סיפורו של בית בפלורידה

הצינון שפוקד כעת את שוקי המניות האירופיים הגיע ממקור מפתיע. כמו פרפר שמשק כנפיו גורם צונאמי בקצה השני של העולם, סרסוטה, פלורידה היא מוקד המשבר בשוק הנדל"ן האמריקני ששיגר גלים לשוקי ההון העולמיים.

הקהילה לחופי מפרץ מקסיקו נראית תפאורה לא הולמת למשבר פיננסי. יאכטות מתנדנדות מול שובר גלים בן 12 ק"מ, וילדים משחקים ליד צבי ים על החול הלבן. קו החוף זרוע וילות אקסלוסיביות ובניינים ידידותיים למשפחות, שנותנים תחושה של פרבר אמריקני טוב. בין הדיירים, גם הסופר סטפן קינג.

אך יחד עם שוקי בועה נוספים ברחבי אמריקה, פלורידה המערבית ראתה את סגנון החיים שלה מתערער באחת. במחוז סרסוטה נרשמה הצניחה הכי תלולה במחירי הבתים בארה"ב, כמעט 15% בשנה עד מארס, והתוצאה היא גל של עיקולי בתים. "פלורידה היא הקנרית בכלוב שמזהירה מרעידות אדמה", אומר יאן הציוס, הכלכלן הראשי בגולדמן זאקס.

תקדים סרסוטה מפחיד כלכלנים בוול סטריט, שמתחקים אחרי משבר הנדל"ן החריף ביותר בארה"ב ב-16 השנים האחרונות. הירידות שהחלו שם התרחבו ליתר חלקי פלורידה, ומאיימות להשקיע את כלכלת פלורידה במיתון.

מה גרם לבועת הנדל"ן שם להתנפח, ואז לפקוע בבת אחת? מפתה להצביע על העלייה בפופולריות של המשכנתאות עתירות הסיכון בריבית משתנה, שנתמכו על ידי ניירות הערך מורכבים שערכם צנח בשבועות האחרונים, ולעתים נמחק.

המכשירים הפיננסיים הללו מילאו תפקיד, אך הסיפורים של תושבי סרסוטה, סוכני הנדל"ן וסוכני המשכנתאות, מצביעים על סיבה מוכרת יותר: תאוות בצע.

"אנשים קנו בתים ודירות בהנחה שהם יכניסו מטבח חדש, וימכרו מהר וברווח. זו היתה חמדנות. כולנו היינו באותו משחק. מכרנו חתיכות של גן עדן", אומרת כריסטינה נף, סוכנת נדל"ן. "מאחורי המשבר מסתתרים אלו שקנו ומכרו מיד".

לדברי מייקל, ברוקר מניו יורק שמכר את הקונדו שלו בעיירה סייסטה קי, קונים ללא כל כוונה לגרור משכנתא לטווח ארוך הצטרפו להתמודדות על הדירה שלו, והעלו בכך את מחירה.

דורותי סנדלנד, סוכנת נדל"ן ברימקס: "רבים לקחו משכנתא שנייה, הלוואות מסוכנות, ואפילו אג"ח מיוחדות, כי הם חשבו שיוכלו להיפטר בקלות מהנכס". ההשקעות הספקולטיביות הרימו מחירים לרמות בלתי אפשריות, שבסוף גרמו לקריסת השוק.

רכש ספקולטיבי קשה לאיתור בנתונים זמינים על שוקי הדיור, אך הסיפורים של משתתפי השוק מגובים במחקר, לפיו הבתים בפלורידה התייקרו מעבר להישג יד בשנתיים האחרונות. החזרי משכנתא על בית במחיר חציוני בפלורידה הגיעו לפני שנה ל-30% מההכנסה הפרטית החציונית במדינה, מול ממוצע של 18% ב-2003 וממוצע כלל ארצי של 23% בארה"ב, לפי נתונים של גולדמן זאקס.

נטילת סיכון בידי בעלי בתים, שהימרו בכסף שאין להם שהמחיר יוסיף לעלות, היא סיבת המפתח למחנק האשראי העולמי הנוכחי. כשמחירי הנכסים רשמו שיא - והחלו לרדת, קונים רבים לא יכלו לעמוד בתשלומי המשכנתאות שלהם. כעת הם נדחפים אל עיקול, בגלל הריבית המשתנות, שמתעדכנות כלפי מעלה.

"אני זוכרת דירות יד שנייה שנמכרו ב-260 אלף דולר, בעוד שממש בצמוד אליהן היו דירות חדשות זהות, שנמכרו ב-180 אלף דולר", אומרת סנדלנד.

קלוד שבורח בחורף לפלורידה מספר שהיה לו דירוג אשראי טוב, אך הוא העדיף הלוואת סאב-פריים בגלל הריבית הנמוכה, והמחשבה שהוא ירוויח מהמכירה. כעת הוא לכוד במשכנתא שאינו עומד בה, ובדירה שמחירה צונח.

בעלי דירות כמוהו פזורים לאורכה ולרוחבה של ארה"ב, והתחזית לשוק הנדל"ן האמריקני אינה אופטימית. כן בעלי אג"ח נמלטים משוק האג"ח המשכנתאיות, שהיקפו 8.5 טריליון דולר.

לדברי ג'ו המברי, נשיא התאחדות סוכני הנדל"ן בסרסוטה, השוק המקומי יתייצב כשהספקולנטים יסיימו למכור נכסים כדי לעצור הפסדים. "המחירים שמבקשים הקונים כבר ירדו, ויש כאן כעת הזדמנויות נהדרות", הוא אומר.