מורה לשעבר תקבל עשרות מיליוני דולרים עבור הפשרת הקרקעות בארסוף

בית המשפט המחוזי: 75 בעלי קרקעות ביישוב היוקרתי ישלמו "תמורה מלאה ונאותה" לאילנית אורן

בית-המשפט המחוזי בת"א קבע, כי 75 בעלי קרקעות ביישוב היוקרתי ארסוף שליד קיבוץ שפיים, בהם האדמו"ר מגור ופרופ' ליאור רוזנברג (ממייסדי מדיוונד), ישלמו "תמורה מלאה ונאותה", שגובהה ייקבע בהמשך, לאילנית אורן, שפעלה למען הפשרת קרקעותיהם, למרות שלא חתמו עימה על חוזה המבטיח לה שכר.

אורן עבדה כמורה עד יציאתה לפנסיה. בשנות ה-70 היא רכשה והעבירה לילדיה מגרש בשכונת נווה-ים, ארסוף. היא סייעה לעשרות אנשים, שרכשו בזמנו קרקעות בארסוף, להפוך לעשירים. בתביעה שהגישה לפני כ-16 שנה, באמצעות עו"ד נדב אורן, היא טענה, שפעלה כמנהלת פרויקט ארסוף, לצורך הפשרת אדמות ארסוף לבנייה, עבור כ-145 אנשים. לדבריה, פעילותה הסתיימה בהצלחה ב-1990, עם תוכנית מתאר המאפשרת בנייה על חלקות האדמה שלה ושלהם. בעקבות ההפשרה, עלה שווי המקרקעין בארסוף באופן משמעותי.

היא פירטה את פעילותה במשך 14 שנים, שהיתה בעיקר סיכול תוכניותיהם של הוועדה המקומית, הקיבוצים והמושבים במועצה האיזורית חוף השרון, שפעלו להקפאת התב"ע, שייעדה את המגרשים בארסוף למגורים, מסחר ומלונאות, וניסו לקדם תוכניות חלופיות; וכן עשיית הפעולות התכנוניות הנדרשות ליישום תוכנית המתאר המאפשרת לבנות על החלקות, למרות התנגדות הוועדה המקומית.

בין רוכשי המגרשים שנהנו מההפשרה ונתבעו, היה האדמו"ר מגור הנוכחי, הרב יעקב אריה אלתר, שירש מאביו מחצית מהזכויות במאות הדונמים שלו בארסוף. לדברי אורן, היא פעלה בהסכמת רוב הנתבעים, להם שלחה חוזר בו נאמר, שתשולם לה "תמורה מלאה ונאותה" עבור שירותיה המקצועיים. היא תבעה 8% מערך החלקות שבבעלותם.

עם כ-50 מהנתבעים הגיעה אורן לפשרה, אולם היתר כפרו בחבותם, והעלו שלל טענות שונות, ובהן שחברי ועד העמותה פעלו בהתנדבות, שלא על-מנת לקבל פרס, ושאורן לא דרשה מראש שכר.

לאחר הליכים משפטיים שונים, בהם נדחתה העילה החוזית לה טענה אורן, קבע היום (א') השופט ד"ר עמירם בנימיני, כי אורן זכאית לשכר ראוי מכוח העילה של עשיית עושר ולא במשפט.

"אורן התגלתה כאישה רבת-יכולת, בעלת אנרגיה בלתי-נדלית (מה שכונה ע"י חלק מהנתבעים בלעג 'נודניקית'). לא יכול להיות ספק כלשהו בתרומה העצומה להפשרת הקרקעות לבנייה בארסוף. אמנם גם אחרים תרמו את חלקם לפרויקט, אך נראה, כי אין פעולה הקשורה לפרויקט שלתובעת לא היה בה יד ורגל. אמנם איש לא הכתיר אותה בתואר 'מנהלת הפרויקט', אך בפועל היא היתה זו שהנהיגה את ועד הפעולה".

בנימיני ציין, שעיקר פעילותה של אורן לא היתה במסגרת עמותת ארסוף שהוקמה ב-88'. עוד קבע, שטענת הנתבעים, לפיה אורן פעלה כמתנדבת, סותרת את טענתם שהיא ידעה כבר בשלבים מוקדמים של פעילותה שבכוונתה לדרוש שכר מהם, אך נמנעה במתכוון מלהודיע להם על כך בצורה מפורשת. "טענה אחרונה זו מתיישבת עם הראיות יותר מאשר הטענה הראשונה".

לדבריו, "קיים בסיס משפטי לתביעתה בעילה של עשיית עושר גם נגד בעלי מגרשים שלא ידעו על פעילותה לפי ההערכות עשויה אורן לקבל כמה עשרות מיליוני דולרים. (ת.א 884/92).