פרויקט מיוחד: מיהם הפסיכולוגים והפסיכיאטרים המובילים בישראל, מה האני מאמין שלהם וכמה הם גובים לשעה

מרבית הפסיכולוגים המנוסים גובים כ-400-500 שקל לפגישה, אבל הבכירים גובים יותר. הרבה יותר ; מתי כדאי ללכת לפסיכולוג, מתי עדיף לבחור בפסיכיאטר - ואיזו התמחות מתאימה לכל אחד?

מתי לפנות לפסיכולוג ומתי לפסיכיאטר

"ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר דומה להבדל בין אדם שמכיר היטב לוחמת חי"ר לעומת כזה המכיר חי"ר ושריון", מסביר פרופ' צבי זמישלני, מנהל בית החולים גהה ולשעבר יו"ר איגוד הפסיכיאטרים. "לאדם שאף פעם לא ראה טנק יש מגבלה לנהל קרב. אני חושב שלפסיכיאטרים יש יכולת יותר טובה לעשות אבחון ולתת טיפול הוליסטי", הוא מחדד.

זמישלני טוען שההבדל הבסיסי הוא בנכונות לקבל טיפול תרופתי: "כשאדם פונה אליי אך לא רוצה לקחת תרופות, אינני מקבל אותו. מי שאינו רוצה להתייחס לבעיה שלו באופן רפואי, צריך ללכת לפסיכולוג. פסיכותרפיה יעילה כמו הליכה לתיאטרון או כמו טיול באוויר הצח, אבל אינה מספקת טיפול ייחודי לשום מחלה". לכן, הוא טוען, היתרון של הפסיכיאטרים ברור.

מאיר נדב, הפסיכולוג הראשי של בית החולים סורוקה, חולק על זמישלני: "אין דיכוטומיה בין טיפול תרופתי לפסיכותרפיה. להפך, ידוע כי בבעיות של דיכאון וחרדה טיפול משולב תרופתי ופסיכו-תרפויטי יוצר את האפקט הטוב ביותר מבחינת המטופל.

אדם צריך לפנות לפסיכולוג קליני אם יש לו קשיים בין-אישיים, קושי ביצירת קשר, בעיות בזוגיות, היעלבות ופגיעה, קשיים ביחסי העבודה, היעדר חברים, אבל לא פתור, קשיים ביצירת וגיבוש זהות, ובאופן כללי יותר, בעיה שמקורה בהתנהגות. פסיכולוג קליני אחראי מפנה את המטופל לטיפול תרופתי במקביל לטיפול הפסיכותרפויתי כאשר הוא חש שיש צורך בכך. כפסיכולוג קליני, קשה לי לתאר מקרים בהם רק טיפול פסיכיאטרי, לבדו, עשוי להועיל, למעט במצבים פסיכוטיים".

פסיכואנליזה

* פרופ' יורם יובל, פסיכואנליטיקאי ופסיכיאטר: "צריך להיזהר מלחשוב שהאמת נמצאת כולה אצלנו"

תפקיד: ראש המכון לחקר הרגשות באוניברסיטת חיפה.

השכלה: ד"ר לרפואה מהאונ' העברית בירושלים וד"ר לנוירובילוגיה ממכון וייצמן. התמחות בפסיכיאטריה ובוגר המכון הפסיכואנליטי באוניברסיטת קולומביה.

ניסיון: 16 שנה.

התמחות: בעיות ביחסים ובדימוי העצמי, הפרעות אישיות, דיכאון, חרדה.

שיטת טיפול: "פסיכואנליטיקאי המטפל בגישה ההתייחסותית (בינאישית). המטפל אינו רק צופה אלא גם משתתף בתהליך הטיפולי. הוא מביא את עצמו ואינו מנסה להסתיר את זהותו (בניגוד לאידיאל המסך הריק של פרויד). לעיתים קרובות הקשר בין המטפל למטופל הוא שמרפא ומאפשר צמיחה ושינוי".

אני מאמין: "צריך להיזהר מלחשוב שהאמת נמצאת כולה אצלנו ובשיטה הטיפולית שלנו. אפשר לשלב טיפול תרופתי עם טיפול שיחתי ולרבים זה הטיפול המיטבי. היום ברור מעל לכל ספק שכשהנפש סובלת גם המוח סובל, כי המוח הוא איבר הנפש. כמו שהורדנו את הסטיגמה מטיפול בשיחות, הגיע הזמן שנוריד אותה גם מטיפול תרופתי".

מחיר: 800 שקל לפגישה.

עמנואל ברמן, פסיכולוג: "דרוש מענטש"

תפקיד: ראש התוכנית ללימודי תעודה בפסיכותרפיה באוניברסיטת חיפה, חוקר של כתבי פרויד.

השכלה: דוקטורט מאוניברסיטת מישיגן, התמחות בפסיכולוגיה קלינית בניו יורק, פוסט דוקטורט באוניברסיטת ניו-יורק. בוגר המכון הישראלי לפסיכואנליזה.

ניסיון: 35 שנה.

התמחויות - מגוון: "אני מתעניין באדם כולו. לא צריך מומחה שמטפל בדפוס מסוים, צריך מישהו אמין ואכפתי, "מענטש", שרגיש לאנשים.

שיטת טיפול: פסיכואנליזה ופסיכותרפיה דינאמית - גישה שמאמינה בדו-שיח חופשי ורחב בין המטפל והמטופל, שמנסה להבין את מכלול דפוסי החיים ודרכי ההתמודדות של המטופל.

אני מאמין: "שם דגש על החוויה הספונטנית, על היכולת לפעול מתוך צרכים אישיים ולא לפי ציפיות משפחתיות או קבוצתיות. חשוב להבין מי אתה ולמה אתה באמת זקוק. טיפול, במקרה הטוב, הוא קרש קפיצה ליכולת לדבר מעומק הלב".

מחיר: 340-400 שקל לפגישה.

טראומות, דיכאון וחרדה

פרופ' שמשון רובין, פסיכולוג: "שכול הוא וריאציה על קשר שיצרנו"

תפקיד: מרצה באוניברסיטת חיפה. מטפל, חוקר ותיאורטיקן מהמובילים בתחום השכול.

השכלה: תואר שני ושלישי מאוניברסיטת בוסטון, ארצות-הברית.

ניסיון: מעל 30 שנה.

מומחיות: התמודדות עם שכול על סוגיו (חקר בין היתר הורים לחיילים שנפלו, הורים לילדים שנהרגו בתאונות ואחים שכולים). רוב המטופלים מגיעים עם בעיות 'רגילות', דוגמת דיכאון, זוגיות, משמעות בחיים, קשיים בינאישיים ותקשורת הורים-ילדים.

שיטת טיפול: "מתאים את עצמי לצרכי המטופל. משתמש לרוב בטיפול אינדיווידואלי, אך גם זוגי ומשפחתי. בד"כ משתמש בגישה פסיכודינמית-הומניסטית עם גוון התנהגותי בעת הצורך. בתחום אובדן, משתמש לעיתים במנהגים מתרבויות יהודיות ואחרות, כמו לכתוב מכתב לנפטר או לשרוף ולפזר את האפר".

אני מאמין: "התמודדות עם שכול היא וריאציה על הקשר שיצרנו עם אנשים. השאלה איך לקיים קשר עם אחרים זאת מטלת החיים, גם עם כאלה שאינם חיים. יש אנשים שנמצאים איתנו רק דרך העולם הפנימי שלנו, וגם זאת מערכת יחסים. מהות העניין הוא כיצד לארגן מחדש קשר שהיה חיצוני ולהפוך אותו לקשר פנימי".

מחיר: 450 שקל לייעוץ, 400 לפגישת טיפול.

פרופ' ישראל אור-בך, פסיכולוג: "הטיפול הוא עבודה מול אויב משותף"

תפקיד: פרופ' מן המניין בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן. זכה לפרס הוקרה מטעם האגודה האמריקנית למניעת התאבדויות וכן מטעם האגודה הבינלאומית למניעת התאבדויות, על תרומה משמעותית לחקר הנושא.

השכלה: ישיבה יוניברסיטי, התמחות בבית הספר לרפואה על-שם אלברט איינשטיין.

ניסיון: 35 שנה.

התמחות: נטיות אובדניות ומצוקות רגשיות קשות, שמובילות לרצון לוותר על החיים.

שיטת טיפול: "משתמש בכל אמצעי שעולה על הדעת".

אני מאמין: "במפגש עם מטופל שרוצה לוותר על חייו, צריך ללכת איתו למקום האפל הזה של מאוויי ההתאבדות, כך שגם אני אוכל לראות את נקודת המבט, מדוע אין יותר טעם בחיים. הטיפול הוא עבודה מול אויב משותף, ההרס העצמי. בהרבה מקרים לא יודעים אם המטופל יחזור לפגישה הבאה.

"ההצלחה תלויה בגרעין של רצון מצד המטופל לצאת מן המצב, והסיפוק בה הוא עצום".

מחיר: בסביבות 400 שקל לפגישה.

ד"ר אשר שיבר, פסיכיאטר: "שימוש יתר בתרופות מטעה לחשוב שיעילותן ירדה"

תפקיד: מנהל המחלקה לפסיכיאטריה בבי"ח סורוקה בבאר-שבע.

השכלה: ד"ר לרפואה מאוניברסיטת בן-גוריון, התמחות בפסיכיאטריה.

ניסיון: למעלה מ-20 שנה.

התמחות: חרדה, דיכאון, הפרעות פסיכוסומטיות והקשר בין פסיכיאטריה ורפואה ראשונית.

שיטת טיפול: בהתאם למקרה - לעתים טיפול תרופתי, לעתים טיפול שיחתי בטכניקה מסוימת. לא מאמין בטכניקה בלעדית.

אני מאמין: "טיפול תרופתי, למרות ההתקדמות הרבה שחלה בתחום, חייב להיעשות אך ורק על-ידי רופא משפחה מנוסה או פסיכיאטר. חשוב להשאיר להם את שיקול הדעת ולא להפעיל לחץ כתוצאה מכניעה ללחצים חברתיים ולאופנות. כשיצא הפרוזאק בפעם הראשונה, המון אנשים החלו לקחת אותו כאילו נמצאה גלולת האושר. שימוש-יתר בתרופות מטעה לחשוב שיעילותן ירדה, אך הוא נובע מכך שהן נלקחות ע"י אנשים שמלכתחילה לא היו צריכים אותן".

מחיר: 1,000 שקל לפגישה.

פרופ' ראובן (רובי) דר, פסיכולוג: "אני בעד להסתייע בכל דבר שעוזר"

תפקיד: ראש המגמה הקלינית בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל-אביב.

השכלה: דוקטורט באונ' ויסקונסין.

ניסיון: 21 שנה.

התמחות: חרדה והפרעות טורדניות-כפייתיות.

שיטת טיפול: טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שמנסה לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות בצורה ממוקדת, ופחות עיסוק בעבר.

אני מאמין: "מטרת כל טיפול מוצלח היא להגמיש את האופנים שבהם מטופלים יכולים לחשוב ולהגיב למצבים, לפתוח אפשרויות. אני תומך בתרופות, זה מוכיח את עצמו.

"אני בעד להסתייע בכל דבר שעוזר, אם בדת, אם זה פילוסופיה או בודהיזם - יש בה הרבה חוכמה שרלוונטית להתמודדות עם סבל".

מחיר: עד 600 שקל לפגישה.

* ד"ר נילי הילמן, פסיכולוגית: "ללמוד לוותר על תובענות היתר שלנו מהעולם"

השכלה: דוקטורט מאוניברסיטת מינסוטה, ארצות-הברית.

ניסיון: כ-30 שנה.

התמחות: פסיכולוגית קלינית ורפואית, עוסקת בבעיות נפשיות מכל הסוגים. התמחות נוספת היא בהתמודדות עם בעיות גופניות, מחלות וטראומות.

שיטת הטיפול: מבוססת על פסיכואנליזה, אך היא אינטגרטיבית ונתפרת בהתאם למטופל. אצל אנשים שעברו טראומה ספציפית, ישנן שיטות מובנות של שחזור הטראומה, שימוש בדמיון מודרך, היפנוזה ועוד.

אני מאמין: "הפסיכולוגיה הרפואית מתמודדת עם דברים שיכולים לקרות לכולנו. זה טיפול באנשים בריאים בבסיסם, לא כזה שנועד לאנשים מהתחום הפסיכיאטרי, אלא למי שכמו כל אחד מאיתנו - חשוף לבעיות בחיים. הבודהיזם הוא תחום שקל לשלב בטיפולים, יש בו דברים שמאוד עוזרים: לקבל את הדברים כמו שהם, לוותר על תובענות-היתר שלנו מהעולם - תובענות שלפעמים גורמת לנו המון סבל.לדעת לקבל את מה שיש ואת הצד החיובי".

מחיר: כ-400 שקל לפגישה.

משפחתי וזוגי

פרופ' איילה מלאך-פיינס, פסיכולוגית: "נפעמת מהחוכמה הלא מודעת בבחירת בן-זוג"

תפקיד: ראש המחלקה למנהל עסקים באוניברסיטת בן-גוריון.

השכלה: דוקטורט בפסיכולוגיה, התמחויות בפסיכולוגיה קלינית ובפסיכולוגיה חברתית ארגונית.

ניסיון: 25 שנה.

התמחות: טיפול זוגי. חוקרת וכותבת ספרים על הנושא.

שיטת טיפול: שילוב של הסתכלות פסיכודינמית (דגש על חוויות ילדות כמשפיעות על בחירות רומנטיות) עם הסתכלות מערכתית (המוקד על הזוגיות ולא על הפרט) ועם טכניקות התנהגותיות בשעת הצורך.

אני מאמין: "יש נטייה להאשים את בן הזוג ולראות את הבחירה בו כטעות. אני לא מקבלת את הגישה הזו. אני עדיין נפעמת מהחוכמה של הלא מודע בבחירת בן הזוג. בד"כ הסיבות שגרמו לנו להתאהב באדם הן הסיבות שיגרמו לנו לסבל בקשר. כשזוג מבין מדוע הבחירה זה בזו הייתה חכמה, קל יותר למקד את הטיפול. אני מאמינה ששווה לנסות לשקם קשר. כשנפרדים, חשוב לעשות זאת באופן שלא יפגע בהורות".

מחיר: עד 600 שקל לביקור. עובדת עם מספר מוגבל של מטופלים, כתוצאה מהיקף המשרה.

ד"ר צחי בן-ציון, פסיכיאטר וסקסולוג: "כל עוד הנר דולק אפשר לתקן"

תפקיד: מנהל המרפאה לתפקוד זוגי ומיני בסורוקה, וסגן מנהל ביה"ח.

השכלה: לימודי רפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, תואר שני במנהל מערכות בריאות, בוגר בית ספר לפסיכותרפיה.

ניסיון: 15 שנות ניסיון בטיפול.

התמחות: מטפל מיני וזוגי, עוסק בעיקר בקשר בין גוף ונפש.

שיטת טיפול: מטפל אקלקטי.

אני מאמין: "באופן כללי, בעיות בתפקוד מיני של גברים הן יותר מורכבות וקשות לפתרון. מה שנדרש הוא: א. תרופות ב. אמונה ביכולת לשנות. נשים הרבה יותר משלימות עם מר-גורלן.

"אם רוצים ללכת למקום חדש, צריך ללכת בדרך חדשה. הרבה פעמים אנשים עוברים טיפול זוגי או מיני ואז חוזרים לסורם עם אותן שגיאות.

"פתרון רוב הבעיות תלוי בנכונות לפתור אותן. נגדיר זאת כך, כל עוד הנר דולק אפשר לתקן".

מחיר: 700 שקל לפגישה (מבוטחים בביטוח משלים זוכים לסבסוד).

הפרעות אכילה ומתבגרים

ד"ר נינה גיא, פסיכיאטרית: "ברגע שבן-אדם באמת מעוניין בשינוי הוא יגיע לזה"

תפקיד: מנהלת אשפוז יום פסיכיאטרי בבית החולים קפלן.

השכלה: בוגרת בית הספר לפסיכותרפיה באונ' תל אביב. לימודי המשך בפסיכיאטריה באוניברסיטת תל-אביב.

ניסיון: 30 שנה.

התמחות: הפרעות אכילה, אנורקסיה ובולמיה, חרדה ופסיכוזות.

שיטת טיפול: טיפול תרופתי, פסיכותרפיה דינמית והיפנוזה.

אני מאמין: "ברגע שבן-אדם באמת מעוניין בשינוי הוא יגיע לזה, הבעיה היא עם אנשים שבאים למטפל ומצפים שהוא יעשה את העבודה במקומם, ויקרה איזה נס והם ישתנו.

"גם לגבי הפרעות אכילה - נערות צעירות, שראיתי שהצליחו להתגבר על אנורקסיה או בולמיה, היו רק כאלה שהגיעו מתוך הבנה שהן צריכות לשנות משהו באישיות, ולא כי ההורים דחפו אותן בכוח".

מחיר: 400-700 שקל, תלוי בטיפול. ניתן לקבל החזר דרך חלק מקופות-החולים.

ד"ר אורית קריספין, פסיכולוגית: "אימון ללא הכשרה בתחום הנפשי עלול להיות מסוכן"

תפקיד: פסיכולוגית ראשית של בית-החולים שניידר.

השכלה: דוקטורט בקלינית באוניברסיטה הקתולית של אמריקה בוושינגטון.

ניסיון: למעלה מ-20 שנה.

התמחות: מתבגרים ומבוגרים צעירים, וכן הפרעות אכילה.

שיטת טיפול: "משלבת שני מקורות. המקור הראשון הוא של תאוריות דינמיות ואקזיסטנציאליסטיות (שמדגישות את הבנת תהליכי נפש האדם, את חופש הבחירה שלו, וחשיבות הקשרים הבינאישים שלו עם הסביבה). המקור הנוסף הוא של הפסיכולוגיה האקדמית-מדעית".

אני מאמין: "לנסות ללמוד יחד עם המטופל מה הם הקשיים, אבל גם מה הם הכוחות שנמצאים אצלו. יש לי קושי רב מאוד עם הקואוצ'רים, שבאמת משתמשים בטכניקות מסוימות, אבל הכשרתם חסרה את הידע של הבנת התפתחות האדם, הפסיכופתולגיה שלו. נקיטת טכניקות של התערבות ללא הבנה של תהליכים נפשיים יכולה להיות מסוכנת".

מחיר: 450 שקל לפגישה.

הכוונה וקואוצ'ינג

ד"ר קרלו שטרנגר, פסיכואנליטיקאי: "מימוש פוטנציאל הוא צורך ביולוגי ממש"

תפקיד: פרופסור באוניברסיטה תל-אביב.

השכלה: דוקטורט באוניברסיטה העברית.

ניסיון: כ-20 שנה.

התמחות: "ייעוצים קצרי-טווח הממוקדים בניסוח אסטרטגיית חיים" (שילוב של קואוצ'ינג וטיפול פסיכולוגי).

שיטת טיפול: "קואוצ'ינג פסיכודינמי", כהגדרת שטרנגר. נועד לעזור לאנשים לנסח לעצמם אסטרטגיית-חיים, שתאפשר לפוטנציאל שלהם לבוא לידי ביטוי. הטכניקה היא שילוב של חשיבה שמקורה בפסיכואנליזה אקזיסטנציאלית, ושל החשיבה האסטרטגית כיצד אדם מעצב את חייו".

אני מאמין: "אנשים יכולים להצליח כלכלית ולהיות אומללים לגמרי. הצלחה אמיתית קיימת כשהעבודה היא ביטוי של מרכיבים מרכזיים בנפש האדם, שיש לו תשוקה אמיתית אליהם. מימוש פוטנציאל מהווה צורך ביולוגי ממש, ואי מימוש פוטנציאל מוביל לסבל".

מחיר: כ-200 דולר לפגישת ייעוץ ("תלוי הקשר").

נחי אלון, פסיכולוג: "הסבל הוא לא קלקול שצריך לתקן"

תפקיד: מלמד במרכז "פסיכודהרמה" ללימוד פסיכולוגיה בודהיסטית, וממייסדי המרכז.

השכלה: בעל תואר שני מהאוניברסיטה העברית.

ניסיון: כ-30 שנה.

התמחות: פסיכולוגיה בודהיסטית, היפנוזה, טיפול בטראומות.

שיטת טיפול: עובד בהשפעה של גישות שונות, עם השפעה גדולה להיפנוזה, לגישה הקוגניטיבית-התנהגותית ולגישה משפחתית-מערכתית.

אני מאמין: "בתפיסה הבודהיסטית, הסבל הוא לא קלקול שצריך לתקן אלא עובדה שצריך לקבל (מה שלא מתקבל בפסיכולוגיה). בתרבותנו יש אשליה שניתן לתקן כל דבר בכוח הרצון, כשהדוגמה הבולטת ביותר היא הספר 'הסוד'.

"זאת אמונה מסוכנת. טיפול נכון צריך לעזור לקבל את העובדה שלא הכל ניתן לשנות, ולא כל מצוקה היא בעיה. מצד שני צריך להיאבק במקום שבו מאבק יכול להועיל".

מחיר: 400-500 שקל לפגישה.

פרופ' יונה טייכמן, פסיכולוגית: "פסיכולוג מודרני צריך לדעת יותר משיטת טיפול אחת"

השכלה: תואר שלישי מאוניברסיטת קולומביה, מיזורי, ושני פוסט דוקטורט.

ניסיון: 35 שנה.

התמחות: עוסקת בעיקר במשפחות ובזוגות, בנוער ובטיפול בדיכאון.

שיטת טיפול: "בנושא של דיכאון אני עובדת בעיקר בשיטה הקוגניטיבית, על-פי אהרון בק".

"השיטה מתייחסת בעיקר לעיוותים בלתי מודעים בחשיבה של המטופל, אשר למעשה הורסים את חייו. המטופל לומד להבין את התהליכים, ומקבל כלים לשליטה עצמאית".

אני מאמין: "פסיכולוג מודרני צריך לדעת יותר משיטת טיפול אחת, ויש לו אחריות להתאים את תפיסת הטיפול לבעיה ולמטופל.

"באשר לעבודה עם בני נוער - זה מאוד מספק לראות בני נוער שנחשבים לקבוצה שלא כל-כך משתפת פעולה עם מטפלים או מבוגרים, נפתחים ומצליחים לפתור בעיות קשות שיכולות להעיב על חייהם בשלב קריטי של התפתחותם".

מחיר: עד 450 שקל לפגישה.

ד"ר סילבנה פניג, פסיכיאטרית: "השיטה הכי יעילה היא גיוס כוח הרצון של המטופל"

תפקיד: מנהלת המחלקה להתערבות במצבי משבר במרכז שניידר לרפואת ילדים.

השכלה: למדה רפואה באוניברסיטת תל-אביב, התמחתה בכמה בתי-חולים בארץ בפסיכאטריה של הילד המתבגר, וגם באונ' ניו יורק.

ניסיון: 25 שנה.

התמחות: הפרעות נפש שפוגעות בגוף, ומומחיות ספציפית בהפרעות אכילה (אנורקסיה, בולמיה, השמנת יתר חולנית).

שיטת טיפול: "השיטה בנויה על כבוד למטופל, שקיפות של התוכנית הטיפולית ובנייתה יחד איתו, תוך חיזוק הרצון לשינוי".

אני מאמין: "מעבר לשינוי הסימפטומטי (עלייה במשקל, להפסיק להקיא וכו'), יש צורך בחוויה מתקנת בקשר הטיפולי. אנשים לא סתם מגיעים למה שהם מגיעים. אני מאמינה שחוויה מתקנת באמצעות הקשר הטיפולי מאוד תעזור למניעת חזרה מחודשת של המחלה".

מחיר: עד 800 שקל לפגישה. יש השתתפות של הקופות.

מאיר נדב, פסיכולוג: "צריך להעז ולקחת סיכונים, אם לא, אנחנו מתים"

תפקיד: הפסיכולוג הראשי של בית-חולים סורוקה בבאר-שבע.

השכלה: תואר שני בקלינית, ודוקטורנט לפסיכולוגיה קלינית.

ניסיון: 19 שנים.

התמחות: גיל התבגרות מאוחר, בעיות זהות, החלטה על כיוונים בחיים, קריירה וכדומה.

שיטת טיפול: "השיטה הפסיכודינמית. מתחילים בהיכרות ואז בהתאם לגישה הפסיכואנליטית הקלאסית - שיקוף ואמפטיה".

אני מאמין: "כולנו תאבי חיים ורוצים למצות את החיים. חוסר הנאה הוא אחד הסימפטומים שאני נתקל בהם בקליניקה. הרבה פציינטים נתקלים בשעמום, לא מתקדמים, חושבים באופן זקן. בטיפול המטרה היא לתת חזון, להעיר קטבים נרדמים באישיות שלא קיבלו טיפוח. אני, למשל, עושה טריאתלון, וזה מכניס בי אתגר ותחרותיות. את החיוניות הזאת אני מעביר למטופלים, שצריך להעז ולקחת סיכונים, אם לא אנחנו מתים".

מחיר: "הגישה היא סוציאליסטית" - עד 400 שקל לפגישה למי שידו משגת, עבור סטודנטים וקולגות המחירים נמוכים יותר.

הורים וילדים

פרופ' חיים עומר, פסיכולוג: "הסמכות שהייתה פעם להורים אינה אפשרית יותר"

תפקיד: פרופ' בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל-אביב ומנהל מקצועי של היחידה להדרכת הורים בבית-החולים שניידר.

השכלה: דוקטורט (על מניעת לידות מוקדמות באמצעות היפנוזה), פוסט דוקטורט מהרווארד.

ניסיון: כמעט 40 שנה.

התמחות: בעיות התנהגות של ילדים - אלימות, הרגלים קשים, נשירה ממסגרות. עובד גם עם הורים ובתי ספר.

שיטת טיפול: שיקום הסמכות ההורית. פיתח שיטה, על פי מודל "ההתנגדות הלא אלימה" של גנדי ומרטין לותר קינג, להתמודדות של מורים והורים עם בעיות התנהגות קיצוניות של ילדים ובני נוער.

אני מאמין: "הסמכות שהייתה פעם להורים אינה אפשרית יותר. ההורה של היום צריך להתאפק ולהתמיד. ענישה אינה ישימה עם מתבגרים, כי מתבגר מעניש בחזרה ולפעמים הרבה יותר חזק. בין הכלים שפיתחנו לפי מודל ההתנגדות הלא אלימה קיים כלי ה'התיישבות': ההורים מתיישבים בחדרו של הילד אפילו שעה שלמה, עד שהילד יציע פתרון כדי שההתנהגות לא תחזור על עצמה. הורים גם יכולים להפסיק לספק לילד הסעות ושירותים מסוג זה".

מחיר: 800 שקל לשעה.

דגנית בן-ניסן, פסיכולוגית: "שינוי בילדים צריך להיעשות דרך ההורים"

תפקיד: פסיכולוגית קלינית ראשית של המכון להתפתחות הילד.

השכלה: תואר שני בפסיכולוגיה קלינית מאוניברסיטת תל-אביב.

ניסיון: כ-20 שנה.

התמחות: הגיל הרך, עבודה עם הורים וילדים, אבחון, ילדים בסיכון, ילדים שעברו ניצול מיני.

שיטת טיפול: טיפול בראייה דינמית, תוך התייחסות לרקע ולעולם הרגשי. בתחום הילדים נפגעי תקיפה מינית עובדת בגישה קוגניטיבית שממוקדת בטראומה.

אני מאמין: "לא מאמינה בשינוי-אינסטנט אלא בתהליכים. בגילאים המאוד-צעירים עיקר העבודה צריכה להיעשות דרך ההורים ולא עם הילד. הרבה פעמים השינויים בילד הם מהירים הרבה יותר מאלה שמתרחשים אצל ההורים, אבל לא מספיק תהליך שמתרחש אצל הילד עצמו, חייב להיות שינוי אצל ההורים כדי שהוא יתפוס".

מחיר: עד 400 שקל לפגישה.

פרופ' אבי שדה, פסיכולוג: "להתערב לפני שהבעיה הופכת וול-דאן"

תפקיד: ראש מרכז אדלר לחקר ההתפתחות והפסיכופתולוגיה של הילד, בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל-אביב.

השכלה: דוקטורט בבית הספר לרפואה בטכניון בפסיכולוגיה ובחקר הפרעות שינה, פוסט דוקטורט באוניברסיטת בראון בארצות-הברית.

ניסיון: 20 שנה.

התמחות: הפרעות שינה בילדים ותינוקות.

שיטת טיפול: טיפול קצר-מועד, שמבוסס על מעורבות של ההורים ועבודה משותפת עם הילדים. בעיות בגיל הרך ניתן לפתור בהדרכה של 2-3 פגישות. כשהילדים גדולים יותר מדובר ב-10-12 פגישות, למעט מקרים חריגים".

אני מאמין: "מי שמגיע בדרך כלל לטיפול הם בדרך כלל ילדים שיש להם הכל, ולפעמים צריך ללמד את ההורים לא להיענות לכל דרישה של הילד. ההמלצה שלי להורים היא לא להתבשל עם בעיה שלא נפתרת בפרק זמן סביר. הורים נרתעים שטיפול יהיה סיפור של שנים, הבעיה הופכת 'וול-דאן', ואז באמת יותר קשה להתערב".

מחיר: 450 שקל לפגישה.

פרופ' עמירם רביב, פסיכולוג: "השתדלות-יתר של הורים מפרנסת פסיכולוגים"

תפקיד: פרופ' באוניברסיטת תל-אביב ודיקן בית-הספר לפסיכולוגיה במכללת אור-יהודה. לשעבר פסיכולוג ראשי במשרד החינוך.

השכלה: דוקטורט מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

ניסיון: כ-40 שנה.

התמחות: פסיכולוג קליני וחינוכי, עוסק בייעוץ להורים וילדים (מגיל 0 ועד 50).

שיטת טיפול: גישה ביהביוריסטית-קוגניטיבית, שימוש בתובנות דינמיות.

אני מאמין: "אני בעד מניעה, שיהיו לפסיכולוגים בסוף פחות קליינטים, לעזור להורים לגדל ילדים טוב יותר. אחת הבעיות השכיחות היא נושא הסמכות הורית. חשוב לסייע ולטפח ילדים, אבל השתדלות-יתר של הורים מפרנסת פסיכולוגים. תכליתו המרכזית של החינוך היא לסייע לילדים לבנות בהדרגה מנגנון לדחיית סיפוקים מיידיים. אלה יסודות של הצבת גבולות".

מחיר: 300-500 שקל לפגישה.