בספרו של ברק אובמה, Dreams From My Father, המתאר את זיכרונותיו מתחילת דרכו, הוא כותב על ראשית שנות ה-80, כאשר החל לעבוד בוול סטריט וניצב בפני פרשת דרכים בחייו. כעבור כמה חודשים הוא לקח על עצמו עבודה שונה בתכלית: פעיל קהילתי בשכונת עוני בשיקגו. לאחר מכן, הוא ילמד בהרווארד ויהפוך לסטודנט אמביציוזי למשפטים, אך זה יקרה כמה שנים אחר כך.
ביוגרפיה רלוונטית
"לעיתים, אחרי פגישות עם אנשי כספים יפניים או סוחרי אג"ח גרמנים, הייתי בוחן את דמותי שהשתקפה בדלתות המעליות, בחליפה ובעניבה עם תיק ג'יימס בונד, ולשבריר שניה הייתי מדמה את עצמי כמנהיג תעשייה שנובח פקודות, סוגר עיסקאות, לפני שנזכרתי מי היה זה שאמרתי לעצמי שאני רוצה להיות", כתב אובמה.
יותר מכל מועמד אחר לנשיאות, דמוקרט או רפובליקני, אובמה שזר את המסרים הפוליטיים החשובים שלו לתוך סיפורו האישי. ממש כפי שביל קלינטון חיבר את ההבטחה שלו להזדמנות כלכלית עם הביוגרפיה של נער עני שגדל "בעיר שנקראה תקווה", אובמה הפך את המסר הפוליטי והמסר האישי לסיפור אלקטורלי קוהרנטי.
בניגוד להילארי קלינטון, שהרקע שלה הוא המעמד הבינוני באמריקה הבינונית של הזרם המרכזי, שאינו מתחבר להבטחת הבחירות המרכזית שלה להביא ניסיון ויכולת מוכחת לבית הלבן, המסר המרכזי של אובמה בנוי מחתיכה אחת: האיש והפלטפורמה שלו אחידים. המוטיב של הצלחה צנועה מאוד ורקע גזעי מעורב ששוטף להצלחה בעולם, הוא מוטיב אמריקני מאוד.
אובמה, שנולד בהוואי לאב קניאתי (שהוא בקושי הכיר) ולאם לבנה מקנזס, נתקל בביקורת מצד אפריקנים אמריקנים רגילים, יותר על כך שהוא "מתנהג יותר מדי כמו לבן". אך אובמה הצליח להפוך את מוצאו המעורב לאישיות חדשה שבה הוא נשאר שחור אך מושך לבנים מפני ש"הוא אינו מזכיר להם כל הזמן שהם לבנים, כפי שעושה ג'סי ג'קסון", בהגדרת אחד הפרשנים הפוליטיים.
היסטוריה שחורה
באותו האופן שבו מגייס אובמה את הכריזמה שלו במדינות "דמוקרטיות" ו"רפובליקניות" כאחת, הוא זוכה לתמיכה במדינות שכולן לבנות, כמו איווה (96% לבנים). עד יום חמישי שעבר, איווה מעולם לא הצביעה לטובת מועמדים שחורים. זה קורה גם בדרום קרוליינה, ש-30% מתושביה שחורים ושבה הוא מוביל בסקרים לפני הפריימריז שייערכו במהלך ינואר.
כאשר אובמה מזמין דמויות אפריקניות-אמריקניות להתלוות אליו בקמפיין שלו, הוא מעדיף דמויות שיש להן משיכה רב-גזעית כמו אופרה וויניפרי, שתוכנית הטלוויזיה שלה פונה להמוני צופים, ודבאל פטריק, המושל השחור הראשון של מסצ'וסטס, על פני פוליטיקאים שחורים מסורתיים כמו ג'סי ג'קסון ואל שרפטון.
"אובמה מציע לאפריקנים-אמריקנים את ההזדמנות להיות הנשיא השחור הראשון בתולדות ארה"ב, וללבנים הוא מציע את הסיכוי להתעלות מעל לחלוקה הגזעית המסורתית", אומר פעיל במטה הבחירות שלו. באותו אופן, אובמה משלב את הבטחתו בתחום מדיניות החוץ "להחזיר לאמריקה את מעמדה המוסרי בעולם" עם התזכורת שהוא למד בבית ספר באינדונזיה (לאמו היו נישואים קצרים עם גבר אינדונזי) ושיש לו קרובי משפחה בקניה.
ילדות אקטואלית
כמה משקיפים פוליטיים, כמו קארל רוב, האסטרטג של ג'ורג' בוש, מלגלגים על ניסיונו של אובמה להפוך חוויית ילדות של ארבע שנים לכלי במדיניות החוץ או ליכולת לדעת מה חש העולם ביחס לארה"ב.
הילארי קלינטון כינתה את אובמה "נאיבי וחסר אחריות" אחרי שהוא התחייב לנהל שיחות עם הדיקטטורים הגרועים ביותר בעולם בשנתו הראשונה בבית הלבן.
אך כאשר אובמה חוזר על ההתחייבות הזו בקמפיין שלו, הקהל מגיב במקרים רבים בתשואות רמות. הבטחה פופולרית נוספת שלו היא להיצמד לחוקה האמריקנית - בניגוד למה שנתפס כצפצוף של ג'ורג' בוש על החוקה מאז אירועי 11 בספטמבר 2001.
ניסיון דל
וגם ההבטחה הזו עולה בקנה אחד עם הביוגרפיה שלו: אובמה היה העורך השחור הראשון של ""Harvard Law Review והירצה על משפט חוקתי באוניברסיטת שיקגו. "אני אהיה נשיא שקרא את החוקה, לימד את החוקה ומאמין בחוקה", הוא מכריז.
היריבים, כלומר רוב המימסד של המפלגה הדמוקרטית שתומך בדרך כלל בהילארי קלינטון, מצביעים על כך שהקמפיין של אובמה חזק - אולי אפילו מחשמל - מבחינה רטורית, אך דליל מאוד בפרטים. לדעתם, הצבעה עבור אובמה, שמשלים רק חצי כהונה בסנאט וכיהן שמונה שנים בבית המחוקקים של אילינוי, תהיה משולה ל"משחק קובייה", שאמריקה אינה יכולה להרשות כעת לעצמה. נשיא כמו אובמה יצטרך ללמוד הכל מהתחלה בבית הלבן.
יש כאלה המשווים את אובמה לנשיא, שנבחר עם ניסיון מצומצם מאוד, וכהונתו התבררה כהרסנית - ג'ימי קרטר ב-1976, אחרי הסיוט של ריצ'רד ניקסון. גם אובמה מציג את עצמו כנוגדן לכל מה שאמריקנים רבים רואים כשנים השחורות של ממשל בוש הבן. "מה שאמריקה והעולם צריכים היא תקופה של ריאליזם ויכולת בבית הלבן", אומר תומך בולט בהילארי קלינטון. "אובמה מציע לנו השראה היכן שאנחנו צריכים זיעה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.