המדינה שיגרה מכתבי אזהרה לסיטי פס: הפעלת הרכבת הקלה בירושלים תידחה

מדיונים שנערכו באחרונה עם הזכיין עולה, כי הפיגור בלוחות הזמנים צפוי לגרום לעיכוב של כשמונה חודשים עד שנה בהפעלת הרכבת הקלה שתוכננה לתחילת 2009

משרדי האוצר והתחבורה שלחו באחרונה מכתבי אזהרה לזכיינית הרכבת הקלה בירושלים, קבוצת סיטי פס. זאת בעקבות העיכובים בהנחת המסילות, כך נודע ל"גלובס". מדיונים שנערכו באחרונה עם הזכיין עולה, כי הפיגור בלוחות הזמנים צפוי לגרום לעיכוב של כשמונה חודשים עד שנה בהפעלת הרכבת הקלה שתוכננה לתחילת 2009.

העבודות להקמת קו הרכבת הקלה בירושלים החלו בינואר 2006, ועד כה, הושלמה הנחת קילומטר מתוך תוואי של 13.8 ק"מ.

העיכובים בהנחת המסילות נובעים בעיקר מקשיים טכנולוגים בהפעלת מערכת חדשה להנחת פסי הרכבת וכן מאי קבלת היתרי בנייה לגבי חלק מהתוואי מעיריית ירושלים.

על פי הסכם הזיכיון, סיטי פס אמורה להשלים את העבודות להקמת הרכבת הקלה עד ה-15 בינואר 2009. למרות העיכוב בלוחות הזמנים, במדינה מסתייגים לפי שעה מהפעלת המנגנון שנקבע בהסכם הזיכיון המאפשר לקנוס את סיטי פס בסכום מצטבר של 40 מיליון שקל.

במדינה נערכים לחידוש המו"מ עם סיטי פס על מנת לקבוע תאריך יעד חדש לסיום העבודות.

לפי הערכות, משרדי האוצר והתחבורה יבקשו מסיטי פס להפקיד ערבות נוספת בהיקף של מיליוני דולרים שתבטיח שהפעם, החברה תעמוד בלוחות הזמנים. אפשרות נוספת היא שסיטי פס תפצה את המדינה על כל חודש של עיכוב בסיום העבודות.

אחת ההשלכות של העיכוב בלוחות הזמנים היא שסיטי פס לא תקבל במועד את התשלום הראשון ממענק ההקמה שהבטיחה לה המדינה בסך של 1.4 מיליארד שקל.

אי קבלת התשלום עשוי לגרום לכך שסיטי פס לא תעמוד בהתחייבויותיה לבנקים (לאומי ופועלים) שמימנו את הפרויקט, דבר שעשוי לחייב את בעלי המניות בקבוצה להגדיל את ההלוואות לפרויקט, או להגיע להסדר לדחיית מועד התשלום.

גורמים במשרדי האוצר והתחבורה מתחו ביקורת על התנהלותה של סיטי פס ואמרו, כי "החברה צריכה להפנים ששותפות בינה לבין המדינה היא דבר מחייב. לא נסכים שצד אחד לא יעמוד בהתחייבויותיו".

סיטי פס נמצאת בבעלות אשטרום (27.5%), פולאר השקעות (27.5%),

הראל (20%) והחברות הצרפתיות אלסטום (20%) וואוליה (5%).

מסיטי פס נמסר בתגובה, כי "פרויקט הרכבת הקלה הוא חדשני, מורכב ומסובך מבחינה הנדסית ומבחינת אישורי והיתרי העבודה. השילוב של מורכבות הפרויקט ביחד עם תהליך התכנון והאישורים בהם קשורים גופים רבים (משרד התחבורה, עיריית ירושלים, המשרד לאיכות הסביבה וכו'), יוצר דחייה בהפעלת הרכבת. נפתח מו"מ כולל בין מדינת ישראל לסיטי פס לגבי הקו הראשון של הרכבת הקלה בירושלים".