חשש: מחירי הנדל"ן בלונדון ירדו בעקבות משבר הסאב-פריים בארה"ב

גוברים החששות שהשלכות המשבר בשוק משכנתאות הסאב-פריים בארה"ב יפגעו במחירי הדיור במרכז לונדון, שנחשב לאחד משוקי הנדל"ן החמים והיוקרתיים ביותר בעולם.

מחירי הבתים ברחובות היקרים ביותר בלונדון זינקו בכ-50% ב-24 החודשים האחרונים, מכיוון שהגאות בשוק השירותים הפיננסיים העשירה אנשי מקצוע שמועסקים בתחום הבנקאות ובתחומים אחרים בסיטי של לונדון.

אבל הטלטלה שחוללה קריסת שוק הסאב-פריים ברחבי העולם מאיימת על רמת הפעילות של הבנקים בסיטי, וסוכני הנדל"ן בלונדון מזהירים שמחירי יחידות הדיור היוקרתיות עלולים להיפגע כתוצאה מכך. "אם תירשם ירידה ברווחי הסיטי וברמת התעסוקה, עלולים מחירי הדיור במרכז לונדון לרדת גם הם, וזו לא תהיה הפתעה", אמר ליאם ביילי מחברת שירותי הייעוץ נייט פרנק, שמתמחה בשוק הנדל"ן. חשיבות הסיטי לכלכלה השתקפה בנתונים רשמיים, שהראו שהשירותים העסקיים תרמו יותר מ-50% לצמיחה הכלכלית ברבעון השני של השנה.

ביילי ציין כי זה זמן רב שקיים מתאם בין בריאותה של הסיטי לבין מחירי הדיור בלונדון. לדוגמה, שוק יחידות הדיור היוקרתיות בלונדון נפגע קשות בשנים 2002 ו-2003, בעקבות קריסת מחירי מניות הטכנולוגיה והטלקום.

ג'ון ינג, מסוכנות הנדל"ן הלונדונית ינג אוף המברטס, אמר כי בשל "חוסר הוודאות" ששורר לאחרונה בסיטי לא יצאו אל הפועל כמה עסקאות. טרייסי קלט, מייסד BDI הום פיינדרס בלונדון, חברה שעוסקת ברכישת נדל"ן, אמר שחלק מהמוכרים מורידים מחירים.

צ'רלס אלינגסוורת' מפרופרטי ויז'ן, שמספקת שירותי ייעוץ לרוכשי דירות, אמר של"עצבנות" הסיטי היתה השפעה אדירה על אמון הרוכשים. "עדיין לא זיהינו פאניקה, אבל ההשוואה המדויקת ביותר היא לאווירה ששררה באוגוסט 1998".

עם זאת, התייחס אלינגסוורת' לעוצמת ההתאוששות שהתרחשה לאחר המשבר הפיננסי של 1998: "במשך שלושה חודשים לא עשינו שום עסקה, ופתאום בנובמבר, התעורר השוק לחיים ורשמנו את החודשיים הפעילים ביותר בתולדותינו".