יד להמשיך את השיטה הישראלית של הכל יהיה בסדר, נטאטא מתחת לשטיח ונתקדם. הטענה על שיקולים פוליטיים היא טענה חסרת בסיס. את התקציב שאני רוצה לייצר אני מפנה לפיתוח כבישים מזינים לכביש הרוחב ואני לא לוקח את הכספים למקומות אחרים, לכן אין בסיס לטענה הזו. אני לא מכיר אף ראש מועצה או ראש בעיר באזור הזה. הטיעון הפוליטי הוא טיעון עלום שמלמד שדווקא אנשי האוצר פועלים ממניעים פסולים וזרים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.