לקדם הטבות לבנייה ירוקה

גם בישראל נדרשת התערבות ממשלתית ליצירת תמריצים והקלות במס לקבלנים, כגון מתן מענקים, הגדלת אחוזי הבנייה, הפחתת המע"מ או ביטולו ועוד

הבנייה הירוקה משפיעה רבות על ענף הנדל"ן בעולם. אין ספק, כי במרוצת הזמן הבנייה המסורתית תאבד מערכה והבנייה הירוקה תהפוך לסטנדרט המינימלי.

החרפת המשבר האקלימי הגלובלי בשנים האחרונות הפכה את האדריכלות בת קיימא לנושא החם בסדר היום המקצועי. תקנים לבנייה ירוקה במדינות רבות בעולם קיימים כבר עשרות שנים, אולם רק לאחרונה נהפכה קבלת תו תקן לבניין ירוק גם לעניין להתהדר בו.

הבנייה הירוקה מציעה סביבת עבודה בריאה יותר, חסכון באנרגיה ותמריצי מס. חברות הפעילות כיום במדינות רבות כמו ארה"ב, קנדה, אנגליה, יפן וגרמניה, ושטרם עברו לבנייה ירוקה, נמצאות בעמדת נחיתות ביחס למתחרותיהן.

הסיסמא "ירוק הוא גזעי" (Green is Cool), שהוכרזה לפני עשור, הכניסה את האדריכלות הירוקה למועדון היוקרה הבינלאומי. גם הנדל"ן, כמו בכל תחום מסחרי, פועל על-פי צו האופנה. האופנה האחרונה, שתופסת תאוצה בעולם ומתחילה את דרכה בישראל, היא ה"בנייה הירוקה".

אין לי ספק כי בנייה ירוקה היא חלופה בה כולם יכולים לצאת נשכרים. הבעיה כרגע נעוצה בחוסר מודעות ובהעדר יכולתו של הלקוח להבין את "סגירת המעגל" הפועלת לטובתו. עלות הבנייה תהיה יקרה יותר בכ-6% בלבד, אך החזר השקעה זו יהיה בטווח של 3-5 שנים, ובטווח הארוך, מעבר להיותו של המבנה נעים ובריא יותר, העלויות השוטפות לתחזוקתו יהיו נמוכות יותר.

מדינות רבות פיתחו תקני בנייה חוסכי אנרגיה, והממשלות במדינות אלה מעניקות הלוואות בתנאים מועדפים למי שבונים או רוכשים בתים ודירות מגורים שהוקמו על-פי התקנים החדשים.

גם בישראל נדרשת התערבות ממשלתית ליצירת מערכת תמריצים כלכליים והקלות במס שיעודדו את הקבלנים ליישם את הבנייה הירוקה, כגון מתן מענקים, הגדלת אחוזי הבנייה, הפחתה או ביטול של מע"מ על מכירת דירות בבנייה ירוקה והעמדת מקורות מימון זולים. כמו כן, יש לקבוע תקן בנייה ירוקה מחייב, אשר יכלול חלק ממרכיבי התקן הקיים, שהינו בגדר המלצה בלבד כיום.

נוסף על כך, יש להירתם להעלאת המודעות ליתרונות הבנייה הירוקה ע"י אימוץ התקן בסקטור הציבורי, אשר יהווה דוגמא והשראה לסקטור הפרטי-עסקי.

חמשת המערכות הבסיסיות אליהן מתייחס התכנון האדריכלי האקולוגי הן: אדמה, מים, אנרגיה, צמחיה וחיים. שילוב המערכות הללו עם הבנייה המסורתית עונה על הגדרת "בנייה ירוקה".

בנייה ירוקה היא אוסף של שיטות תכנון ובינוי שנועדו להקטין את טביעת הרגל האקולוגית של בניינים ויישובים על-ידי הקטנת השימוש שלהם באנרגיה, מים וחומרי גלם, ועל-ידי הגנת ההשפעה על הסביבה ובריאות האדם, על-ידי שיפורים של מיקום, תכנון, בנייה, תפעול, תחזוקה והריסה של הבניין. את העקרונות של בנייה ירוקה ניתן לשלב לא רק בבניינים חדשים, אלא גם בבניינים העומדים בפני שיפוץ. בישראל פועלות לא מעט חברות המתמחות בנושא זה. כך למשל, במהלך השיפוץ ניתן להכניס לתוך הבניין מערכות החוסכות באנרגיה ובמים ומערכות בקרת אוויר צח.

התקן לבנייה ירוקה אושר בנובמבר 2005 על-ידי הוועדה הטכנית לבנייה ידידותית לסביבה שבמכון התקנים. תקן הבנייה הירוקה הוא כלי המאפשר את השגת מטרות הבנייה הירוקה. התקן הוא מערכת קריטריונים ודרישות אשר עמידה בהם מקנה קבלת אישור של מבנה ירוק - "תו ירוק", המהווה גם יתרון שיווקי להוכחת איכות הפרויקט.

הכותב הוא ראש מגזר הנדל"ן בפרימת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte ברייטמן אלמגור.