Uri-s@globes.co.il
ר בשבדיה, קר מאוד, אך אין זה תירוץ הולם לכך שאין הרבה יזמים ישראלים שפועלים ברחבי המדינה. הקור לא מנע מהישראלים לחדור לקנדה הקפואה, למזרח אירופה הצוננת וגם לא ללהיט החדש - רוסיה. אז מדוע אם כן האזור הנורדי אינו נחשב ליעד השקעה מועדף , לפחות כמו שאר המדינות הבולטות במערב אירופה?
אמיר גל, נשיא גזית גלוב אירופה, המחזיקה בחברת הנדל"ן סיטיקון, הפועלת בתחום הנדל"ן המסחרי באזור הנורדי, מנסה למצוא הסברים והבדלים בין המדינות השונות. "אם ננסה להשוות את שוק הנדל"ן השבדי לעומת הבונטון העכשווי, גרמניה ולפניה בריטניה, ישנם כמובן הבדלים רבים. למשל בבריטניה, תקופת השכירות בחוזה הסטנדרטי ארוכה מאוד ומחירי השכירות עולים באופן מבוקר. בשבדיה, לעומת זאת, תקופת השכירות הסטנדרטית קצרה הרבה יותר ולכן למשקיע פיננסי יכולה להיות בעיה לקבל הלוואה מהבנק. מצד שני, עובדה זו יכולה דווקא לשחק לידי המשקיע האסטרטגי, שלעיתים מחכה לפקיעת החוזה כדי להעלות את דמי השכירות".
צורת השלטון - הגישה הסוציאליסטית מול הקפיטליזם הבריטי, מקרינה גם על שוק הנדל"ן. "בגלל שמדובר במדינה סוציאליסטית למדי, בשונה מבריטניה למשל, זכויות השכירות אינן מוטות לטובת בעל הבית. מה שמאפיין את החלקים השונים במדינה ובמיוחד בגטבורג ובשטוקהולם, היא העובדה שבמרכזים המסחריים ישנם שירותים סוציאליים רבים ומרכזי רווחה כגון קופות חולים, וזה כמובן משחק לידיים שלנו", מסביר גל.
כמובן, שגם מימד הגודל משחק תפקיד מכריע. "פה מדובר בשוק קטן בעוד שבגרמניה למשל מדובר בשוק עצום, שהפוטנציאל שלו אינו ממומש ויש צפי לתמורות רבות. לכן הישראלים זורמים לשם הרבה יותר מאשר לשבדיה ולסקנדינביה".
גל מספר כי פשוט תענוג לעשות עסקים במדינה הקרה. "הסביבה מאוד ליברלית עם רמת אתיקה גבוהה במיוחד. בתור דוגמה, החוזים שנהוגים לערוך בארצות הברית הם תנ"ך שלם בעוד שבשבדיה מדובר במספר דפים בודדים, שכן לחיצת יד מחייבת".
למרות שגל מתגאה בישראליותו, לטענתו קיימים הבדלים מהותיים בינו לבין המשקיע הישראלי הממוצע.
"אנו שונים במעט מהמשקיע הישראלי הממוצע, שכן אנו נתפשים כמקומיים לכל דבר. יש לנו מאסה קריטית של נכסים וכל נושאי המשרה שלנו דוברי שבדית שוטפת, כך שאנו נתפשים כחברה גלובלית בעלת נוכחות מקומית".
"אנו בונים באזורים אטרקטיביים לזוגות צעירים ובאזורים שהינם צמתי תנועה ראשיים". בהתאם לאסטרטגיה זו, הודיעה לאחרונה סיטיקון על השקעה מהותית של יותר מ-110 מיליון אירו במרכז מסחרי חדש, שיוקם באזור לילג'הומן בבירה.
"בתור משקיע, מי שמחפש סביבה עסקית יציבה, שבדיה היא בהחלט אלטרנטיבה", אומר גל. "מדובר בשוק עם שקיפות גבוהה וכפועל יוצא, רמת הוודאות גבוהה יותר. בלי שום קשר לכדאיות כלכלית, תענוג לעשות שם עסקים. אנשי העסקים הם השגרירים הטובים ביותר שלנו במדינה".
גם חברת דלק נדל"ן בניהולו של איליק רוז'נסקי כבר הניחה יתד בשבדיה, והפכה אותה לגורם משמעותי בפורטפוליו. עבור דלק נדל"ן, הפועלת בתחום הנדל"ן המשרדי המניב באזורים עם רמות סיכון נמוכות, שבדיה מתאימה כמו כפפה ליד.
"מערכת בנקאות ידידותית מאפשרת רכישת נדל"ן מניב בתשואות טובות. נכסים שמחיריהם עולים באיטיות אך בהתמדה וביציבות מאפשרים למשקיעים זרים "לגלות" שוק נוח להשקעות נדל"ן כך ששבדיה עונה על פי דעתנו על סביבת העסקים המתאימים לדלק בלרון (החברה הבת) מכל המובנים", אמר המנכ"ל.
אלוני חץ של נתן חץ לא עמדה בפיתוי והכריזה בסוף אפריל כי תשקיע בשוק הנדל"ן השבדי מיליוני דולרים יחד עם חברת מדי פאואר, שבשליטת משה גביש ואבי גולדברג.
"להערכתנו שוק הנדל"ן השבדי מעניין ובעל פוטנציאל רב. שבדיה היא הכלכלה הגדולה ביותר בסקנדיביה עם קצב צמיחה שנתי מרשים. הצמיחה הכלכלית המואצת, בשילוב רמות הסיכון הנמוכות, יוצרים אטרקטיביות רבה למשקיעים בעיקר בענף הנדל"ן", מסביר חץ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.