הדופק חלש, אבל שוק הנדל"ן האמריקני עדיין חי

מתווכי נדל"ן אומרים שהם מתחילים להרגיש סימני חיים בקרב לקוחות המעוניינים לרכוש בתים

הנתונים היבשים אמנם אומרים שלא רואים את האור בקצה המנהרה של המשבר בשוק הדיור האמריקני, אך מתווכי נדל"ן אומרים שהם מתחילים להרגיש סימני חיים בקרב לקוחות המעוניינים לרכוש בתים. קשה עדיין לדבר על מגמה, אך מחירי הנכסים הנמוכים והמשכנתאות הזולות מוציאים אנשים משנת החורף, לפחות בכמה שווקים. אם המוכרים מוכנים לרדת במחיר, הקונים מוכנים להציע מחיר, אומרים סוכני הנדל"ן.

"אם אתה מוכר שלא מחפש מחיר בשמיים, אני חושבת שהבית שלך יימכר די מהר", אומרת ויקטוריה הנברי הווארד, מתווכת נדל"ן בסוכנות קולדוול באנקר בוושינגטון. מתווכים מספרים סיפור דומה בכמה מקומות אחרים, לפי חברות תיווך שיש להן רשת רחבה של סניפים, כמו רימקס אינטרנשיונל.

אם העדויות מהשטח יתבררו כבנות קיימא, ייתכן שהחל המפנה מאחת ההאטות החריפות ביותר בשוק הדיור שנרשמו במאה השנים האחרונות. אך הדופק עדיין חלש, מה שיכול להצביע על התייצבות יותר מאשר על התאוששות. בנוסף לכך, הבנקים דורשים כיום מקדמות גבוהות יותר ואשראי נקי, כדי למנוע עוד חדלות פירעון של הלוואות ועיקולי בתים, מהסוג שפקד את השוק בשנה האחרונה. אם הקונים עוברים את המכשולים הללו, הם יכולים לגלות שפע של מבחר, ולחפש הזדמנויות.

בין אלו שנמשכים למחירים הנמוכים גם קריסטן וורנר, עורכת דין בחברת ביטוח בת 30, ובעלה ג'יימס, בן 32. שמחפשים כעת ברצינות את ביתם הראשון אחרי כמה שנים שלא היו פעילים בשוק.

המשכנתה שאושרה להם מראש, יחד עם העובדה שהם אינם צריכים למכור דירה, עשויים להחליק את התהליך הזה, וכמות הבתים העומדים למכירה בלונג איילנד או בפרברים של ניו יורק, אומרת שיש להם סיכוי גבוה למצוא את בית החלומות שלהם.

אבל, לתשומת לב המוכרים, בני הזוג וורנר באים עם ציפיות לעסקה זולה. "אנחנו מחפשים משהו שהוא במצב של כניסה מיידית. אני לא מרתה סטיוארט ובעלי לא בוב וילה (כוכב סדרת הטלוויזיה "שפץ ביתך")", אומרת קריסטן.

האביב הוא העונה שבה מתחילים קונים כמו הוורנרים לחפש ברצינות דיור, ובמקרים רבים העונה הזו קובעת את הטון בשוק לכל השנה. על רקע אווירת המיתון הכלכלי, הכלכלנים עוקבים השנה אחרי ההתפתחויות בשוק הדיור מקרוב מאוד, בחיפוש אחר סימני הבראה.

כמה מתווכי נדל"ן כבר מבחינים בהבראה הזו. "יש בהחלט יותר תנועה", אומרת פטרישיה ג'אמבלוו, מתווכת בחברת ריאלטי אקזקיוטיבס, בעת שקיימה "בית פתוח" לבית שנמכר בסאות' האמפטון בלונג איילנד בתחילת החודש. "הרבה מוכרים כבר התאימו את המחירים שלהם למצב".

במקום אחר בלונג איילנד, בעיירה ביי-שור, הרבה יותר אנשים באו באחרונה ל"בית פתוח" של נכס שעמד למכירה מאז ספטמבר. המוכר הוריד את המחיר המקורי שלו, 439 אלף דולר, ל-384 אלף דולר והבית נמכר לבסוף ב-10,000 דולר פחות מזה.

ג'ק קריידר, סגן נשיא לשירותים אזוריים בחברת רימקס, אומר שאמנם מוקדם מדי להבחין בהתאוששות ברורה בשוק, אך כמה מהמתווכים של החברה משוכנעים שהם רואים את התחתית. למשל המתווך האחראי על כמה סניפים של החברה במחוז אורנג' הגובל בלוס אנג'לס, שדיווח שהמכירות במארס היו כפולות לעומת פברואר, ושבאפריל ישנה כבר כמות כפולה של חוזים לעומת מארס.