בין מזרח למערב

בורסת ורשה אינה מסתפקת בתואר "הבורסה המובילה במרכז ובמזרח-אירופה" * עוד בטרם מלאו לה 18, היא בונה פלטפורמת מסחר הדומה ל-AIM, חותמת על הסכם שת"פ עם עמיתתה באוקראינה, מנהלת מו"מ לרכישת בורסות אחרות וגם מתכוננת להפרטתה שתאפשר לה לעמוד בשורה אחת עם הבורסות של לונדון ושל גרמניה * שתי חברות ישראליות כבר בחרו בה כבית, ושתיים נוספות צפויות ללכת בעקבותיהן עד סוף השנה

מה מזכירה לכם המילה "פולני/פולנית/פולניה", או כל הטיה אחרת של המילה פולין? בדיחות על פולנים, נכון? ובכן, בטרם תנסו להיזכר מתי לאחרונה שמעתם בדיחה טובה שכוללת בתוכה שמות כמו "ז'ניה" ו"ברוניה", הרשו לנו לספר לכם סיפור שמקורו בפולין, תוכנו אינו בדיחה ובמרכזו הבורסה למסחר בני"ע של ורשה (Warsaw Stock Exchange).

בורסת ורשה, שהיא הבורסה היחידה בפולין בה ניתן לסחור במניות, היא צעירה יחסית. היא הוקמה כבר בתחילת המאה ה-19 (ראו מסגרת), אך החלה לפעול בגרסתה הנוכחית רק לפני 16 שנה. למרות זאת, היא נחשבת היום לבורסה הראשונה בגודלה במרכז ובמזרח-אירופה ולאחת הבורסות הדינמיות ביבשת. כך למשל, על-פי מחקר שנערך לאחרונה על-ידי איחוד הבורסות העולמי (World Federation of Exchanges) בורסת ורשה היא הבורסה המובילה בעולם, על בסיס קצב הגידול במספר החברות הנסחרות בה. לפי המחקר, בשנה שהסתיימה באפריל האחרון רשמה הבורסה גידול של 23.3% במספר החברות בה, לעומת 15.4% במקרה של בורסת מלטה ו-15% במקרה של הבורסה הלאומית של הודו.

כמו-כן, אשתקד בוצעו בבורסה 38 הנפקות IPO בהיקף כולל של 1.1 מיליארד אירו, ומספר זה העניק לה את המקום החמישי בדירוג מספר ה-IPO's שהתבצעו בבורסות אירופה השונות. ב-2005 יצאו לפועל בבורסה 35 הנפקות IPO בהיקף כולל של 1.7 מיליארד אירו (מקום שלישי), ואילו השנה צפויה הבורסה לצרף אליה קרוב ל-60 חברות נוספות. כיום נסחרות בה 299 חברות, 15 מהן זרות, ששוויין הכולל הוא 228.5 מיליארד אירו. חלק ניכר מהחברות הזרות מגיעות משכנותיה של המדינה, ממדינות דוגמת צ'כיה, אוקראינה ואוסטריה. אלו אחראיות לחלק מהגידול האמור במספר החברות שרשומות בבורסה.

בשונה מבורסות אירופיות אחרות, בורסת ורשה נמצאת בבעלות ממשלתית, כשמשרד האוצר הפולני מחזיק ב-98.8% מהונה. השנה, או לכל המאוחר בתחילת 2008, צפויה ממשלת פולין להפריט את הבורסה באמצעות מכירת חלק מאחזקותיה בה. נכון להיום, חלק ניכר מהמשקיעים בבורסה הן קרנות פנסיה פולניות. על-פי החוק בפולין, קרנות הפנסיה רשאיות להשקיע עד 40% מנכסיהן בני"ע הנסחרים בבורסה המקומית, ורק עד 5% בני"ע הנסחרים בבורסות אחרות.

ומה הופך את הסיפור של הבורסה למעניין, במיוחד בימים אלו? ובכן, בדומה לבת עשרה צעירה, בורסת ורשה אינה נחה על שמריה. בראש ובראשונה היא לוקחת חלק במגמת הקונסולידציה של שוקי ההון בעולם, ומנהלת מו"מ לרכישת עמיתותיה. כך למשל, היא מעוניינת לרכוש 40% מבורסת סופיה (בירת בולגריה) ו-70% מבורסת סלובניה. "אנו חייבים למצב את מעמדנו בצורה אגרסיבית", ציין לאחרונה לודביק סובולסקי (Ludwik Sobolewski), מנכ"ל הבורסה. "אנו לא יכולים לחשוב על עצמנו כעל שוק לאומי בלבד. התרחבותה של הבורסה היא קריטית עבורה אם ברצונה להפוך לשחקנית יותר ממובילה במרכז ובמזרח-אירופה".

סובולסקי אינו מסתפק רק בתרגום המילה קונסולידציה לכדי מעשים בפועל, ופועל גם במישורים אחרים על-מנת להרחיב את פעילותה של ה-WSE. לאחרונה חתמה הבורסה על מזכר-הבנות עם PFTS (First Securities Trading System), הבורסה הגדולה בקייב, שמטרתו הראשונית היא עידוד של רישום כפול של חברות אוקראיניות ופולניות בשתי הבורסות. בהמשך, צפוי שיתוף הפעולה בין השתיים גם לגרום ליותר ויותר חברות אוקראיניות לבחור בבורסת ורשה כפלטפורמה להנפקתן. "המטרה שלנו היא לא לגנוב מבורסת קייב חברות, אלא למנוע מהן ללכת לבורסות אחרות, דוגמת זו של לונדון או גרמניה", ציין לאחרונה סובולסקי בראיון שנתן לעיתון העסקים המוביל בצ'כיה.

בדומה לאוקראינה, בורסת ורשה שוקלת גם לחתום על מזכר-הבנות דומה עם בורסת פראג (Prague Stock Exchange, PSE). כמו-כן, בנובמבר האחרון השיקה הבורסה תוכנית בשם WSE IPO partner program, לפיה ברוקרים באסטוניה, אוקראינה ופראג מאתרים חברות מקומיות (בכל אחת מהמדינות) אשר מעוניינות לבצע הנפקה בבורסת ורשה.

"חברות מאירופה, שהן בינלאומיות מטבען, בוחרות בדרך כלל בלונדון או בגרמניה כשוק הון לבצע בו הנפקה. אנו רוצים ליצור מצב שבו גם בורסת ורשה תילקח בחשבון, במהלך תהליך הבחירה", סיכם סובולסקי את המטרות בשמן הוא פועל.

הפריחה של בורסת ורשה באה לידי ביטוי גם בתשואות המדדים שלה. המדד המוביל של הבורסה הוא ה-WSE WIG, הכולל את כל החברות הרשומות למסחר בבורסה, חוץ מהזרות ומקרנות השקעה. בשנה האחרונה עלה המדד ב-75% לעומת עלייה של 43% במדד המוביל של בורסת פראג או של בורסת הונגריה, ועלייה של 37% במדד המוביל של בורסת רומניה. עם זאת, את התשואה של המדד המוביל של בורסת אוקראינה, בורסת ורשה עדיין לא הצליחה להשיג - 159% בשנה האחרונה - נתון שיכול להסביר את הרצון של סובולסקי לשתף פעולה עם עמיתיו האוקראינים. "