אוניברסיטת מומביי (בומביי), שנוסדה לפני 150 שנה, בוחנת אפשרות לצאת לבורסה. אם תצא התוכנית לפועל, הרי שהאוניברסיטה תהיה הראשונה בקרב האוניברסיטאות המסורתיות בעולם, לבצע הנפקה ראשונית לציבור.
בעוד שישה חודשים תפרסם אוניברסיטת מומביי, הפועלת במימון ממשלת הודו, דו"ח סופי על התוכנית, שידגיש את המחסור במימון להשכלה איכותית, במערכת ההשכלה הגבוהה העמוסה לעייפה של הודו.
לדברי סגן נשיא האוניברסיטה, ויג'יי קול, יש לגייס כספים למימון של מתקנים חדשים ומרכזי מצוינות בתחום המחקר. "לא די ברעיונות טובים, וצריך גם כסף להוצאת הרעיונות האלה לפועל", הוסיף קול.
יציאתה של אוניברסיטת מומביי לבורסה תהיה מהלך מהפכני במערכת החינוך ההודית, שהתפתחותה נפגעת, לטענת מבקרים, מהפיקוח הממשלתי ההדוק - מגובה דמי הלימוד, ועד האילוץ לקבל ללימודים מכסת סטודנטים מעוטי יכולת.
המערכת אינה מצליחה לעמוד בביקוש לבוגרים מוכשרים - בכלכלה הצומחת ב-9% בשנה, בזכות מגזר שירותים מפותח, כגון טכנולוגיית המידע ופיננסים.
בעולם נהוג להנפיק יחידות עסקיות של אוניברסיטאות, אך נדיר שאוניברסיטה שלמה תצא לבורסה.
התוכנית להוציא את אוניברסיטת לבורסה נמנית עם כמה רעיונות גיוס כספים ששוקלת האוניברסיטה, אמר קול. אך קרוב לוודאי שזה ייתקל בקשיים רבים.
ההשכלה הגבוהה בהודו היא פעילות שלא למטרת רווח, ואוניברסיטת מומביי תוכל לצאת לבורסה, רק אם יכניס הפרלמנט של מדינת המחוז שלה שינויים בחוק, כדי שהאוניברסיטה תוכל לשלם דיבידנדים לבעלי המניות שלה, למשל.
בעולם קיימות "אוניברסיטאות למטרת רווח", כמו אוניברסיטת פניקס, אריזונה - שבבעלות אפולו גרופ, הנסחרת בנאסד"ק. אך אלו רחוקות מאוד מאוניברסיטה מסורתית, המתמקדת במחקר ובהקניית השכלה לסטודנטים.
ארגונים כגון אוניברסיטת פניקס ואוניברסיטת קפלן - עוד חברה אמריקנית - מספקים חינוך מקצועי, רובו באמצעות האינטרנט, ומעט מאוד מחקר מקורי.
ההנפקה ששוקלת אוניברסיטת מומביי משקפת את חומרת המשבר במערכת החינוך ההודית. לדברי אג'יט רנגנקר, סגן נשיא בית הספר לעסקים של הודו - מוסד השכלה פרטי מהמובילים במדינה - ב-30 השנה האחרונות לא נרשמה צמיחה אמיתית במגזר ההשכלה, אף שהאוכלוסייה גדלה פי שניים או שלושה.
"נוצר מצב מגוחך, שמדינה של מיליארד אזרחים זועקת על מחסור בכישרונות. המגזר הפרטי נכנס למלא את הפער, וחברות ותעשיינים רבים מממנים מכוני לימוד. זאת, מתוך 'אינטרס נאור', או כדי ששמם יתנוסס על המוסד היוקרתי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.