המחדלים שנחשפו הצביעו בבירור על ליקויים ונורמות הקיימות במשטרה - או על היעדרן של נורמות". האמירה הזאת ממסקנות ועדת זיילר שפורסמו היום צריכה להספיק. לכל השאר יש חשיבות במישור האישי, שהוא הכי פשוט במצב בו נמצאת המשטרה. מי יודח, למה ומתי? כל זה חשוב בשביל המעורבים ולעניין הנורמה החברתית-ציבורית. מבחינת המשטרה כגוף זה עניין שולי.
אתם יודעים למה? כי הביקורת מופנית אל אנשים שבמקרה היו שם, בדרום. אם קראדי היה מוצב בצפון או במרכז, לא היתה לו שום בעיה. אבל זה לא היה עושה אותו לאדם יותר טוב, בטח לא לקצין ולמפכ"ל ראוי יותר. זה רק היה אומר שהתמזל מזלו לא להיות קרוב לבני משפחת פריניאן.
מזה מגיעים למשמעות החשובה והקשה ביותר: לו היו בדרום אנשים אחרים, לא אלה שוועדת זיילר עסקה בהם, כל הסיכויים שגם הם היו מגיעים אל הוועדה. זו מסקנה קשה, אבל מתבקשת, על רקע תפקודה הכללי של המשטרה ורבים מאנשיה. השוטרים של היום, אולי ברובם, לא רק שאינם אוכפים כראוי את החוק, אלא יש בהם כאלה שהם ממש פורעי חוק. זה מתחיל עם קצינים שעוברים על עבירות תנועה, אחרים שמתגוררים במאחזים בלתי חוקיים, וזה נגמר בפריניאנים למיניהם.
אז מה עושים? את הדבר המובן מאליו שרבים דורשים הבוקר - מהפכה, או כמו שהגדיר זאת אופיר פינס: משהו שדומה לאתחול מחדש של המחשב. אולי צריך לבנות מחשב חדש, מתקדם, יעיל ונקי יותר. מכל מקום, שום דבר פחות ממהפכה, מבנייה מחדש של המערכת, לא יספיק.
האם יש במערכת השלטונית את הכוח הפנימי לעשות זאת? זה הרי לא רק עניין של מה יחליט אבי דיכטר. דיכטר הוא רק חלק, חשוב ככל שיהיה, מתוך המערכת. כדי לעשות את המהפכה הנחוצה יש צורך בהתגייסות כללית של מוסדות השלטון. הממשלה צריכה לספק את הגב, האוצר את האמצעים, המשרד לביטחון פנים את הביצוע.
מה הסיכוי שזה יקרה? אם מסתמכים על ניסיון העבר הקרוב - הסיכוי הוא אפסי למדי. צה"ל ביצע מחדל גדול הרבה יותר מפרשת פריניאן, הוא הפסיד במלחמה. בצה"ל לא הוקמה ועדת זיילר אחת, אלא עשרות ועדות. כולן נתנו המלצות נפלאות. במה זה נגמר? חלוץ הלך, גבי אשכנזי בא. עכשיו כולם מבסוטים, המהפך הושלם. רק שצה"ל נשאר אותו הדבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.