מכשול נוסף לרכבת הקלה: משרד התחבורה מעכב הרה-ארגון בתחבורה הציבורית בת"א

התוכנית נועדה לשלב את הרכבת במערך האוטובוסים כך שישלימו את הנסיעה בה ; המשמעות: חשש לעיכוב נוסף בסגירה הפיננסית ; השלמת התוכנית הייתה אחד המהלכים המרכזיים שהמדינה הייתה אמורה להשלים כלפי הזכיין, ולכן גם סוגיה זו עשויה להביא לעיכוב נוסף בסגירה הפיננסית לפרויקט

בעוד הסגירה הפיננסית לפרויקט הרכבת הקלה בת"א ממשיכה להתעכב, מתברר כי גם המדינה אינה עומדת בהתחייבויות שלקחה על עצמה במסגרת הפרויקט. ל"גלובס" נודע, כי משרד התחבורה וחברת נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים) טרם השלימו את גיבוש התוכנית לרה-ארגון במערך התחבורה הציבורית במטרופולין ת"א.

התוכנית נועדה בשלב הראשון לשלב את "הקו האדום" במערך התחבורה הציבורית, באופן שייצור אינטגרציה בין מפעילי התחבורה השונים. התוכנית אמורה לכלול בין השאר את הקצאת הקווים המזינים של אוטובוסים ל"קו האדום" כך שיהיו סמוכים לתחנות הרכבת הקלה וישלימו את הנסיעה בה.

השלמת התוכנית הייתה אחד המהלכים המרכזיים שהמדינה הייתה אמורה להשלים כלפי הזכיין, ולכן גם סוגיה זו עשויה להביא לעיכוב נוסף בסגירה הפיננסית לפרויקט.

הבנקים הבהירו באחרונה במגעים מול הממשלה, כי לא ניתן יהיה להגיע להסכם למימון הפרויקט בטרם תושלם התוכנית התחבורתית המלאה, וזאת מאחר שיש לכך השלכות על תחזית הנוסעים. לכך מצטרפת המחלוקת בין משרדי האוצר והתחבורה לעיריית ת"א לגבי תוואי ה"קו הירוק", הקו השני של הרכבת הקלה, שגם לעיכובו יש השלכות לגבי תחזית הנוסעים לקו האדום.

כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", קבוצת MTS , שבראשות אפריקה-ישראל, סימנס ואגד, ביקשה לדחות את הסגירה הפיננסית לפרויקט הרכבת הקלה שהיקפו נאמד בכ-10-12 מיליארד שקל, וזאת על רקע המשבר בשווקים.

המדינה נענתה לבקשה, והמועד החדש לסגירה הפיננסית נקבע ל-25 בספטמבר 2008, אלא שהוא צפוי להידחות פעם נוספת.

מבדיקת "גלובס" עולה, כי גם שאר הפרויקטים המשלימים לרכבת הקלה בת"א תקועים. מדובר בין היתר על הקמת מרכז בקרה מטרופוליני וקביעת הסדרי כרטוס שונים בין המפעילים. בסה"כ התחייבה המדינה ל-15 פרויקטים משלימים ל"קו האדום" בעלות הנאמדת במאות מיליוני שקלים.

הקמת מרכז הבקרה המטרופוליני למשל אמורה להסתיים עד 2011 , בהשקעה של 100 מיליון שקל. מרכז הבקרה אמור לקום בסמוך לרכבת מרכז, אך עיריית ת"א טרם הקצתה את הקרקע.

בכירים בממשלה ציינו, כי משרד התחבורה מעכב בחודשים האחרונים את טיפולו בנושא, "יש תחושה ששום דבר לא זז. הייתה התחייבות של המדינה להשלים את הרה-ארגון אבל זה כרוך בעימות עם חברות האוטובוסים והרשויות המקומיות וכרגע נראה שאף אחד לא רוצה להיכנס לזה", אמרו הגורמים.

מחברת נת"ע נמסר בתגובה: "מנכ"ל משרד התחבורה מעורב אישית על מנת לקדם את יישום התחייבות המדינה בתחומים השונים על פי לוח הזמנים שנקבע".

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה כי "הממשלה לא התחייבה לסיים את הרה-ארגון לפני הסגירה הפיננסית. מדובר בתוכנית שיישומה יושלם בעת הפעלת הרכבת הקלה". לגבי העיכוב בהקמת מרכז הבקרה נמסר כי " ראשי הרשויות הביעו הסכמתם למרכז בקרה משותף והחוזה בעניין זה הופץ להערות. הקמת המרכז אינה הכרחית להפעלת המרכז בשלב הראשון".