ההוצאה הממוצעת של זוג ישראלי לקראת לידת ילד ראשון מסתכמת בכ-20 אלף שקל. לקראת לידה שנייה והלאה היא נאמדת ב-8,000-12,000 שקל. הסכומים האלה, הלקוחים מממצאים שפרסמה השבוע "כלל מימון", כוללים את אובדן ההכנסה של אימהות המאריכות על חשבונן את חופשת הלידה הקבועה בחוק.
אז ילדים זה שמחה, וגם לא זול. מי מממן? לא המדינה. מענק הלידה בגין ילד ראשון עומד על 1,489 שקלים (20% מהשכר הממוצע במשק), הילד השני יזכה את הוריו ב-670 שקלים, וכל ילד נוסף יתגמל אותם ב-447 שקלים. מתברר שעיקר ההוצאות הקשורות בלידה אינן של היולדת, לפי המוסד לביטוח לאומי, אלא של בית החולים: הצד השני של המטבע הם דמי האשפוז, בסך כ-8,000 שקלים, שמקבל בית החולים בעבור כל יולדת המאושפזת בין כותליו.
כשהופיע מענק הלידה לראשונה בחוק, ב-1935, קיבלה היולדת 30 לירות, ו-35 לירות קיבל בית החולים. במשך השנים גדל הפער בין שני הסכומים: מענק הלידה איבד כל זיקה לסכומים הנדרשים לכיסוי הוצאות התינוק (רק החיתולים החד-פעמיים שיצרוך בשנת חייו הראשונה יעלו להוריו כמעט 2,000 שקל), ואילו דמי האשפוז גדלו. בתי החולים מודים במפורש כי כספים אלה מממנים מחלקות אחרות ("תעשייה בחיתולים, G, 24.1.2008).
חוק הביטוח הלאומי קובע שדמי האשפוז ומענק הלידה ישולמו רק במקרה של יולדת שנזקקה לאשפוז. נעמה וייס, שילדה בפברואר השנה בבית החולים יוספטל באילת, נתקלה בנוהל כתוב-אבל-סודי של המוסד לביטוח לאומי, ולפיו אשפוז משמעו 12 שעות לפחות: מילא מענק הלידה הזניח, אבל לשלם את הסכום הנכבד של דמי האשפוז על אשפוז ממושך פחות? שערורייה. וייס השתחררה מבית החולים כעבור 11 שעות, הביטוח הלאומי סירב לשלם את מענק הלידה ואת דמי האשפוז, ובית החולים שלח להורים הטריים את החשבון על סך 8,029 שקלים. עו"ד שלומי פרידמן, עותר סדרתי בענייני אפליות, לרבות בדבר מתן חופשת לידה לגברים, ובעצמו בוגר שתי חופשות לידה, נחלץ לעזרתם, איים בבג"ץ, וביטוח לאומי הזדרז ושילם את שני הסכומים.
גם יולדות בית רבות - כ-500-700 לידות בית מתוכננות מתקיימות בישראל בכל שנה - המעדיפות לוותר על אשפוז, מוותרות על מענק הלידה. אבל אין זו הדאגה הפיננסית המרכזית עבור נשים החפצות ללדת בבית: הוצאות על מיילדת מוסמכת והוצאות נלוות מגיעות לכדי 5,000-6,000 שקלים. תענוג יקר.
בדיון שנערך שלשום בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, נדונה הצעת חוק מטעם הח"כים רוברט אילטוב, סופה לנדבר, אלכס מילר וליה שמטוב (ישראל ביתנו), ולפיה תשלום מענק הלידה לא יותנה באשפוז של היולדת. כל הנוכחים, לרבות נציגי הביטוח הלאומי ומשרד הבריאות, הסכימו שאין בסיס חוקי לדרישת האשפוז בת 12 השעות, ושלמעשה גם יולדת בית זכאית למענק לידה. בישיבה הועלתה גם האפשרות לממן הוצאות לידה ליולדת שבחרה באופציה החוקית של לידת הבית, ולמנוע מביטוח לאומי להתעשר באלפי שקלים, כשאינו נדרש לשלם עבורה לשום בית חולים.
במקביל, מסתובבת שמועה שלפיה האוצר זומם לבטל את מענק הלידה החל מהילד השני, במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2009. באותה הזדמנות מתוכנן קיצור חופשת הלידה בחזרה ל-12 שבועות. הח"כים שלי יחימוביץ' וגדעון סער, אבירי חופשת הלידה שרק לפני שנה הצליחו להאריכה ל-14 שבועות - זועמים: אך לפני שבועיים עברה בקריאה ראשונה הצעתם להארכתה בשבועיים נוספים.
יש המריחים כאן את העז שהוכנסה לטיוטת חוק ההסדרים, ותוצא אחר כבוד כדי לאפשר פשרה בסעיפים אחרים. 240 מיליון שקלים בשנה עולים שבועיים נוספים של חופשת לידה, מעריך האוצר, אך המצדדים מתריסים ואומרים כי דמי הלידה שמשלם הביטוח הלאומי ליולדת בחופשתה אינם אלא ביטוח שעבורו היא משלמת כל חייה. בנורבגיה, אגב, מקבלת כל אם חופשת לידה בתשלום בת 52 שבועות, ומענק הלידה עומד על 4,000 אירו. גם מזג האוויר שם נוח בקיץ.
annatg@zahav.net.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.