לואנדה, בירת אנגולה שבדרום-מערב אפריקה, מצויה בשיאו של בום נדל"ני שלידו עליות המחירים בלונדון נראות צנועות מאוד. שטח משרדי מובחר במרכז העיר, באזור המשקיף על המפרץ, נמכר כיום ב-6,500 דולר למ"ר, אומר פול דה סוסה, שותף בכיר ב-KPMG באנגולה.
דמי השכירות מנקרי עיניים באותה מידה. דירה ממוצעת למדי מושכרת על-ידי איש עסקים אנגולי המתגורר בחו"ל ב-12-15 אלף דולר בחודש. "זה יותר יקר מטוקיו ומניו יורק", אומר דיפלומט מערבי, "זה כנראה שוק השכירות היקר ביותר בעולם".
עלויות כאלה הן אפילו מעבר ליכולתם של אנשי עסקים המנצלים את פריחת הכלכלה המקומית, שצפויה לצמוח השנה בקצב של 20%-30%. "לקוחות מגיעים לכאן מדרום אפריקה, מסתכלים על מחירי השכירות, ומופתעים מגובהם, אומר סוסה.
גם לישראלים יש עניין גובר באנגולה, וכמה עשרות ישראלים מתגוררים בלואנדה, רובם בחווילות מרשימות מאובטחות. היקף המסחר בין המדינות עומד על 400 מיליון דולר בשנה, ואפשרות הקמת בנק ישראלי בלואנדה נמצאת על-פי פרסומים על הפרק. ישראלים משקיעים באנגולה בתחומים של יהלומים, תקשורת, חקלאות, אנרגיה, תעופה וטיפול במים. ישראל מייבאת מאנגולה בעיקר יהלומים ונפט.
ישראלי המתגורר בלואנדה (שמו שמור במערכת), אמר ל"גלובס" כי דמי השכירות לבתים יוקרתיים בעיר אכן מגיעים בקלות ל-15 אלף דולר לחודש, ובעלי הבתים אף דורשים תשלום של שנה מראש. לעתים קרובות החוזים אף אינם כוללים אספקת מים וחשמל: בשביל מים צריך להזמין מיכלית, וחשמל מופק מגנרטור פרטי. אותו מקור ציין, שגם עלויות הבנייה ומחירי חומרי הגלם מופקעים בהתאם למחירי השכירות.
ה'בום' הנדל"ני הוא עניין פשוט של היצע וביקוש. אנגולה ייצאה בשנה שעברה נפט בסך של קרוב ל-30 מיליארד דולר, סכום אדיר למדינה שאוכלוסייתה מסתכמת ב-12 מיליון. כאשר ההפקה עלתה, עלו גם כמויות המומחים הזרים שהגיעו למדינה.
ובלואנדה, הבירה הצפופה שמספר תושביה לא עלה על 600 אלף בשנת קבלת העצמאות, 1975, וכיום היא מונה יותר מ-4 מיליון תושבים, יש רק מעט נדל"ן שהזרים יכולים להתגורר בו. המעמד הבינוני של אנגולה, שרק מתחיל להתעורר, נדחק לחלוטין החוצה מן השוק הזה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.