בשבוע שעבר (ג') נפתח לתנועה הקטע הדרומי הראשון של כביש חוצה ישראל (קטע 19), ממחלף שורק ועד מחלף קרית גת, וכעת ניתן לנסוע בכביש 6 לאורך 110 ק"מ. על הפתיחה החגיגית של הכביש מעיבה בינתיים דרישת משרדי האוצר והתחבורה לגבות אגרה בסך 2 שקלים לנסיעה בקטע הכביש, למרות שהוא נסלל מתקציב המדינה.
במשרד התחבורה מעוניינים שגם הקטעים הדרומיים של חוצה ישראל יהיו באחריות חברת דרך ארץ (שבשליטת אפריקה-ישראל ושיכון ובינוי) זכיינית הקטע המרכזי, זאת על מנת שתחזוקת והפעלת הכביש תהיה בידי גורם אחד. ההחלטה לגבות אגרה גם בקטע הדרומי עוררה את התנגדות החשב הכללי היוצא, ד"ר ירון זליכה, שיחד עם ועדת הכלכלה טרפד לפי שעה את הכוונה לגבות אגרה.
הנסיעה בקטע הדרומי תהיה ללא תשלום לפחות עד פתיחת הקטע הדרומי הנוסף (קטע 20 עד צומת בית קמה) שצפוי בעוד כחצי שנה. גביית אגרה בקטע הדרומי עשויה להוות תקדים שיאפשר למדינה לגבות אגרה גם בכבישים נוספים שנסללים מתקציב המדינה, אולם מנכ"ל משרד התחבורה, גדעון סיטרמן, אומר בראיון ל"גלובס", כי ההחלטה נועדה בראש ובראשונה לשפר את רמת התחזוקה בכביש. לדברי סיטרמן, ההחלטה דווקא תטיב עם ציבור הנהגים.
גלובס: מדוע החלטתם לגבות אגרה בקטע הדרומי, למרות שהוא מומן מתקציב המדינה?
סיטרמן: "המטרה שלנו בעיקר היא לשמור על אותה רמת תחזוקה ואותה רמת שירות לאורך כל כביש 6. על רקע העובדה שהאוצר מתקצב בגרעון את תחזוקת הכבישים, החשש שלנו שלאורך זמן ומכיוון שהכביש הוא חדש, הוא לא יזכה לרמת התחזוקה הנאותה. כבר היום אנחנו בגרעון של 50% בתחזוקת כבישים. יש לנו מלאי כבישים בשווי של 70 מיליארד שקל, ובעולם מקובל להקצות 2% לתחזוקה לשנה והתקציב שלנו לתחזוקה הוא 600-700 מיליון שקל בלבד - מחצית מהדרוש.
"קיבלנו מספר פניות של ראשי המועצות והרשויות באזור הדרום, שהם לא רוצים להיות אזרחי סוג ב' והם חוששים מאוד מהיבט התחזוקה בגלל שיש סכנה תמידית של קיצוץ. הפתרון האופטימלי הוא לאפשר לדרך ארץ להמשיך ולתחזק את הכביש. מדובר בקטע של 35 ק"מ, כאשר האגרה מאוד נמוכה והיא לא לצורך החזר הרווח לזכיין".
- עם כל הכבוד, אינך חושב שמע"צ יכולה להתמודד עם 35 ק"מ?
"מבחינה מקצועית, בטוח שמע"צ מסוגלת, אבל אם היא מקבלת כיום רק 50% מהתקציב לתחזוקה, מאיפה בדיוק יבוא הכסף? מע"צ מתחזקת כיום את כביש 40 הסמוך, שהוא כביש חשוב מאוד ואין לה את התקציב לתחזק את שני הכבישים ברמה גבוהה".
- מדוע לא פרסמתם מכרז לאחזקת הקטע הדרומי, כפי שדרש החשכ"ל?
"כל דבר נבחן לגופו של עניין. הכל עשינו על השולחן ובפיקוח של הכנסת. לדעתי, מנהל תקין שלא מייצר כלום ואתה נשאר רק עם מנהל תקין, זה לא הפתרון שמתאים לי. בהליך של המו"מ אנחנו הורדנו את דרך ארץ לרמת עלות. לדרך ארץ יש יתרון יחסי מאחר והם מפעילים את הקטע המרכזי ואנחנו הצלחנו לנצל אותו להורדת העלויות וגביית אגרה מופחתת מהנהגים".
- האם אתם לא חוששים מההשפעה שתהיה לגביית האגרה על היקף הנסיעה בכביש?
"לא. אני חושב שההשפעה תהיה שולית. מי שכבר נוסע על כביש 6, אם הוא ישלם 20 שקלים או 22 שקלים, זה לא מה שיעשה מבחינתו את ההבדל. ההחלטה באה אחרי ויכוחים ומו"מ ארוך שניהלנו יחד עם אגף התקציבים באוצר. הגשנו הצעה הגיונית. אנחנו רוצים לייצר תהליך שהאזרח בדרום הארץ לא ירגיש כאזרח סוג ב'".
- ועדת הכלכלה בינתיים קיבלה את עמדת זליכה.
"לצערי רוב האנשים מדברים בסיסמאות, והודעתי ליו"ר ועדת הכלכלה, גלעד ארדן, שאני רוצה מענה מקצועי ולא פופוליסטי. הטעונים שהצגנו הם מקצועיים. אין לי ויכוח עם האוצר. החשכ"ל האחרון התנהל כפופוליסט במקום להציג את הנתונים הפיננסיים. לבוא בטיעון כזה זה מאוד קל, אבל לא בהכרח יביא את הפתרון הטוב לנהגים. אציג את הנושא לחשכ"ל הנכנס, שוקי אורן, ואני מקווה שאנחנו נשכנע אותו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.