יו"ר הפדרל ריזרב לשעבר, אלן גרינספן, צופה שמחירי הבתים בארה"ב יתחילו להתייצב במחצית הראשונה של 2009, דיווח אתמול "וול סטריט ג'ורנל". גרינספן גם העלה הצעה חדשה לתמיכה בשוק הדיור: להתיר כניסת יותר עובדים זרים מיומנים לארה"ב.
"מחירי הבתים (והדירות) בארה"ב צפויים להתחיל להתייצב או לגעת בתחתית מתישהו במחצית הראשונה של 2009", אמר גרינספן בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל", שפורסם באתר האינטרנט של העיתון אתמול (ד'). עם זאת, הוא הזהיר שאפילו בתחתית, "מחירי הבתים עלולים להיגרר עוד למטה במהלך 2009 ואולי גם אחריה".
לפי גרינספן, סיום הירידה בשוק הדיור האמריקני חיוני לא רק למשקי הבית האמריקנים, אלא גם כדי לסיים את המשבר הפיננסי העולמי. "מחירי בתים יציבים יבהירו את רמת הערכים של הבתים, שהם הביטחונות האולטימטיביים לחלק גדול מניירות הערך מבוססי המשכנתאות", אמר גרינספן בראיון. "עד אז לא נדע באמת מהו ערך הנכסים במאזנים של המערכת הבנקאית, ומהו ההון העצמי של הבנקים".
התחזית של גרינספן מתבססת על שני סוגי נתונים. האחד הוא היצע הבתים הפרטיים הריקים ועומדים למכירה, הן חדשים והן קיימים, שבבעלות משקיעים וחברות הלוואות. הוא רואה את "ההיצע המיותר", כ-800 אלף יחידות דיור מעל הממוצע, מתחסל בקרוב.
הסוג השני של הנתונים הוא השוואת מחירי הבתים הנוכחיים - גרינספן מעדיף להשתמש במדד המחירים הארצי של S&P/קייס שילר, כי הוא כולל גם מחירים עירוניים וגם כפריים - עם אומדני הממשל של עלות שכירת בית פרטי.
כפי שנוהגים לעשות כלכלנים, גרינספן מנסה למדוד מתי הגיוני להחזיק בית ומתי הגיוני למכור אותו, להשקיע במקום אחר ולשכור בית זהה בסמוך. בעבר, יכולות החיזוי של גרינספן היו במקרה הטוב מעורבות, ציין הוול סטריט ג'ורנל. הוא לא צפה, למשל, את הצניחה הארצית במחירי הדיור. עם זאת, פרוטוקולים של ישיבות הפד שפורסמו באחרונה מכילים אזהרות שלו שהושמעו בנובמבר 2002: "קשה להתחמק מהמסקנה שבנקודה מסוימת, הבום הבלתי רגיל בשוק הדיור לא יוכל להימשך לנצח נצחים בעתיד". *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.