הערב נערך טקס חגיגי לחנוכת גשר המיתרים בירושלים. הגשר אמור לשמש את הרכבת הקלה אך הבעיה היא שלא בטוח שהגשר בכלל יוכל לשאת 650 טון של רכבות.
ל"גלובס" נודע, כי מאחורי הקלעים התעורר ויכוח בין קבוצת סיטי פס (זכיינית הרכבת הקלה) לבין "תוכנית אב לתחבורה" (גוף ממשלתי שאחראי על הפרויקט) בשאלה מתי לבצע בדיקת עומסים בגשר. מדובר בבדיקה חשובה שלאחריה יוחלט האם מבחינה בטיחותית הגשר יוכל לעמוד במשקל של הרכבות הקלות.
סיטי פס דורשת, שבדיקת העומסים תבוצע לפני שהגשר יועבר לידיה, לצורך הנחת המסילות והתחזוקה השוטפת. לעומת זאת, "תוכנית אב לתחבורה" דורשת, כי סיטי פס תניח את המסילות ותביא את הרכבות בהשקעה של מיליוני דולרים ורק לאחר מכן אדריכל הגשר, סנטיאגו קלטראווה ומהנדסיו, יבצעו את בדיקות העומסים. יש לציין כי הגשר שוקל 4,300 טון וכאמור תוספת שתי רכבות קלות שוקלת עוד 650 טון.
איצ'ו גור, דובר סיטי פס, אמר ל"גלובס" כי "אין ויכוח. לפי ההסכם עם המדינה, סיטי פס אמורה לקבל גשר שיחזיק רכבת לכל צד. באוגוסט נקבל את הגשר והם צריכים לעשות את הבדיקות ולהביא לנו תוצאות. אין טעם להניח פסים על גשר שלא נבדק כי אכן הוא יכול בכלל להחזיק רכבות".
למרבה ההפתעה, גורמים ממשלתיים המעורבים בפרויקט טוענים, כי הדרישה שבדיקה מסוימת תבוצע כבר לפני המסירה לסיטי פס "נראית כמו עוד ניסיון של זכיינית הרכבת הקלה לדחות את לוחות הזמנים". יש לציין כי טרם הוחלט איזו שיטה של בדיקת עומסים תבוצע. יש שיטות פשוטות כמו העמסה של מיכלי מים, ויש שיטות מתוחכמות יותר.
בכל אופן, בהנהלת הפרויקט אומרים כי האחריות העליונה לגשר היא שלהם, האדריכל יקבע מה הבדיקות שיבוצעו, ואין זה עניינה של סיטי פס איזו שיטה של בדיקת עומסים תבוצע ומתי. גורמים בהנהלת הפרויקט חזרו והאשימו את סיטי פס וטענו כי אילו מחר סיטי פס היתה מניחה מסילות ומביאה רכבות, מיד אפשר היה לערוך בדיקות עומסים. לפי אותם גורמים, זכיינית הרכבת הקלה מתעקשת על סעיף בחוזה עמה שקבע כי רק לאחר בדיקת העמסה הגשר יועבר לידיה להנחת המסילות, כדי להרוויח זמן.
מהנדס מומחה לבקרת גשרים אמר ל"גלובס", כי חובה לבצע בדיקת העמסה ויש למסור את הגשר לזכיין כשהוא מושלם. לדבריו, "משרד מהנדסים ישראלי אחראי על הגשר והוא צריך לבדוק גם חלקים שיוצרו באיטליה. ייתכן שההתנגדות של מוריה נובעת מהעובדה שעלות הבדיקה היא מיליון שקל.
"חובה לבצע העמסת ניסיון ועדיף עכשיו מאשר מאוחר יותר, כאשר יצקו כבר את הבטון ויניחו את המסילות. אם תתגלה תקלה קטנה או גדולה, או צורך לשפר חיזוק או ריתוך, מה יעשו? רק אז יפרקו את הבטון ויורידו את המסילות? מי יהיה אחראי על איחור נוסף בגשר הזה?".
סדקים בגשר
מי שעומד בתווך זו חברת התחבורה העירונית של ירושלים, מוריה, שהיתה גם אחראית לבניית הגשר. לדברי יהושע מור יוסף, דובר מוריה, "הנהלת הפרויקט היא זו שאמורה להחליט אם לעשות בדיקת עומסים או לא. היא טרם החליטה אם יש צורך בבדיקת עומסים ואם כן, איזו חברה תבצע אותה. הסיבה להתלבטות היא העובדה שהגשר כבר עומד תלוי היום על המיתרים על כל כובד משקלו והמהנדסים לא בטוחים שיש בכלל צורך בבדיקה".
אין צורך בבדיקה? לפני כשלושה חודשים נתגלו סדקים בריתוך הגשר, ומהנדסים הקשורים לפרויקט אמרו אז לגלי צה"ל כי "סדק, גם הקטן ביותר, יכול להתפתח לקטסטרופה. זו תקלה מפחידה וחמורה מאוד, העלולה להיגרר לאסון הדומה לגשר המכביה".
לפי דו"ח מבקר המדינה שפורסם במאי האחרון, באוקטובר 2002 הוערכה עלות הפרויקט (למגזר הציבורי ולמגזר הפרטי יחד) בכ-2.4 מיליארד שקל. בעת אישור הפרויקט הוערך, שיהיה על המדינה להשקיע כ-500 מיליון שקל בהכנת תוואי הרכבת. התברר בביקורת, שבשל תכנון לקוי לא הובאו בחשבון בהערכה זו העלויות של כמה עבודות שנעשו במסגרת הפרויקט, שחלקן אינן קשורות אליו ישירות. ב-2003 הוערכה עלות העבודות של המגזר הציבורי בפרויקט בכ-1.14 מיליארד שקל, סכום הגדול בכ-128% מהסכום בהערכה המקורית. עד יולי 2007 השקיעה המדינה בפרויקט כ-1.2 מיליארד שקל. לפי הערכה שעשה משרד התחבורה, ביולי 2007 היתה עלות העבודות שנותר למדינה לבצע כ-100 מיליון שקל.
החלטת הממשלה על הקמת הרכבת הקלה בירושלים התקבלה ב-1998. לפי החוזה שנחתם עם סיטי-פס, היה על הזכיינית להתחיל את עבודותיה עד סוף אוגוסט 2003, וניתנה לה אפשרות לדחות את מועד תחילת העבודות בשלושה חודשים. משך הזמן שנקבע להקמת הפרויקט היה 36 חודשים, כלומר עד סוף 2006. בדו"ח המבקר צויין, כי הצגת המסמכים הושלמה רק בינואר 2006, ועקב כך נדחה מועד סיום הפרויקט לפברואר 2009. עוד נאמר בדו"ח, כי הזכיינית לא הגישה בזמן לרשויות תוכניות לביצוע העבודות, כדי לקבל אישור לביצוען, והתוכניות שהגישה - לא כולן עמדו בדרישות. בשל כך, אושרו לזכיינית כמה דחיות במועדים שנקבעו לביצוע התחייבויותיה.
עוד נמצא, כי בביצוע העבודות בשטח היו ליקויים טכניים, איכותיים ובטיחותיים, ועקב כך היה צורך בביצוע מחודש של עבודות שכבר נעשו. התמשכות העבודות סיכנה את קבלת המימון להמשך פעילות הזכיינית. ביולי 2007, מועד סיום הביקורת, נדחה מועד סיום הפרויקט לאמצע 2010. כעת התאריך הרשמי שנקבע לנסיעת הבכורה הוא 8.9.2010.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.