יותר מחמש שנים מאז שהחלו לעבוד עליה, בתחילת השבוע (יום א') אמורה הייתה לקבל את אישור הממשלה תמ"א 70 שנועדה להסדיר את הבנייה סביב תחנות המטרו. אולם, לגלובס נודע כי בעקבות התנגדותה של רגב לאחת התוכניות כדי לקרב את המטרו לשומרון - אישור התוכנית נדחה ו־300 אלף יחידות דיור בסכנה.
● למה בנת"ע עושים קידום לשרת התחבורה?
● בלעדי | באופן חריג: עיריית ראשון לציון תשתתף במימון הארכת הקו של הרכבת הקלה
"לשילוב מערכת המטרו במרחב העירוני השלכות רבות היקף על הסביבה הבנויה והפעילות העירונית", הוסבר בעת ההחלטה לקדם את התוכנית, "המטרו מאפשר העצמת שימושי הקרקע, ייעול השימוש בשירותים עירוניים הנובע מהגדלת הנגישות אליהם ובכך מגביר את ההליכה והשימוש בתחבורה ציבורית, מקטין את נסועת הרכב הפרטי ומפחית את צריכת הקרקע לצורכי רכב פרטי, מקומות חניה, צמצום נתיבים ועוד. מערכת הסעת המונים, שאינה נתמכת בסביבה עירונית מוטת תחבורה ציבורית, אינה מממשת את מלוא הפוטנציאל הגלום בה ואת ההשקעה האדירה בהקמתה".
כך, מטרתה של תוכנית המתאר הארצית לפיתוח מרחב תחנות המטרו שאמורה הייתה לצאת לדרך השבוע היא להתוות את מדיניות התכנון האורבני והעצמת הפיתוח וההתחדשות העירונית סביב תחנות המטרו המתוכננות ומתחמי הדיפו. אותו פיתוח יוביל ללכידת ערך של הפרויקט באמצעות מיסוי ייעודי של העצמת הזכויות שיהוו רכיב במודל המימון של פרויקט הענק.
דיון מחודש על הארכת המטרו למחלף אייל
המטרו נזכיר, היא מערכת רכבות תת קרקעית באורך של 150 ק"מ מתחת ל־24 רשויות מקומיות בגוש דן ועלותה נאמדת בכ־150-200 מיליארד שקל. תוכנית המטרו מקודמת במסגרת מספר תוכניות - תת"ל 103 אושרה בממשלה, ובמסגרתה יוקם הקו החצי טבעתי M3, תת"ל 102 אושרה אף היא בממשלה ובמסגרתה יוקם הקו מזרח־מערב M2. תת"ל 101, שבמסגרתו יוקם קו האורך בין הצפון לדרום המטרופולין, פוצל לשלוש תוכניות שונות - החלק הדרומי והחלק המרכזי שאושרו בממשלה, כאשר החלק האחרון, שטרם אושר, הוא החלק הצפוני של קו M1.

לאחר סדרה של דיונים, שנמתחו על־פני שנים, הוועדה לתשתיות לאומיות הכריעה על מיקום מוסך הרכבות, הדיפו, בכפר סבא, חרף התנגדות העירייה ולמרות המלצות חוקרת ההתנגדויות. בהחלטה נקבע שבהמשך, כדי לא לתקוע את כל תכנון המערכת, תיעשה תוכנית נוספת לבחינת חיבור תחבורתי בין קצה הקו אל המסילה המזרחית שתוקם בין חדרה ללוד, על תוואי כביש 6, כדי לחבר גם את מזרח הארץ ואזור השומרון.
במכתב ששלחה רגב למזכיר הממשלה יוסי פוקס בשבוע שעבר, היא ביקשה לדון בתוכנית "לאור ההזדמנות התכנונית והתחבורתית המשמעותית הגלומה בהארכת תוואי הקו עד למחלף אייל. ההחלטה הנוכחית, הממקמת את מתחם התפעול והאחזקה (הדיפו) בשטחים חקלאיים רגישים, מתעלמת מחלופה עדיפה הזוכה לתמיכה רחבה".
לפי רגב, הארכת הקו תייצר "ממשק תחבורתי בין מערכת המטרו למסילת הרכבת המזרחית, לשיפור דרמטי בקישוריות בין צפון הארץ, השומרון והמרכז". רגב סבורה כי "יש לבחון את ההחלטה תוך מתן שיקולים ליתרונות הלאומיים והאזוריים של חלופת מחלף אייל". לכן, התוכנית לא מאושרת אוטומטית על ידי הממשלה אלא זו תצטרך לדון בה לנוכח התנגדות רגב.
להחלטה אפקט דומינו משפטי. תמ"א 70 כאמור אמורה הייתה לקבל את אישור הממשלה בתחילת השבוע אך הדיון בה נדחה כי לא ניתן לאשר את התמ"א לפני שכלל תוכניות הקווים מאושרות סטטוטורית. בעקבות התנגדות רגב ודרישתה לדון בממשלה על התוכנית שהובאה על־ידי מוסדות התכנון, אישור הקו נדחה והתמ"א לא תעלה לדיון.
האישור נדחה, ו־100 תוכניות בנייה נעצרו
הבעיה היא שבחוק המטרו נקבע סעיף מעבר, שלפיו לא ניתן לאשר תוכניות בסביבת תחנות המטרו מאז תחילת חודש מרץ האחרון, אלא אם אותה התמ"א אושרה או שנקבעו כללים על־ידי השרים הרלוונטים. הבעיה היא שכללים לא נקבעו, מאחר שההנחה הייתה שבתחילת השבוע התמ"א תאושר, אלא שלא ניתן לאשר אותה. כך, נשארנו בלי כללים ובלי תמ"א מאושרת: במוסדות התכנון אישרו תוכניות, אבל לא ניתן לפרסם לאישור את אותן תוכניות, ואלו נכנסות לתוקף רק בפרסום, ולכן לא ניתן להוציא מכוחן היתרים.
ההשפעה היא דרמטית. במוסדות התכנון מקודמות תוכניות בהיקף של 300 אלף יחידות דיור תחת התמ"א ב־100 יוזמות של התחדשות עירונית ובינוי חדש. תוכניות אלה כוללות את תמ"ל 3007 דרום גלילות עם 18.5 אלף יח"ד, דרום חולון עם 17.5 אלף יח"ד, תוכניות להתחדשות סביב התחנות פתח תקווה העירייה (4,000 יח"ד), הרא"ה רמת גן (3,400 יח"ד), כצנלסון גבעתיים (3,800 יח"ד), מרחב קוממיות בת ים (1,500 יח"ד), מרחב יוספטל חולון (1,300 יח"ד) ועוד רבות אחרות. עד לאישור התמ"א, התוכניות לא יוכלו לקבל תוקף ולהתקדם לשלב ההיתרים אף אם תכנונן יסתיים.
בשוק הנדל"ן חוששים: "אירוע דרמטי שמוסיף אי־ודאות"
"זה אירוע דרמטי ואקוטי", כך מגדיר אחד הגורמים בענף את הדחייה האחרונה. "יש לזה השפעה על כלל ענייני המטרו, כולל תמ"א 70 שטרם אושרה ושהשוק, בעיקר היזמים, ממתינים לה מאוד. מי שיצטרך להכריע זו ועדה מיוחדת שבה חברים משרדי הפנים, האוצר, התחבורה, הגנת הסביבה וראש הממשלה, ואין לדעת מה יקרה בה. ככל הנראה יצטרכו לתת לרגב את כל מה שהיא רוצה, כי תלויים בזה עניינים חשובים מאוד על הפרק. הכול נגוע כאן בפוליטיקה".
"הקפאת התוכניות לאורך התוואי זו צרה של ממש", מוסיף השמאי והמשפטן ארז כהן. "תוכניות בתחום ההשפעה של המטרו תלויות באישור מלא של תוכנית המטרו עצמה, ואם יהיה בה שינוי, התוכניות יוקפאו מעשית עד לאישור השינוי".
"זה לא שינוי קוסמטי טכני"
הסוגיה משפיעה גם על אחד הנושאים המהותיים בנוגע לפיתוח בסביבת המטרו: בקיץ 2024 אושר תיקון חוק המטרו, שמפחית ב־15% ולזמן קצוב - עד שנת 2030 - את היטל ההשבחה עבור תוכניות לאורך תוואי המטרו. התנאי להפחתה הוא הגשת בקשה להיתר עד סוף 2030, אלא שכדי להגיש את הבקשה יש לעבור מסלול לא קצר להכנת תוכניות פרטניות עבור כל תוכנית ותוכנית לאורך התוואי, ואת אלה אפשר להתחיל לקדם רק כשתמ"א 70 תאושר בממשלה. "הסוגיה הזו פשוטה יותר, משום שאפשר לשנות את העניין באמצעות תקינה או חקיקה נקודתית", מציין השמאי כהן, "אבל זה רק מוסיף לאי הוודאות ולתסכול שאיתו מתמודדים בעיקר היזמים. נושא המיסוי יכול להיות ההבדל בין פרויקט כלכלי ללא כלכלי".
עו"ד צבי שוב, מומחה לתכנון ובנייה, מוסיף כי "בקשה לשינוי כה משמעותי תוביל לשינוי התוכנית כולה. זה לא שינוי קוסמטי טכני קטן, יש לכך השלכות דרמטיות, כולל הליך התנגדויות נוסף אחרי שנים של דחייה. הדבר עשוי גם לגרור שינוי במיקום התחנות ובבנייה סביבן, בדרישות החניה ובהפקעת הקרקעות. הבקשה של השרה מייצרת חוסר ודאות עצום, ומשמעותה דחיית תוכניות לשנים נוספות רבות".
יובל ניסני
בין ראשי הרשויות בשרון שלא רוצים את הדיפו בשטחם ובין ראשי רשויות בשומרון שרוצים ליהנות אף הם ממערכת המטרו נוצר קונצנזוס. ראשי הרשויות בכפר סבא, במועצה האזורית שומרון, במועצה האזורית דרום השרון ובעיריית טירה, פנו לרגב בתחילת השבוע וכתבו כי "הארכת הקו למחלף אייל, כפי שהצענו, היא הזדמנות היסטורית, הזוכה להסכמה של ראשי רשויות בשומרון ובשרון, לחיבור אמיתי ונגיש בין אזור הצפון והשומרון למרכז".
הקשב של רגב לראשי רשויות אלו גם הוליד את התנגדותה להקמת תחנות כוח. בשנה שעברה הביעה רגב התנגדות גם להקמת תחנת הכוח ריינדיר בדרום השרון. "הטיעונים המרכזיים להתנגדות הם כי התחנה פוגעת באפשרות ההרחבה ושדרוג של כביש הרוחב 55 - המחבר את השומרון עם אזור המרכז, חיבור חיוני בכל האזור לכביש 6, אשר אליו עולה הצורך האקוטי והברור כבר כעת", הסבירה אז.
שי קדם, מי שכיהן באותה עת כראש אגף התכנון במשרד התחבורה והתפטר במהלך הקדנציה של רגב, כתב כי "עולה כי קידום תחנת הכוח המזרחית לא יפגע בישימות עתידית של פרויקטי משרד התחבורה במרחב (הרחבת דרך מס' 444 ודרך מס' 55 ומחלוף החיבור בין שתי הדרכים), וכן לא יפגע בישימות חיבור הדרכים לדרך מס' 6 באמצעות מחלף חדש אם יוחלט על קידומו", זאת בניגוד לעמדה שרגב הציגה בממשלה.
באותו הדיון, הממשלה החליטה להחזיר את התוכנית לשולחן השרטוטים וגם החליטה למנוע את הקמת תחנת הכוח בחדרה, כאשר בג"ץ קבע בסוף השבוע שעבר שעל הממשלה לדון מחדש בתוכנית.
משרד התחבורה: "טענות חסרות שחר"
ממשרד התחבורה נמסר: "מדובר בטענות מוטות וחסרות שחר ללא בסיס עובדתי. בעקבות פניית ראשי המועצות של דרום השרון והשומרון וראשי העיריות של כפר סבא וטירה, שרת התחבורה ביקשה לקיים דיון נוסף על מיקומו של הדיפו והארכת קו המטרו עד מחלף אייל. החלופה הקיימת נותנת מענה תחבורתי לשכונה אחת בלבד בכפר סבא, בעוד שהחלופה המוצעת תיתן מענה למאות אלפי תושבים. לאור כל אלה, ביקשה שרת התחבורה דיון נוסף בות"ל לבחינה מחודשת של הארכה למחלף אייל ומיקום הדיפו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.