שפיר הנדסה: ביטול הקו לירושלים יגרום נזק של מאות מיליוני שקלים

חברת התשתיות מאיימת כי תתבע מהרכבת והמדינה את מלוא הנזק אם יוקפא הפרויקט

חברת התשתיות שפיר הנדסה, שבשליטת משפחת שפירא, מאיימת להגיש תביעת פיצויים נגד רכבת ישראל ומשרדי הממשלה בגין העיכובים בהקמת קו הרכבת המהיר לירושלים. כך עולה ממכתב ששיגר ישראל שפירא, מבעלי השליטה בחברה, לשר האוצר רוני בר-און ושר התחבורה, שאול מופז.

עתיד הקו המהיר לירושלים מוטל בספק, עקב החלטת משרד האוצר לעצור את העברת הכספים לרכבת בעקבות חריגה של 4 מיליארד שקל בתקציב הפיתוח. בתחילת יוני צפויה פגישה מכרעת בין שרי האוצר והתחבורה בנוגע לתקציב הרכבת.

במכתב שנשלח לשרים ציין שפירא, כי ביטול הפרויקט יסב לחברה נזקים בהיקף של מאות מיליוני שקלים. "לביטול פרויקט בסדר גודל כזה ובדרך כזאת, והנגזר ממכרז בינלאומי, השלכות מרחיקות לכת. ביטול הפרויקט יסב נזקים בשיעור של מאות מיליוני שקלים, אובדן הזדמנויות עסקיות, הוצאות ישירות ועקיפות שנגרמו למיזם וכו'", כתב שפירא. הוא הדגיש, כי "ברור שהמיזם המשותף יעמוד על אכיפת מלוא זכויותיו לביצוע הפרויקט בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותו, כולל גם כיסוי נזקיו".

כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", שפיר הנדסה, יחד עם חברת הכרייה האוסטרית אלפיין, זכתה במכרז הענק לכריית המנהרות בקו המהיר לירושלים בקטע שבין שער הגיא לעמק הארזים, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל. החברות זכו במכרז לביצוע הפרויקט לפני יותר מחצי שנה, אך למרות זאת העבודות טרם החלו בגלל היעדר פתרון לבעיית פינוי העפר, דבר שצפוי לדחות את השלמת הפרויקט ל-2013.

שפירא מציין במכתבו, כי מאז מועד הזכייה הוציאה החברה מיליוני שקלים לקידום הפרויקט, והחלה להיערך לרכישת ציוד ואמצעים לביצועו. לדבריו, למרות זאת מעכבת הרכבת את חתימתה על החוזה שנחתם בין הצדדים באמתלות טכניות שונות ומשונות.

הצעתה של שפיר במכרז לכריית המנהרות היתה נמוכה בכ-250 מיליון שקל מההצעה המתחרה במכרז. שפירא ציין עוד, כי כל ניסיון לחדש את הפעילות בפרויקט לאחר ביטולו או השהייתו, ייקרו את ביצועו במאות מיליוני שקלים. בחברה דורשים משרי האוצר והתחבורה לשקול את הנזקים העצומים שעלולים להיגרם לפני שתתקבל החלטה בעניין עתיד הקו המהיר לירושלים.