תוכנית הניידות של קופות-החולים: מעבר בין הקופות דרך האינטרנט - מבלי לגשת לדואר

כך עולה מהצעתה של משרד האוצר במסגרת חוק ההסדרים ; שיעור המעבר כיום בין הקופות נמוך מאוד ועומד על 1% בודד ; "כיום צריך לעבור 'ויה דולורוזה' בשביל לבחור קופה אחרת", מסבירים גורמים המעורים בתוכנית

אחרי הרעש הגדול סביב תוכנית הניידות שכפה משרד התקשורת על חברות הסלולר, הגיע תורן גם של קופות החולים: ל"גלובס" נודע כי משרד האוצר מציע במסגרת חוק ההסדרים לשפר משמעותית את היכולת לעבור בין הקופות - זאת באמצעות גלישה באינטרנט.

עד היום ניתן היה לעבור לקופת חולים אחרת רק באמצעות התייצבות פיזית באחד מסניפי הדואר, וזאת רק בארבעה מועדים שונים בשנה. על פי התוכנית החדשה, אפשר יהיה לעבור לקופה אחרת מבלי לזוז מהכסא: כל מה שצריך לעשות זה לגלוש לאתר האינטרנט של משרדי הממשלה (gov.il) ולבחור קופת חולים אחרת. גם בתוכנית החדשה לא ניתן יהיה לבצע מעבר בכל רגע נתון, אולם מספר המועדים למעבר יגדל מארבעה לשישה בשנה.

"כיום צריך לעבור 'ויה דולורוזה' בשביל לבחור קופה אחרת", מסבירים גורמים המעורים בתוכנית. לטענתם, הדרישה להתייצבות פיזית בסניפי הדואר מהווה את אחד החסמים הגדולים בפני מעבר בין הקופות ובפני התחרות ביניהן בכלל. המעברים בין הקופות עומדים כיום על 1% בלבד מהציבור, כלומר רק כ-70 אלף איש בשנה מחליפים קופת חולים. גם במשרד הבריאות מודעים לסוגיה, ונוטים לתמוך ביוזמה החדשה.

חלק מקופות החולים מביעות התנגדות נחרצת ליוזמה של האוצר בשל החשש כי קופות אחרות ינצלו את המעבר לאינטרנט לצורך מעבר סיטוני של מבוטחים אליהן - מעבר להעברות הבלתי חוקיות שנעשות כבר היום ממילא בחלק מזכייני חברת הדואר.

הכללית עלולה להיפגע יותר

מי שעשויות להרוויח מהמהלך הן קופות חולים שממותגות היטב, כמו מכבי ומאוחדת. קופת חולים כללית אמנם השקיעה הון עתק בשנים האחרונות במיצוב הקופה כצעירה יותר וכ"טובה למשפחה", אולם ההערכה היא כי היא צפויה להיפגע מהמהלך לפחות בטווח הקצר.

בעשור האחרון ירד נתח השוק של הכללית והיא איבדה מאות אלפי מבוטחים, זאת למרות החסמים הקיימים למעבר בין הקופות. גורמים באוצר מודעים לחשש הזה אך טוענים כי בניהול נכון המלווה בהתייעלות, הכללית תוכל לספוג את המהלך ואולי אף ליהנות ממנו בעתיד.

מס הבריאות הפרוגרסיבי יופחת

תוכנית הניידות של קופות החולים היא חלק מתוכנית רחבה בהרבה המופיעה בחוק ההסדרים. כך, למשל, במשרד האוצר מתכננים להפחית ב-90 שקל את מס הבריאות הפרוגרסיבי המנוכה ממשכורתו של כל עובד, ולהעביר את גביית סכום זה לידי קופות החולים.

כל קופה תוכל לגבות עד 90 שקל בחודש ממבוטח, אולם היא תהיה רשאית להפחית את הסכום כרצונה - כך שכל קופה תוכל להתחרות על המבוטחים באמצעות תעריפים אטרקטיביים. עם זאת, התעריף שתקבע הקופה יהיה אחיד בין כל מבוטחיה כדי לא להפלות מבוגרים או חולים. גם כאן הכללית צפויה להיפגע, משום שהיא בעלת מספר המבוגרים הגדול ביותר בין כל הקופות.

גורמים באוצר מבהירים כי הקופות תהייה מחויבות בכל מקרה להעניק למבוטחים את כל השירותים הקיימים בסל הבריאות, אולם במערכת הבריאות חוששים כי התחרות תגרום לקופות להוזיל תעריפים על חשבון איכות השירות. בנוסף, מי שמרוויח עד 35% מהשכר הממוצע במשק (כ-2,800 שקל) לא ישלם כלל מס בריאות. הצעה זו פחות טובה לעובדים החלשים לעומת המצב כיום, בו רק על שכר בגובה 4,598 שקל ברוטו בחודש משלמים 3.1% מס בריאות.

עקרות הבית יתחילו לשלם

גם עקרות הבית לא יאהבו את התוכנית החדשה: אלה ייאלצו לשלם עד 90 שקל בחודש (על פי התעריף שתקבע הקופה), זאת לעומת "חינם אין כסף" כיום. תוכנית דומה נכשלה בשנה שעברה בעקבות ביקורת של חברי כנסת, שצפויה להתעורר גם כיום. באוצר סבורים כי אין סיבה שעקרת בית שאינה יוצאת לעבודה מבחירה לא תשלם אפילו שקל מס בריאות, במיוחד במקרים של נשים הנשואות לעשירים.

בקופות החולים מתנגדים לתוכנית ומסרבים לעסוק בגביית תשלומים ומסבירים כי הדבר מנוגד לכאורה לחוק בריאות ממלכתי. מנגד, באוצר מפריכים לכאורה את הטענה ומצביעים על כך שכבר כיום גובות הקופות תשלומים שונים על ביקור אצל מומחים, זאת בנוסף לתשלומים הקבועים הנגבים עבור ביטוחים משלימים. *