מנכ"ל בנק אדנים: "אנחנו מאמינים מאוד בקבוצות הרכישה"

מי שמקבל החלטה על לקיחת משכנתא רק על בסיס הריבית הנקודתית, עלול להפסיד בטווח הארוך; התחרות בין הבנקים הפכה מתחרות על המחיר לתחרות בפרמטרים שונים של מסלולים, שירות ומקצועיות

צביקה ליבנה (53), תושב להבים, משמש מזה כשנה כמנכ"ל בנק אדנים למשכנתאות מקבוצת מזרחי-טפחות. בשנה האחרונה התרחשה תחרות פרועה בין הבנקים למשכנתאות, יחד עם ירידת הריבית על הלוואות המשכנתא לשפל היסטורי, סבסוד משכנתאות ע"י הבנקים ומתקפת פרסום ושיווק ששחקו את שולי הרווח בענף.

ליבנה אומר כי תמיד היתה תחרות בשוק המשכנתאות. "פערי הריבית בין הבנקים לא גבוהים, ומסתכמים בפרומילים. הלקוח עושה סקר ומשווה ריבית, אבל לא מקבל החלטה רק לפי זה, אחרת הבנק שהיה מציע את הריבית הכי נמוכה היה לוקח את כל השוק. הלקוחות רואים במשכנתא עסק כלכלי וסוג של השקעה. גם אם אתן לך משכנתא ב-0.2% יותר מאשר בנק אחר, לא בהכרח זה יהיה יותר יקר לך כלקוח. הלקוח משווה בדרך כלל בלחם השחור, ריבית קבועה ל-20 שנה, שקלה להשוואה. מי שמקבל את ההחלטה רק על בסיס הריבית הנקודתית עלול להפסיד בטווח הארוך. התחרות בין הבנקים הפכה מתחרות על המחיר לתחרות בפרמטרים שונים של מסלולים, שירות, מקצועיות והאם לקוח יכול להגיע לבנק לא רק בשעות הסטנדרטיות. במהלך 2008 הגדלנו את הפעילות בצורה משמעותית, ולא ניסינו אף פעם להיות הכי זולים".

גלובס: הפופולאריות של 'הלוואה לכל מטרה' גוברת. האם לא מסוכן לשעבד נכס שלקח כל כך הרבה זמן והון להשיגו, לצורך הלוואות שונות?

ליבנה: "הלוואה לכל מטרה מאפשרת לך לקחת את נכס המגורים ולהפוך אותו למנוף לשימושים נוספים לכסף. אם תיקח עכשיו הלוואה קצרת טווח לשנתיים-שלוש, למשל 200 אלף שקל לצורך רכישת רכב או שמחה משפחתית, תשלם תשלומים גבוהים. אם אתה לוקח את ההלוואות ופורש אותן על הנכס עצמו, אתה מקבל החזר סביר שיכול לצנוח מאלפי שקלים למאות שקלים. בלקיחת הלוואות לכל מטרה נרשם גידול של עשרות אחוזים לעומת אשתקד, אנשים נחשפים ומשתמשים בזה יותר כי הם מבינים את הכדאיות".

האם יש תנועה בשוק המשכנתאות בשל הציפייה לעליית הריבית?

"הריבית היא אחת הסנוניות שמבשרות על גידול בהיצע ובביקוש, אבל לא הסנונית היחידה. יש מספר פרמטרים, כמו מצב כלכלי כללי, אבטלה, היצע הדירות ומחיריהן. ההחלטה לרכוש או לא לרכוש דירה נובעת מכושר ההחזר יותר מגובה הריבית. זה לא שכשהריבית עולה הביקושים נעצרים ולהיפך. הריבית משפיעה על גודל השוק לעניין המיחזורים. כאשר הריבית יורדת, עושים סקר וממחזרים. ביוני גדל נפח הלוואת המשכנתא במשק ב-27% וביולי ב-4%, אבל כמות עסקאות הנדל"ן לא גדלה ב-30% אלא כתוצאה מכך שהרבה מיחזרו משכנתאות. בהשוואה ללפני חודשיים-שלושה הריבית קצת עלתה, אבל ביחס ללפני שנה עדיין נמוכה".

מה עמדתך בדיון על עתיד מחירי הדירות בישראל?

"אני משתדל לא להיות נביא, אבל אני לא רואה סיבה לעליית מחירים בחתך כללי של ישראל בשנה הקרובה. המחירים יעלו רק בשכונות או יישובים בהם הביקוש יעלה באופן משמעותי על ההיצע, בשל מיעוט בהתחלות בנייה והתרוקנות המלאים, כמו בבאר שבע. יש כאלה שחוזים אף ירידת מחירים אם תושבי חוץ יקטינו את הביקושים, והם גלגל תנופה בשרשרת של עסקאות, שכן כשהם קונים דירה ממי שמוכר להם ביד שנייה, הוא קונה דירה אחרת. במקומות ספציפיים בהם קבלנים יודעים שיש מעט פרויקטים הם בהחלט יכולים להגיד שצפויה עליית מחירים. תחזית המדד, עליית שער הדולר, חומרי הגלם ותחזית האבטלה לא מלמדים כרגע על סיבות להמשך עלייה במחירים בקצב של השנתיים האחרונות".

* אתם מייחדים מאמצים רבים בתחום קבוצות הרכישה?

"אנחנו מאמינים מאוד בקבוצות הרכישה. לקחנו את זה כיעד מבחינתנו, משקיעים הרבה אנרגיה ומלווים עשרות קבוצות. התחום מתפתח מאוד באזור המרכז, כי השיטה מתאימה למקום בו מחיר הקרקע הוא גבוה. מי שמצטרף לקבוצות רכישה מצפה למחיר זול ב-20%-25% ממה שמשלמים לדירה מוכנה. כל עוד השוק נמצא במגמת עלייה הסיכוי לרווח הוא גדול. יש מקומות בהם אנשים קנו דירה בקבוצת רכישה, ולאחר שנה וחצי מימשו ברווח של 50%. הביקוש לנושא מצוי באוכלוסיות עשירות ובמעמד הביניים. זה נושא שמצריך התמחות מיוחדת, ואנחנו צופים שהתחום יצמח".