כוח הישראלי פרץ לשוויץ ביתר שאת והפך בשנים האחרונות לאחד המשקיעים הגדולים ביותר במדינה המאופקת. על אחת העסקאות הגדולות ביותר שנעשו באירופה בשנים האחרונות חתום לא אחר מאשר יזם הנדל"ן הבלתי נלאה יגאל אהובי ששיתף פעולה עם דלק נדל"ן. השותפים משכבר הימים, רכשו את עסקי הנדל"ן של חברת הקמעונאות השוויצרית ילמולי בלא פחות מ-12 מיליארד שקל ובין רגע הפכו לאחד מהשחקנים המרכזיים במדינה.
בימים האחרונים עלתה שוב העסקה לכותרות, כאשר, בעקבות המשבר בשוקי ההון בעולם, מצאו לנכון דלק נדל"ן ואהובי לפנות לילמולי בבקשה להנחה של כ-400 מיליון אירו. הצדדים טרחו להדגיש כי אין כל חשש לביטולה של העסקה, אם כי החריקות האחרונות מלמדות שגם בשוויץ יש כמובן סיכון לא מבוטל.
עבור דלק נדל"ן, שעל פי האסטרטגיה שלה משקיעה בעסקי נדל"ן מניב בשווקים יציבים, שוויץ הינה אופציה מועדפת. את הרכישה ביצעו השותפים לפי מחיר ממוצע של כ-6,300 פרנק שוויצרי לכל מ"ר, והתשואה המיוחלת על ההון מהעסקה, שאותה יממן בנק ההשקעות מריל לינץ עומדת על כ-8.5%.
רוז'נסקי תיאר את איכות הנכסים שקנה: "כשהייתי קטן קיבלתי גלויות עם נכסים בחו"ל, וכשראיתי את הנכס במציאות הוא היה פחות יפה מאשר בגלויה. אני מתחייב שפה התמונות פחות יפות מהנכסים".
רוז'נסקי ואהובי לא היו הישראלים היחידים שהתמודדו על יהלום הנדל"ן השוויצרי. גם חברת הנדל"ן הגדולה ביותר בשוויץ - PSP, אשר חברת אלוני חץ היא בעלת המניות הגדולה ביותר בה, הייתה מבין ארבע הפיינליסטיות שהגיעו לקו הסיום במכרז על ילמולי, מבין 60 מועמדים שהחלו במרוץ. נתן חץ, מנכ"ל החברה ומבעלי השליטה מאמין כי למרות השמרנות הרבה המאפיינת את השוק השוויצרי, בקרוב המחירים יתחילו לטפס.
"התהליכים בשוויץ מתבשלים למשך זמן רב יותר מאשר בשווקים מערביים אחרים, אך לדעתי בשנתיים שלוש הקרובות המחירים יעלו ב-15%-20%". חץ מספר מדוע. "השוק השוויצרי לא מספיק שקוף וחוסר שקיפות הינה גורם מרכזי למחירים נמוכים. עניין זה משתפר, אך בשוויץ כאמור, הכל זורם לאט אך בטוח - משרדי תיווך בינלאומיים מתחילים להיכנס, חברות נדל"ן הופכות לציבוריות כך שזה מזמין שחקנים חדשים והתחרות תבוא לידי ביטוי במחירים".
שחקן רציני נוסף בשוויץ הוא אלפרד אקירוב, אשר מרבית השווי של קבוצת אלרוב שבבעלותו מגיע מחברת PIH השולטת על מספר נכסי נדל"ן ברחבי המדינה הנייטרלית. אלפרד אקירוב מאמין מאוד בעסקיו שבשוויץ ולראיה הוא סרב לאחרונה למכור את אלרוב נדל"ן, שדרכה הוא מחזיק ב-PIH לפי שווי של כ-2.9 מיליארד שקל. סכום זה גבוה ב-50% ממחירה של אלרוב נדל"ן בבורסה בעת ההצעה. "הבייבי שלי שווה יותר" אמר אקירוב בשפה ציורית כנימוק לסירוב. אקירוב מעדיף להנפיק את PIH בבורסה המשנית של לונדון וכך לזכות בתמורה עודפת.
אילי הון ישראלים נוספים המושקעים בשוויץ באמצעות חברות הנדל"ן שבשליטתם, הם אליעזר פישמן, נוחי דנקנר, גרשון זלקינד, משפחת חבס ועוד. הם מאמינים כי בסופו של דבר מחירי הנכסים והשכירויות במדינה ידביקו את המחירים במערב וכך יזכו אותם ברווחי הון לא מבוטלים.
uri-s@globes.co.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.