סקר "גלובס" לסיבוב השני בבחירות ללשכת עוה"ד: גיא-רון מוביל על בומבך בפער של 10%

לפי הסקר שנערך בסוף השבוע בקרב יותר מ-1,000 עורכי דין - 55% מהנשאלים יתנו את קולם ביום שלישי הקרוב ליורי גיא-רון, לעומת 45% לאילן בומבך. אבל תיאורטית, לפחות, הכול פתוח: כ-22% מהמשתתפים שיבואו להצביע בוודאות עוד לא החליטו במי לבחור

יומיים לפני הסיבוב השני בבחירות לראשות לשכת עורכי הדין, מסקר שערך בסוף השבוע מכון "מאגר מוחות" עבור "גלובס" עולה, שראש הלשכה הבא הוא עו"ד יורי גיא-רון, שהפתיע וניצח גם בסיבוב הראשון. עם זאת, תיאורטית לפחות, הכל פתוח. כ-22% מאלה שיבואו בוודאות להצביע טרם החליטו למי יצביעו (או שסירבו להשיב).

30% מ-1,002 עוה"ד שהשתתפו בסקר אמרו שיבואו להצביע ביום שלישי הקרוב בוודאות של 100%. מקרב בעלי הדעה במצביעים הבטוחים, 55% נתנו את קולם ליורי גיא-רון ואילו 45% נתנו את קולם לאילן בומבך. שיעור זה נשמר גם בקרב בעלי הדעה בכלל המדגם. בקרב כלל המדגם (כולל אלה שאינם בטוחים שיצביעו), 30% נותנים את קולם לגיא-רון לעומת 25% לבומבך.

בנוסף ל-30% שהגדירו עצמם "מצביעים בטוחים", 13% נוספים מצהירים שיש סיכויים גבוהים (76-99%) שיבואו להצביע בסיבוב השני. אגב, רוב גדול (63%) ממצביעי גיא-רון בסיבוב הראשון הצהירו שיצביעו בוודאות של 100% בסיבוב השני, לעומת 53% ממצביעי בומבך שהצהירו כן. 43% מקרב מצביעי איתן ארז בסיבוב הראשון, 27% מקרב מצביעי משה וינברג, 30% ממצביעי יראון פסטינגר ו-25% ממצביעי שי סגל מצהירים שיבואו בוודאות של 100% להצביע בסיבוב השני.

לפי הסקר, שיעור הבטוחים בוודאות של 100% שיבואו להצביע בסיבוב השני במגזר הערבי (50%) גדול כמעט פי שניים מהשיעור המקביל במגזר היהודי (28%). כן נמצא קשר חיובי מובהק בין ותק בעיסוק במקצוע לבין הביטחון בהצבעה בסיבוב השני: ככל שהוותק גדול יותר, כך גדל שיעור הבטוחים בוודאות שיבואו להצביע בסיבוב השני.

הסקר בחן גם את כוונות ההצבעה בסיבוב השני לפי ההצבעה בסיבוב הראשון. רוב מוחלט מתומכי גיא-רון בסיבוב ראשון (92%) נוטים לתמוך בו גם בסיבוב השני, לעומת 3% שיתמכו בבומבך; 88% מתומכי בומבך בסיבוב הראשון יתמכו בו גם כעת, אולם 6% "יערקו" למנצח הסיבוב הראשון. שיעור המתלבטים הגדול ביותר (31%) מצוי בקרב מצביעי משה וינברג. עם זאת, 31% ממצביעיו יתמכו בגיא-רון לעומת 15% בבומבך, ויתר 23% לא יבואו להצביע.

גם בקרב מצביעי פסטינגר ישנם מתלבטים לא מעטים (27%), אם כי בניגוד לחבירתו של פסטינגר לגיא-רון, 38% ממצביעיו תומכים בבומבך לעומת 24% בלבד בגיא-רון. שיעור התומכים בגיא-רון מקרב מצביעי איתן ארז בסיבוב הראשון (49%) גדול פי שניים משיעור התומכים בבומבך (23%). יש להדגיש, עם זאת, שהפרסום הבלעדי ב"גלובס" על ה"דילים" שרקמו פסטינגר, וינברג, ארז וסגל עם גיא-רון, נעשה במהלך ביצוע הסקר, אולם קשה להאמין ש"הוראה" מהמועמד תגרום לסחף אדיר אצל בוחריו.

בניתוח תוצאות הסיבוב הראשון לפי מגזר נמצא, כי שיעורי התמיכה באילן בומבך וביורי גיא-רון במגזר היהודי היו דומים, עם יתרון קל לבומבך: מקרב עורכי הדין במגזר היהודי, 40% הצביעו לבומבך ו-35% לגיא-רון. לעומת זאת, שיעור התמיכה בגיא-רון בקרב עוה"ד במגזר הערבי (66%) היה גדול פי 5.5 לערך משיעור התמיכה המקביל בבומבך (12%).

עוד מעלה הסקר, ש-75% מתומכי גיא-רון בסיבוב הראשון היו יהודים ו-25% היו ערבים. לעומת זאת, הרוב המוחלט מתומכי בומבך (95%) באו מהמגזר היהודי ורק 5% מהמגזר הערבי. בומבך גם היה המועמד בעל שיעור התמיכה הרחב ביותר במגזר היהודי. בסוף השבוע האחרון ניכר שניסה לגייס תמיכה בקרב הדתיים, וזכה לפרסומים בעיתון "בשבע" ובמקומונים מגזריים ואף פרסם מודעות לפחות באחד מעלוני השבת, המחולקים בבית הכנסת. בומבך ניסה לעודד את מצביעי המגזר ע"י הוצאה מעודנת של "השד הדתי" מהבקבוק.

הסקר נערך בימים 4-6 ביולי בקרב מדגם אקראי של 1,002 עורכי דין, המהווים מדגם מייצג של עוה"ד בישראל. טעות הדגימה המירבית - 4.5%. הסקר נערך ע"י מאגר מוחות - מכון מחקר וייעוץ בינתחומי בע"מ, בניהולם של המנכ"ל, פרופ' יצחק כ"ץ; המנהל המדעי, פרופ' ברוך מבורך; ומנהל המחקר, ד"ר אמיר הורקין.

"מדובר בסקר בלבד"

עו"ד יורי גיא-רון: "תוצאות הסקר מראות שרוב עוה"ד בישראל רוצים לשכה ערכית, המעורבת בציבוריות הישראלית ובסוגיות מרכזיות במשפט ובחברה, ובעיקר בעלת השפעה על החיים המקצועיים והמעמד הציבורי של עוה"ד. התמיכה בי גם מצביעה על כך שעוה"ד קצו בסכסוכים ובמריבות והם בעד לשכה שתעבוד בצורה הרמונית ובשיתוף פעולה למענם. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר בסקר בלבד. אני חושש מאוד משאננות ומאחוז הצבעה נמוך ולכן קורא לכל עוה"ד ליטול חלק, להצביע ולהשפיע על עתידנו המקצועי".

עו"ד אילן בומבך: "אני מאמין שהתמיכה בי רחבה בהרבה וכי רוב עוה"ד אכן מאמינים בצורך בשינוי. הם חפצים במישהו שעובד בשבילם. נעשו 'דילים' בין המועמדים השונים לבין המתחרה שלי, שבהם הובטחו תפקידים. אותי לא מעניינים הג'ובים, באתי לחולל מהפכה וה'דיל' היחיד שלי הוא עם הבוחר. לכן, מי שחפץ בשינוי מהותי בלשכה, שיבוא להצביע ויביא את חבריו. מי שנוח לו המצב הקיים, שיצביע למועמד השני או שלא יגיע להצביע. הפקנו לקחים מהסיבוב הראשון ויש לנו גם מה לשפר בארגון. לא נחזור שוב על אותה טעות".

"הדברים פה זועקים לשמים"

לאחר הפסדו בסיבוב הראשון, טען עו"ד אילן בומבך ש"בסיבוב הראשון ניצח מי שהצליח להניס את הבוחרים מלומר את דברם". סגירת הקלפיות, טען, גניבות הפתקים והאלימות כלפי פעילים היטו את הכף והניסו עורכי דין מלהצביע בקלפיות מרוחקות. לדבריו, גם התורים בקלפיות הניסו את בוחריו.

הטענות שנשמעו קטנוניות עשויות להיראות באור אחר, נוכח הדברים שאמר ביום חמישי השופט ד"ר עודד מודריק, במהלך דיון בעתירה המינהלית שהגיש בומבך נגד ועדת הבחירות וסירובה לפתוח קלפיות בת"א. בשורה התחתונה אמנם נדחתה העתירה ובית המשפט העליון אמור היה לדון הערב בערעורו של בומבך, אולם מודריק רמז בהחלטתו שהחלטות ועדת הבחירות היו פוליטיות ונטו לטובת יורי גיא-רון.

"הדברים פה זועקים לשמים. אתם נבל ברשות התורה", אמר לנציגי הוועדה בדברים שלא נרשמו בפרוטוקול. "החלטות ועדת הבחירות מעוררות סימני שאלה כבדים", פסק. "שאלה גדולה היא מה טעם ראתה ועדת הבחירות לראות לצמצום סיכוי השתתפות גבוהה יחסית בת"א ולהרחבת סיכוי ההשתתפות הגבוהה בחיפה. עיינתי בפרוטוקולים של דיוני הוועדה ולא מצאתי שם טעם ממשי אחד לצמצום".

ולמרות זאת, מודריק דחה העתירה בנימוק שלפי כללי הלשכה, יש לקבוע את הוספת קלפיות המשנה לא יאוחר מהיום ה-15 לפני יום הבחירות. "אילו באה לפני עתירה זו עובר לסיבוב הבחירה הראשון", ציין, "הייתי נדרש לניסיון לתהות על טיבו של סימן השאלה שצויין". השופט אליקים רובינשטיין, בפניו הונח הערעור ביום שישי, העביר אותו להרכב.

במטה של בומבך מקווים שהערעור יתקבל ותולים בכך לא מעט תקוות. עם זאת, לפי נתוני הסקר, גם אם ייפתחו קלפיות נוספות בת"א, לא בטוח שהדבר יספיק לניצחון של בומבך. גם לפי הסיבוב הראשון, בומבך הביס את גיא-רון בת"א, אך הובס כמעט בכל יתר המחוזות. קשה להאמין שפעילותו של בומבך בפריפריה הספיקה לשנות את מאזן האימה בצורה כה משמעותית.

בחירות