את הקופון הישראלי הראשון מנדל"ן רוסי גזרה זרוע הנדל"ן של קבוצת פישמן לאחר הנפקתה המפוארת של חברת מירלנד בבורסת המישנה של לונדון - ה-AIM.
החברה הרוסית, שאיחדה את הנדל"ן הרוסי של כלכלית ירושלים, מבני תעשיה ודרבן, כולן בשליטת אליעזר פישמן, הנפיקה לקראת תום שנת 2006, לפי שווי של 942 מיליון דולר ומאז המניה הוסיפה לערכה עשרות אחוזים. העלייה המטאורית לא נעלמה מעיני כלכלני UBS, שבמסגרת סקירת שוק הנדל"ן הרוסי (שהובאה בכתבה הראשית), התייחסה באופן פרטני ואוהד לחברת מירלנד.
אייל פישמן, בנו של איש העסקים אליעזר פישמן, האחראי על הפעילות הרוסית של הקבוצה, שכוללת את תחומי הקמעונאות והאנרגיה במקביל לנדל"ן, אופטימי לגבי השוק הרוסי.
"אני לא מתעסק בפוליטיקה ובדמוקרטיה כזו או אחרת, כל אחד והפרשנויות שלו. אני מתעסק בשוק חופשי וברוסיה הכלכלה חופשית לחלוטין. יש יציאה וכניסה של כסף ללא כל התערבות ממשלתית, וכאחד שמתעסק בהשקעות זה מה שמעניין. ממשלת רוסיה משקיעה כסף רב בתשתיות, וכתוצאה מכך נוצר מעמד בינוני נרחב שמבזבז וצורך, וזה בדיוק מה שאנו רוצים", מספר פישמן.
פישמן אופטימי מאוד לגבי השוק הרוסי וטוען כי ההזדמנויות ברוסיה הן בקנה מידה אחר ממה שהורגלנו במזרח אירופה, אך במקביל חסמי הכניסה שונים לחלוטין. "הבעיה היא דווקא בנושא המימון. אתה צריך להביא עימך כמויות גדולות של כסף נזיל על מנת להיכנס למשחק. ישראלים ידועים כבעלי מקצוע מעולים בנדל"ן, אך הסכום הראשוני עימו צריך לבוא שונה לחלוטין ממה שהם למדו במזרח אירופה. גם נפח העסקאות שונה ומהיר הרבה יותר. פה אתה חייב לרשום צ'ק מלא תוך שבוע ומיד להתחיל לפעול".
"השוק הרוסי מבטיח הרבה יותר מהמזרח אירופי, גם משום שאין בכלל מה להשוות בין העושר פה לבין החיים שם. עם זאת, במזרח אירופה הזרים הם המשקיעים המרכזיים ולכן הישראלים באים שם יותר לידי ביטוי. ברוסיה, לעומת זאת, המקומיים הם בעלי יכולות כבדות ושחקנים משמעותיים, כך שהתחרות חזקה הרבה יותר".
בניגוד לדעה הרווחת, פישמן סבור כי ניתן לפעול לבד ברוסיה. "אני לא חייב ברוסיה שותף מקומי. אם מסתדרים עם השפה ועם התרבות אזי שותף מקומי אינו הכרחי. זה היה נכון לפני 14 שנים, אך הזמנים השתנו ועובדה שבמירלנד אנו פועלים ללא שותף, למעט בקומץ פרויקטים ספציפיים".
ומה לגבי מחירי הנדל"ן ברוסיה? לדעתו של פישמן עליות המחירים מוצדקות לחלוטין, מאחר ורמת החיים עולה ומדביקה את הקצב במערב אירופה, בעיקר בענף הנדל"ן המסחרי.
"בשנת 2006 בנו במוסקבה מיליון מ"ר של משרדים - מדובר במספר ענק אך עדיין אחוזי השטחים הפנויים גם בקלאס A וגם ב-B, ירדו משמעותית, ומכאן שהביקושים הם מעבר למיליון מ"ר. הקצב הזה יימשך גם בעתיד, והמחירים ימשיכו לעלות
אך בקצבים נמוכים יותר". חוזה פישמן.
"מחירי השכירויות במשרדים במוסקבה יגיעו לחמישייה הראשונה של הערים המובילות באירופה. אין כל סיבה שלא. כבר עכשיו הפער כבר לא כזה בולט, ואני מאמין כי מוסקבה תגיע לשם מהר". גם בתחום הנדל"ן הקמעונאי, סבור פישמן, לו ניסיון רב בענף, כי המגמה הנוכחית תימשך.
אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"
אורי שוסטר
uri-s@globes.co.i
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.