חוזרים לשיגרה: חברות נדל"ן רוסיות מתכננות הנפקות ענק

התוכניות לצאת להנפקה של הקבוצות הללו באות על רקע התחזקות שוק הנכסים ברוסיה, הן בדמי שכירות והן בשווי הנכסים, בשוקי הדיור ובשוקי הנכסים המסחריים

עסקים בשווקים מתעוררים נראים כבר פחות מסוכנים: מספר קבוצות נדל"ן פרטיות ברוסיה מתכננות הנפקות בבורסות של מוסקבה ולונדון. לפי בנקאים וברוקרים, חברות הנדל"ן, עם נכסים בשווי של עד 50 מיליארד דולר, מתכננות לבצע בשנה הבאה הנפקות לציבור במוסקבה, אך רובן יירשמו למסחר גם בלונדון, באמצעות הנפקת תעודות פיקדון גלובליות, GDRs. לשמונה קבוצות נדל"ן נקבעו כבר הערכות שווי, לפני ההנפקות, על-ידי סוכנויות בינלאומיות, כמו ג'ונס-לנג-לסאל (JLL) וקושמן-אנד-וויקפילד.

התוכניות לצאת להנפקה של הקבוצות הללו באות על רקע התחזקות שוק הנכסים ברוסיה, הן בדמי שכירות והן בשווי הנכסים, בשוקי הדיור ובשוקי הנכסים המסחריים. זאת, הודות לצמיחה הכלכלית במדינה.

עד לפני שנה נסחרה רק חברת נדל"ן רוסית אחת בלונדון: רייבן רוסיה, ומאז הצטרפו אליה עוד חמש חברות, אף שהשוק הרוסי נחשב לעמום ולחסר ודאות מבחינה פוליטית. לדברי מארק יגר, מנהל סניף JLL במוסקבה, "קיימות קבוצות רוסיות רבות ששוקלות להנפיק לציבור, כדי להכניס הון לעסקים שלהן. החברות בונות תיקי נכסים, מבססות את האמינות שלהן, ואז נערכות להנפקות". כעת זו רק שאלה של עיתוי.

ההנפקות שבוצעו בשנה האחרונה בלונדון כללו את סיסטמה-הלס, PIK, מירלנד (בשליטת אליעזר פישמן), RGI ו-AFI (בשליטת לב לבייב). ששווי השוק הכולל שלהן הוא יותר מ-20 מיליארד דולר. מניות הקבוצות הרוסיות עקפו בדרך-כלל בביצועיהן את מניות הנדל"ן הבריטיות, אם כי מניית חברת AFI איבדה גובה מאז הנפקתה באפריל השנה, שתומחרה בפרמיה של 70% מעל השווי הנכסי הנקי שלה. לדברי אלכסנדר חלדאי, מנהל החברה, "תנאי השוק הורעו מאז ההנפקה, וביצוע הנפקות כעת יהיה צעד אובדני".

גם פליקס אבטושנקו, נשיא סיסטמה-הלס, מסכים שרבות מההנפקות עלולות להיכשל. "כמה מהחברות הללו אינן מוכנות לחוקים ולרגולציה, והתנאים הפכו לקשים יותר במונחים של מינוף". אך כמה פעילי שוק טוענים, שהפרופיל הנמוך יחסית של חברות הנכסים הרוסיות, ביחד עם העוצמה הבסיסית של השוק שלהן, יכולים להפוך אותן לאטרקטיביות למשקיעים זרים.

מחזק את הטענות הללו קיריל פיסארב, נשיא PIK, שאומר: "תמיד היה נראה שהשווקים המתעוררים הם המסוכנים ביותר, ושהמפותחים הם הכי פחות מסוכנים. אך כעת המצב השתנה, כי לשווקים מתעוררים כמו רוסיה אין הרבה חובות אג"ח".

אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס".