אפקט הסאב-פריים: זינוק של 25% בדחיית משכנתאות ע"י בנקים בישראל; "הפקידים חוששים משאלות קשות וממשבר שיטלטל את שוק הנדל"ן"

כך עולה מבדיקה של חברת AMG משכנתאות, מקבוצת מודלים כלכליים; מנכ"ל החברה: "אנו עדים בחודשים האחרונים ליתר נוקשות במערכת הבנקאית בבואה לאשר הלוואות משכנתא"

בדיקה של חברת AMG משכנתאות, מקבוצת מודלים כלכליים, מעלה כי חלה עלייה של כ-25% בדחיית אישורי המשכנתאות המוגשים לבנקים בשלושת חודשים האחרונים, לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

מהבדיקה שערכה החברה עולה כי בתקופה המקבילה אשתקד אישרו הבנקים כ-80% מהבקשות לקבלת משכנתא. זאת לעומת כ-73% מהבקשות שאושרו ע"י הבנקים בחודשים האחרונים. ב-AMG מייחסים את הירידה החדה בהיקף אישורי בקשות המשכנתאות בחשש המערכת הבנקאית בארץ מתופעת משבר הסאב-פריים ופסיקה שהתקבלה לאחרונה שהפחיתה בצורה ניכרת את יכולת הבנקים מלגבות את החוב מהערבים ומלווים נוספים.

"בעקבות מספר גורמים בניהם משבר הסאב פריים בארה"ב וכן רעיונות אשר קורמים עור וגידים בתקופה האחרונה שמטרתם להגן על הלווים אך בפועל יקשו על הבנקים לממש נכסים של לווים אשר לא עומדים בתשלומים החודשיים, אנו עדים בחודשים האחרונים ליתר נוקשות במערכת הבנקאית בבואה לאשר הלוואות משכנתא", אמר עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות.

"פקידי הבנק מפחדים מטלטלה בשוק כפי שקרה בארה"ב, בעקבותיה יעלו שאלות קשות על תהליך אישור ההלוואה. בית המשפט נתן גושפנקא לפחד זה בפסיקותיו אשר קבעו כי על הבנק מוטלת האחריות לבחון היטב את מצבו הפיננסי של הלווה ולהעריך היטב האם הלווה יכול לעמוד בתשלומי ההלוואה ומה הסיכון שכרוך במתן הלוואה לאותו אדם".

בחברה אומרים כי חשוב להדגיש כי הנתונים שנמצאים בבנקים מעידים על אחוזים גבוהים יותר של אישור הלוואות. פער זה נגרם בשל העובדה שחלק גדול מהלווים נדחים כבר בשלב הראשון של הגשת הבקשה, עוד טרם קליטת הבקשה במערכות המחשוב הבנקאיות, ולכן אינם נכללות בסטטיסטיקה של הבנקים.

קמינסקי מבקש להדגיש כי בקשות רבות נדחות על הסף ע"י פקידי הבנק בשל אי הבנת המצב הפיננסי של הלווה והביקורת הקשוחה אשר לעיתים משתקת את יכולת הפקידים למצוא פתרונות יצירתיים למצב הלווה.