חלקת אדמה טובה

פלוסברג: "מבחינת מאקרו המצב בטורקיה דומה למזרח אירופה, בעיקר מבחינת גידול בעושר של מעמד הביניים שנוהר למרכזי הערים. כמו כן, התפתחות שוק המשכנתאות תגרום לדחיפה רצינית בתחום המגורים"

למרות הקרבה הגיאוגרפית, אין הרבה משקיעי נדל"ן ישראלים שמשקיעים בטורקיה, אם לא לוקחים בחשבון את התייר הישראלי שמשקיע את מיטב כספו בשכירת חדרים אטרקטיביים במדינה. אך לאחרונה התבשרנו על השקעה ישראלית מעניינת, מכיוונה של חברת אדמה אחזקות. החברה הודיעה כי רכשה ביחד עם קרן אימואיסט וקרן מגנט פורטפוליו של 400 נכסים מגוונים בטורקיה ב-800 מיליון שקל. דיוויד פלוסברג, נשיא החברה, מספר ל"גלובס" כי טורקיה נמצאת כבר זמן רב על הכוונת של אדמה.

"יש הרבה מאוד הזדמנויות בטורקיה, שכן מדובר במדינה ענקית. אנו בוחנים את טורקיה כבר במשך שנה וחצי, אך כאשר רצינו להיכנס הבנו שזה יהיה מאוד קשה". פלוסברג מסביר מדוע: "בטורקיה יש הרבה מאוד משפחות מקומיות עשירות שמתחרות על כל חלקת קרקע טובה ולכן, על מנת להיכנס צריך לחשוב מעבר לקופסה. עשינו זאת על ידי רכישת פורטפוליו של נכסים, חלקם מניבים וחלקם ליזמות. המקומיים לא נוהגים לקנות מקבץ של נכסים אלא מתחרים ביניהם לגבי כל נכס בנפרד. באמצעות העסקה רכשנו לעצמנו מסה קריטית של נכסים, שאת חלקם נממש ברווח, שבעזרתו נוכל להתחיל לפעול במדינה בקלות יחסית".

69% מהנכסים הנרכשים בטורקיה ממוקמים באזור איסטנבול. שאר הנכסים פרושים ברחבי המדינה, בעיקר בערי מפתח נוספות במדינה. 33% מהם הינם נכסים מעורבים, כ-30% הם נכסים למגורים, וכ-26% שטחים מסחריים. 400 הנכסים שרוכשת חברת אדמה אחזקות משתרעים על שטח בנוי כולל של כ-250 אלף מ"ר.

פלוסברג מספר מדוע התרכזה אדמה באיסטנבול. "תמיד יותר פשוט להתחיל לפעול בעיר המרכזית. לא רק מבחינה עסקית טהורה אלא גם בכל נושא הטיסה ומהירות ההגעה אליה. הקשרים שאנו נפתח בתוך איסטנבול יובילו אותנו לרקוח עסקאות גם מחוצה לה".

נכון להיום, מזרימה אדמה את מיטב כספה למזרח אירופה. פלוסברג מספר על הדמיון וההבדלים בין טורקיה לבין ההשקעות הסטנדרטיות של החברה ואף מקביל אותה לארץ הקודש. "מבחינת מאקרו המצב בטורקיה דומה למה שרואים במזרח אירופה, בעיקר מבחינת גידול בעושר של מעמד הביניים שנוהר למרכזי הערים. כמו כן, התפתחות שוק המשכנתאות תגרום ל"בוסט" רציני בתחום המגורים.

"בשונה ממזרח אירופה, טורקיה אינה נצר של השלטון הקומוניסטי, אשר מדינות בהן היה נהוג משטר זה למעשה קפאו בתקופת השלטון. לעומתם, טורקיה התפתחה כל הזמן וזה מזכיר קצת את ישראל. הדמיון לישראל נובע גם בשל העובדה שאנו, כמוהם, מדינה חילונית עם אוריינטציה דתית ואנשים ברמה אירופית לכל דבר. עולם העסקים בטורקיה מפותח מאוד, לא כמו ברומניה שבה אנו מרבים לפעול, שסובלת ממחסור בתרבות עסקית". מספר פלוסברג.

בשונה מיזמים רבים אשר נמנעו להיכנס לטורקיה בשל הריבית הגבוהה שמקרינה על שוק מט"ח תנודתי, פלוסברג מספר על דרכים להורדת הסיכון: "הריבית הגבוהה היא אמנם בבואה של הסיכון, אך זה כבר לא מה שהיה פעם. לא נראה לי שבקרוב המדינה תיחשף למשברים כפי שקרו בעבר. העסקה נעשתה באירו כך שלמעשה חסכנו לעצמנו חלק מרכזי מהסיכון של המטבע".