מדברים עברית עם מבטא בריטי

חברות ישראליות אוהבות את השוק האנגלי וחלקן גם מתחילות לפלוש אל הבורסות שלה. על המשקיעות הישראליות המובילות באי הבריטי

חברות בורסאיות רבות פועלות בבריטניה, אך עדיין קשה לזהות מביניהן כזו שמתמקדת בתחום המשרדים בבירה. על מנת להמחיש את הבוננזה מהשוק נספר על האקזיט המרשים שעשתה חברת אלוני חץ שבשליטת משפחת ורטהיים ונתן חץ לקראת סוף שנת 2005.

החברה מכרה את כל נכסיה בבריטניה וכתוצאה מכך רשמה רווח הון של 340 מיליון שקל. יש לציין כי מרבית הנכסים שמכרה ממוקמים מחוץ לבירה וכן שלא כל הנכסים היו משרדיים, אך די בדוגמה על מנת לראות את הפוטנציאל.

כאמור, האקזיט נעשה לפני כשנה וחצי, וכבר אז דיברו על כך שהמחירים בלונדון גבוהים מדי והזהירו מפני תיקון קרב. אך כפי שאנו עדים, המחירים ממשיכים לנוע צפונה וסביר כי אם באלוני חץ היו מתאפקים, ומוכרים לפי רמות המחירים הנוכחיות, רווח ההון שהיו רושמים מהמהלך היה מרשים הרבה יותר. למרות האקזיט הבריטי, באלוני חץ ממשיכים להאמין בבריטניה וכעת הם פועלים במדינה באמצעות קרן ברוקטון.

אחת מהחברות הציבוריות שמזוהות עם השוק הבריטי הינה ארזים של מאיר גורביץ'. האחרון זיהה את הפוטנציאל כבר לפני שנים רבות והוא ממשיך לשמור למדינה חסד נעורים. ארזים מתמקדת בעיקר בעסקי הדיור המוגן ושטחי המסחר מחוץ לבירה אך הבוננזה הבריטית מעידה גם על בירתה. מנכ"לית ארזים, טלי ירון-אלדר סיפרה לאחרונה על סוג של קונפליקט המלווה את עסקי ארזים. מצד אחד, בכך שהחברה שמה כמעט את כל הביצים בסל אחד (למעלה מ-80% מהשקעותיה ממוקמות בבריטניה), היא הופכת למסוכנת הרבה יותר מאחרות, אך מצד שני לדעתה, לא קיים שוק אלטרנטיבי הטומן בחובו הזדמנויות כמו אלה שבבריטניה.

גם דלק נדל"ן מקבוצת דלק משקיעה בבריטניה. יוסי פרידמן, סמנכ"ל הכספים של החברה הסביר בעבר מדוע. "בריטניה היא מדינה שונה מיתר המדינות, היקפי המימון בה מגיעים ל-95%, שכר הדירה יכול על פי חוק רק לעלות, והחוזים הם לטווחי זמן ארוכים מאוד.

הממוצע אצל דלק נדל"ן הוא חוזים ל-32 שנים", אמר פרידמן. "קרנות הריט ייכנסו לבריטניה ולכן התשואות צפויות לרדת בעוד 1%-1.5%. העלייה במחירי הנכסים עדיין לא באה לידי ביטוי בשכר הדירה, ולכן אני מאמין שזה יקרה בקרוב".

גם אלקטרה נדל"ן, שלה דפוס השקעה דומה לזה של דלק נדל"ן, מחזיקה בנכסים מניבים רבים בבריטניה וחלק נכבד מהפורטפוליו שלה מוקדש למדינה. נזכיר כי שתי החברות, יחד עם חברות בורסאיות נוספות והיזם יגאל אהובי, נקשרו לאחרונה לעסקאות לרכישת מלונות בבריטניה בהיקפים של מיליארדי דולרים. אהובי, הישראלי המפורסם ביותר שפועל במדינה, מעדיף להתעסק במלונאות על פני תחום המשרדים בו הוא ממעט לפעול.

ואם במלונאות עסקינן נציין גם את חברת נכסים ובנין שיחד עם חברת דסטיני ישקיעו מאות מיליוני דולרים לקראת האולימפיאדה הקרבה. מבין החברות החדשות שגייסו לאחרונה בבורסה שלנו נציין את חברת פינדון אשר פועלת בייזום לתחום המגורים בבירה. עוד מבין החברות הציבוריות הישראליות שפועלות בלונדון נציין את קרן מידאס שבמהלך השבוע שעבר השלימה רכישת מלון בלונדון.

במקביל להיותה קרקע פוריה לפעילות נדל"ן ליזמים הישראלים, הפכה לונדון לאחרונה לאחת משוקי ההון שבהם יזמי הנדל"ן הישראליים מרגישים הכי בנוח. מדובר בבורסות של לונדון, הראשית - LSE והמשנית - ה-AIM שבמהלך השנה וחצי האחרונות יותר ויותר יזמים ישראליים מגלים את היתרונות הטמונים בהן. הראשונה להרים את הכפפה היתה חברת אנגל מזרח אירופה ומאז לונדון הפכה ל"להיט היסטרי" וגיוס כספים בה הפך להיות עניין שבשגרה.

לפני כחודשיים השלימה אפריקה ישראל של לב לבייב את ההנפקה הישראלית הגדולה והמפוארת ביותר כאשר גייסה, באמצעות החברה הבת, אפי פיתוח, 1.4 מיליארד דולר, לפי שווי של 7.3 מיליארד דולר.